Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

«Μαύρο» στον Σαμαρά από τους ευρωβουλευτές για την ΕΡΤ – Πυρά από Συλ. Ράπτη


  sam5Ηχηρό «ράπισμα» δέχθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, από όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και την Κομισιόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση του να μπει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Αμεσα «κατηγορώ» σε βάρος της απόφασης του πρωθυπουργού εκτόξευσαν και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τη Συλβάνα Ράπτη να «αδειάζει» τον κ. Σαμαρά τονίζοντας ότι «ήταν απόφαση δική του το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ και όχι της –τότε- τρικομματικής κυβέρνησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Nez», κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο,
ο κ. Σαμαράς δέχθηκε τα πυρά από όλα τα κόμματα του ΕΚ για την απόφαση του να σταματήσει να εκπέμπει η δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να έχει τοποθετηθεί εξαρχής κατά αυτής της πράξης κάνοντας λόγο για παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση μόλις 3 εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ), σειρά πήραν οι ευρωβουλευτές όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων οι οποίοι «κατακεραύνωσαν» τον πρωθυπουργό και ζήτησαν την άμεση επαναφορά σε καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
«Ντρεπόμασταν»…
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ντραπήκαμε που είμαστε ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφεραν μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΚ για την ΕΡΤ ευρωβουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση (!)αφού ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που υπάγεται το ΠΑΣΟΚ, οι συνάδελφοι τους από τις άλλες χώρες της Ευρώπης μόνο αρνητικά σχόλια και τοποθετήσεις είχαν από μικροφώνου επί της απόφασης να μπει «μαύρο» στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας. Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και Κομισιόν, η δικομματική, πλέον, κυβέρνηση «έχει χάσει πολλούς πόντους αφού κατάφερε με μια κίνηση να προκαλέσει πανικό δημιουργώντας την αίσθηση στους Ευρωπαίους ότι το “μοντέλο της ΕΡΤ” θα ακολουθηθεί, στη συνέχεια, και στα άλλα κράτη της ΕΕ».

SιlvRap

«Φταίει μόνο ο Σαμαράς»
Την πλήρη ευθύνη για το «μαύρο» στην ΕΡΤ επέρριψε στον πρωθυπουργό η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συλβάνα Ράπτη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της. Συγκεκριμένα, η κυρία Ράπτη τόνισε ότι ήταν «απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά και όχι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ». «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και αρχηγός της ΝΔ, πρώτον, δεν ρώτησε τους άλλους δυο εταίρους που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, δεύτερον, δεν έκανε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και, τρίτον, δεν έφερε το θέμα στη Βουλή (…) επέφερε άμεσο πλήγμα στη δημοκρατία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε η κυρία Ράπτη αφήνοντας να διαφανεί, μεταξύ άλλων, ότι σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή Βενιζέλου να πορευτεί σε μια δικομματική κυβέρνηση συνεχίζεται…
Αδειασμα και από τις Βρυξέλλες
Τον κ. Σαμαρά «άδειασε» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αρμόδιος Επίτροπος Σέφκοβιτς επανέλαβε την έως τώρα θέση της Κομισιόν υποστηρίζοντας πως το κλείσιμο υπήρξε αυτόνομη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως «η Κομισιόν δε ζήτησε το κλείσιμο οποιουδήποτε φορέα». Πρόσθεσε ότι η στήριξη της δημόσιας τηλεόρασης των χωρών – μελών και της πολυφωνίας περιλαμβάνεται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και πως η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών εναπόκειται στις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε δε την ελπίδα για ταχεία επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με σεβασμό της πολυφωνίας και της νομοθεσίας, καλώντας και Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: