Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο: Χαράτσι, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

mnimonio-4Μέτρα, που ίσως εξηγούν και την προειδοποίηση Σαμαρά, σε όσους βουλευτές του, σκέφτονται να κινηθούν εκτός γραμμής σε κρίσιμες ψηφοφορίες, περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο.
Το μνημόνιο που παρουσιάζει η εφημερίδα “Καθημερινή”, προβλέπει μεταξύ άλλων απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φοροκαταιγίδα και φυσικά ιδιωτικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το τελικό σχέδιο προβλέπει διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω ΔΕΗ και το 2014, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα, από τη φορολόγηση ακινήτων, με τις αντικειμενικές να εξισώνονται με τις τιμές της αγοράς το 2016.
Επίσης, από τις αρχές Αυγούστου, οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Απομακρύνσεις υπαλλήλων
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα καθοριστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες και επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει και προσλήψεις. Ειδικότερα θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το μνημόνιο προβλέπει επίσης την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank, σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ακόμη ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και η υιοθέτηση νομοθεσίας, που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ το 2015 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των λιμανιών, ενώ στόχος παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, καθώς και πολλών ακινήτων.
Απελευθέρωση ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων, που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων.
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νεά νομθεσία για την άρση “αγκυλώσεων” στην αγορά εμπορικών μισθώσεων.
Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και μέχρι τον Οκτώβριο, η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμη στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2014 έως το 2016.

1 σχόλιο:

  1. Καμμένος : ‘’Ένα υπουργείο και για μένα ρε γαμώτο".
    Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει ο Πάνος Καμμένος προς την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μαζί με το φάκελο των επτά προτάσεων του που παρέδωσε χθες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, του έδωσε και μια ακόμη «εναλλακτική» η οποία αναφέρει ότι εάν υπάρξει προς την πλευρά του η διαβεβαίωση ότι η χώρα βρίσκεται «προ εθνικού κινδύνου», δηλαδή άμεση πτώχευση ή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, τότε είναι διατεθειμένος να στηρίζει ή να παράσχει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Σε αυτή την περίπτωση οι όροι που θέτει είναι να δοθούν σε «δικά» του στελέχη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και δύο θέσεις Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης.

    Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Πάνο Καμμένο προκειμένου να επιτευχθεί η συγκρότηση κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή