Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Άρχισε το ξεπούλημα των στεγαστικών

moneyΤο εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση σε πακέτο των στεγαστικών δανείων σε distress funds δίδεται από την Citibank Ελλάδος. Η οικονομική ιστοσελίδα euro2day.gr αποκάλυψε ότι αμερικανική τράπεζα βγάζει προς πώληση στην αγορά στεγαστικά δάνεια αξίας 450 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη σημαντικότερο ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων η Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες, λένε ότι το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί με σημαντικό discount που ενδέχεται να φθάσει και στο 60% της ονομαστικής αξίας.
Με τον τρόπο αυτό η Citibank «χρηματοδοτεί» στην πραγματικότητα την πώληση των δανείων της, καθώς θα εγγράψει εφάπαξ ζημιά.
Η Citibank που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1964 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ναυτιλιακού και του Τομέα των Μεγάλων Επιχειρήσεων (Corporate) επεκτάθηκε στη λιανική τραπεζική, αλλά από τον Νοέμβριο του 201ο έχει κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και έχει μείνει μόνο με 20 στην Αθήνα και 1 στην Θεσσαλονίκη.
Τώρα, γιατί η Εθνική αγοράζει το πακέτο; Πρώτον, γιατί μπορεί να αποτιμήσει τα δάνεια σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που θα τα αγοράσει ή και στην ονομαστική τους αξία γράφοντας έκτακτα κέρδη από το αρνητικό goodwill. Δεύτερον, γιατί η απόφαση μπορεί να είναι πολιτική, δηλαδή, να μην θέλει το Μαξίμου να πάνε τα ελληνικά στεγαστικά σε επικίνδυνα χέρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: