Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και καταγγέλλει τη δράση του γερμανού πρέσβη για το εν λόγω ζήτημα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/9/2013

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έφερε ξανά στη Βουλή  σήμερα 19/9/2013  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Νότης Μαριάς με γραπτή ερώτησή του λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της περιοχής της Βιάννου. Μάλιστα στην γραπτή του ερώτηση ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει  τη δράση του γερμανού πρέσβη σε σχέση με το ζήτημα αυτό.
«Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Νότης Μαριάς από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες προκύπτει ότι ο πρέσβης της Ο.Δ. της Γερμανίας στην Ελλάδα «περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον» επισκεπτόμενος δημάρχους και άλλους φορείς μαρτυρικών πόλεων και χωριών προσπαθώντας με διάφορα μέσα «να φτιάξει κλίμα» υπέρ της Ο.Δ. της Γερμανίας σε σχέση με τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτέλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Αποκορύφωμα μάλιστα της ως άνω προκλητικής συμπεριφοράς του Γερμανού πρέσβη αποτέλεσε η επίσκεψή του στη μαρτυρική Βιάννο την επομένη της ημέρας τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της περιοχής της Βιάννου. Για το λόγο αυτό ζητά να ενημερωθεί αν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος γνωρίζει την εν λόγω δράση των στελεχών της  γερμανικής πρεσβείας που κινούνται  πλέον στα όρια της νομιμότητας και αν ναι τι μέτρα προτίθεται να λάβει.                    
Ειδικότερα στην γραπτή του ερώτηση ο Νότης Μαριάς επισημαίνει σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις  ότι  αν και παρήλθαν 6 μήνες από τη διαβίβαση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική γνωμοδότηση του για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ο. Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας που αφορούν στις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, στο Κατοχικό Δάνειο, στις αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, στην επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ.
Τέλος ζητά από τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες προτίθεται να  προβεί  για την αποτελεσματική διεκδίκηση όλων των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος.
Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
I.         
Μετά από την σχετική από 12/3/2013 υπ΄ αρίθμ.  8379/718  γραπτή ερώτηση  που υπέβαλα στον προκάτοχό σας αναφορικά με το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου έλαβα την υπ΄αριθμ. 21/122/ΑΣ 14136 απάντηση του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία:
1.         Η Ελλάδα συνεκτιμώντας  διαφόρους παραμέτρους και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις εγείρει τακτικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο διμερών  συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ  των αρμοδίων Υπουργείων Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας.
2.         Ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει το θέμα  του Κατοχικού Δανείου  το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεώθηκε να συνομολογήσει  με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής.
3.         Το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση  των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.
II.        
Στις 3 Ιουλίου 2013 συναντηθήκατε επισήμως στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ. Γερμανίας κ. Βεστερβέλε. Σε συνέχεια της συνάντησή σας αυτής σας υπέβαλα στις 9 Ιουλίου 2013 την υπ΄ αρίθμ.  1699 επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητούσα να πληροφορήσετε τη Βουλή:
1. Εάν θέσατε επισήμως  ή ανεπισήμως τα θέματα  των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου στον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  κ. Βεστερβέλε  στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησή σας και αν ναι ποια  απάντηση πήρατε.    Εάν δεν τα θέσατε για ποιους λόγους παραλείψατε  να το πράξετε.
2. Εάν είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία, αξιολόγηση, στοιχειοθέτηση  από πλευράς του ΝΣΚ των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις Πολεμικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο και αν ναι κατά πόσο σας είχε υποβληθεί η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ και σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες είχατε πρόθεση να  προβείτε για τα εν λόγω θέματα και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος.
Απαντώντας στην παραπάνω επίκαιρη ερώτησή μου στις 12 Ιουλίου 2013 ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Έρχομαι τώρα στο δεύτερο ερώτημα όσον αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Πράγματι, το Υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε το φάκελο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το αίτημα να διατυπώσει μια γνώμη όσον αφορά τις πιθανές νομικές ενέργειες που χρειάζονται. Ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αρχών και υπηρεσιών, να επισπεύσουν όσο γίνεται περισσότερο την υποβολή του σχετικού πορίσματος. Επειδή τώρα, όπως ίσως γνωρίζετε, αναμένεται η επιλογή του νέου προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μόλις αυτή γίνει, θα ζητηθεί και από το νέο πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου να θεωρηθεί το ζήτημα αυτό ως βασική προτεραιότητα.»
III.       
Επειδή έχουν παρέλθει 6 μήνες από τη διαβίβαση της ως άνω Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση  των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.
Επειδή έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 μήνες από την παραπάνω διαβεβαίωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κούρκουλα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για επίσπευση της υποβολής του σχετικού πορίσματος για τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ο. Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας (Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ)
Επειδή όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες ο πρέσβης της Ο.Δ. της Γερμανίας στην Ελλάδα «περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον» επισκεπτόμενος δημάρχους και άλλους φορείς μαρτυρικών πόλεων και χωριών προσπαθώντας με διάφορα μέσα «να φτιάξει κλίμα» υπέρ της Ο.Δ. της Γερμανίας σε σχέση με τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτέλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Επειδή αποκορύφωμα της ως άνω προκλητικής συμπεριφοράς του Γερμανού πρέσβη αποτέλεσε η επίσκεψή του στη μαρτυρική Βιάννο την επομένη της ημέρας τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της περιοχής της Βιάννου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε κ. Υπουργέ:
1.         Γνωρίζετε τις ως άνω ενέργειες των στελεχών της γερμανικής πρεσβείας που κινούνται πλέον στα όρια της νομιμότητας και αν ναι τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε;
2.         Γιατί παρότι παρήλθαν 6 μήνες από τη διαβίβαση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική γνωμοδότηση του για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ο. Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας (Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ);
3.         Σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες προτίθεστε να  προβείτε  για την αποτελεσματική διεκδίκηση όλων των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελληνική Δημοκρατία (Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ) και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
                                                                                        Ο Ερωτών Βουλευτής   

                                                                                                           Νότης Μαριάς»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με τον γιο του Ηλία ο Καμμένος στη Βοστώνη
Ωραία τα μεγάλα λόγια
Δε λέω ωραία τα μεγάλα λόγια για την Ελλάδα και τους ανεξάρτητους Έλληνες. Αλλά εάν πρόκειται για τα παιδιά μας καλή είναι και η...Αμερική αφού μπορούμε! Διάβασα ότι στη Βοστόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος των "Ανεξάρτητων", Π. Καμμένος για να γράψει τον 19χρονο γιο του στο Πανεπιστήμιο. Να εικάσω ότι σε τόσο νεαρή ηλικία ο μικρός δεν έχει τελειώσει λοιπόν το ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά πάει κατευθείαν έξω...
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013
Καμμένος: Δεν έχω να πληρώσω το χαράτσι
[[«Δεν έχω να πληρώσω την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος ]]είπε ο Πάνος.
Και δεν ντράπηκε ο πολιτικός ξευτίλας. Και το είπε δημόσια ο παπαρολόγος

Πόση πολιτική αθλιότητα κρύβουν τα λόγια ‘’ της εθνικής μοιρολογίστρας’’. Κατεβαίνει θορυβωδώς και τα τελευταία σκαλοπάτια της πολιτικής ανυποληψίας του, επαιτώντας ‘’πολιτική ελεημοσύνη’’!

Βοηθήστε τον πολιτικά φτωχό ιδεολογίας, να χορτάσει τα παιδάκια του.

‘’Ξέρετε είμαι φτωχός και ταπεινός ‘’ και πολιτικά μισοβυθισμένο καλάμι θα μπορούσε να λέει.
Ξεχνώ τι λέω και θυμάμαι μόνο τον υπουργό, που μας κατέστρεψε. Ξέρεις τι είναι να έχεις ...πέντε ευρώ και να μην μπορείς ούτε να τα φέρεις ούτε να τα ξοδέψεις; Ακούς εκεί ‘’μαύρο χρήμα’’; Και τι θα κάνουν οι φτωχοί με τα λιγοστά χρήματα που έχουν στο..εξωτερικό;

Να εικάσω, ότι οι οικονομικές δυσκολίες του Πάνου θα μεγαλώσουν, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις δόσεις για την εφορεία;
Να εικάσω ότι μάλλον θα πουλήσει τον ‘’ Ηλιάτορα’’ όταν μάθουμε αν είναι δικός του;
Τελικά ο Πάνος είναι πολιτικός ‘’ μία από τα ίδια’’ αφού κάνει ακριβώς ότι κάνουν σχεδόν όλοι;