Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιες περιοχές της Ελλάδας «βυθίζονται» στη ρατσιστική βία

racism_violence Στην Αττική ως επί το πλείστον και σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας παρατηρείται ότι συγκεντρώνονται στη μεγάλη πλειονότητα τους οι νεοναζιστικές επιθέσεις τόσο κατά μεταναστών, όσο και Ελλήνων, με τελευταίο θύμα τον δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από χέρι οπαδού της χρυσής αυγής 45χρονου Γ. Ρουπακιά.
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για το ρατσισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 16 μήνες, στη γεωγραφική κατανομή των φασιστικών επιθέσεων παρατηρείται ανομοιομορφία. Συγκεκριμένα, περίπου τα τρία τέταρτα των καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις καταγράφηκαν στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, της Κυψέλης και των Πατησίων.
Στα νησιά, καταγράφηκαν περισσότερες από 30 επιθέσεις, συχνότερα στην Κρήτη (23) και στη Ρόδο (4). Α από την ηπειρωτική Ελλάδα εκτός Αττικής ξεχώρισαν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην… επεκτασιμότητα του νεοναζισμού
Όπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση του ΣτΠ, εκτιμάται ότι αυτή η ανομοιομορφία οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους:
Α) Στη συγκέντρωση στην Αττική σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων που γίνονται στόχοι επιθέσεων λόγω των «διακριτών» χαρακτηριστικών τους,
Β) Στην αντίστοιχη παρουσία σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού φορέων και οργανώσεων που καταγράφουν τις επιθέσεις αυτές, καθώς και
Γ) Στην απροθυμία των μικρότερων και περισσότερο κλειστών κοινοτήτων της περιφέρειας να δημοσιοποιήσουν τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: