Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Οργασμός έργων από την Περιφέρεια Αττικής

Νέα έργα ύψους 88,5 εκ. ευρώ υπεγράφησαν χθες 13 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Αττικής από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και...


δημάρχους της Αττικής, παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν:

• Πέντε (5) Νέες Συμβάσεις Κατασκευής Έργων, ύψους 42,5 εκ. ευρώ• Έντεκα (11) Εντάξεις Νέων Έργων στο ΕΣΠΑ, ύψους 44,3 εκ. ευρώ

• Μια (1) Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 1,7 εκ. ευρώ

Καλωσορίζοντας τους δημάρχους ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός είπε: Μέσα σε 4 μήνες έχουμε υπογράψει πάνω από 30 συμβάσεις νέων έργων που ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ και συνολικά έχουμε εντάξει στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 139 έργα, προϋπολογισμού 590 εκ. ευρώ, έχουμε υπογράψει Συμβάσεις σε 145 ενταγμένα έργα προϋπολογισμού 438,3 εκ. ευρώ και έχουμε πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 329 εκ. ευρώ, δηλ. κατά μέσο όρο 11,75 εκ. ευρώ το μήνα.

Συνεχίζοντας ο κ. Σγουρός επεσήμανε πως μόνο από το ΦΠΑ θα επιστραφούν στο Κράτος περίπου 700 εκ. ευρώ και πως η Περιφέρεια Αττικής το Μνημονιακό Στόχο για το 2013 θα τον πιάσει και θα τον υπερκαλύψει. Σε μία δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να προχωράει μπροστά και να μιλάει με το έργο της, με σκληρή δουλειά, συνεργασία και αλληλοκατανόηση μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ακολούθως, ευχαρίστησε τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτη, για την άψογη συνεργασία και την καθημερινή και ουσιαστική επαφή, με προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σγουρός είπε πως "δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι αλλά πόσο ψηλά παίζεις". "Και με τους δύο Υπουργούς και τους Δημάρχους παίζουμε ψηλά. Κι αυτό αφορά στο ΕΣΠΑ".

Γιάννης Μανιάτης: Δημιουργείται αισιοδοξία και ελπίδα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, παίρνοντας το λόγο, επεσήμανε ότι:
«Έχοντας οργανώσει ένα διήμερο συμπόσιο στο Υπουργείο, είχαμε συγκεντρώσει όλους τους άλλους Περιφερειάρχες για να συζητήσουμε τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια. Από τη δική μας οπτική γωνία το ζήτημα της αειφόρου ρύθμισης του χώρου αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σε αυτό τον τόπο.

Επενδύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Χαίρομαι, γιατί σε 10 μέρες από σήμερα, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής, θα παρουσιάσουμε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική και την Αθήνα. Το νέο οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου.

Είναι ευτυχής συγκυρία να έχουμε τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ένα σχεδιασμό της νέας χρονιάς σε σχέση με την ανάπτυξη που δίνει μεταρρυθμιστική εικόνα στο λεκανοπέδιο. Δημιουργείται αισιοδοξία και ελπίδα.

Νέος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων μετά την κρίση. Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, το ζήτημα των αναπλάσεων στις αστικές περιοχές της χώρας και των κτιρίων, ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε δώσει έμφαση.

Αυτή τη στιγμή επενδύονται στον χώρο της οικοδομής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πάνω από 2 δις ευρώ για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και αστικών αναπλάσεων με βιοκλιματική αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα. Είναι μεγάλη πρόκληση, στην οποία απαντούμε θετικά και σχεδιάζουμε στη νέα προγραμματική περίοδο, ο συγκεκριμένος τομέας, που είναι ένας τομέας φιλοπεριβαλλοντικός και κοινωνικά ευαίσθητος, γιατί κυρίως απευθύνεται στα μεσαία και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, θα είναι ένας νέος πυλώνας του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

Οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό

Κοινός τόπος στις δηλώσεις όλων των παρευρισκομένων Δημάρχων ήταν οι θερμές ευχαριστίες στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, για την έμπρακτη συμπαράστασή του στην αναβάθμιση των Δήμων τους που θα επιτευχτεί με την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Αναλυτικότερα, οι Δήμαρχοι, μεταξύ άλλων, τόνισαν τα εξής:

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αστειευόμενος, υποσχέθηκε πως θα φέρνει μελέτες συνέχεια, για να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Ευχαρίστησε επίσης, όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να φτάσουμε να είμαστε σήμερα στο στάδιο των υπογραφών, αλλά κυρίως ευχαρίστησε όλους τους αφανείς παράγοντες που θα συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του έργου, από τον Αντιδήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο των τεχνικών υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο είναι απαραίτητο για την περιοχή και πρόκειται να σώσει ζωές.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής για τη συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου στο Δήμο του, στάθηκε στην αναβάθμιση που προβλέπεται να έχει η συγκεκριμένη περιοχή, κυρίως από τη φύτευση 1.600 δέντρων.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Κώστας Κόκορης, υπογράμμισε πως η παιδική χαρά, που πρόκειται να ανακατασκευαστεί, υπήρξε πρωτοποριακή το 1980 όταν πρωτοφτιάχτηκε αλλά με την πάροδο των χρόνων η φθορά ήταν μεγάλη. Η νέα Παιδική Χαρά, η οποία θα είναι προσβάσιμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόκειται να βαδίζει στα βήματα της παλιάς ως προς την πρωτοπορία αλλά επιπλέον θα είναι σχεδιασμένη ανάλογα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ο Δήμαρχος Ύδρας, Άγγελος Κοτρώνης, τόνισε πως αυτό το γήπεδο έχει ιστορική σημασία για την περιοχή, κυρίως λόγω παλαιότητας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Δημήτρη Κατσικάρη για τη συμπαράστασή του.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο νέος Παιδικός Σταθμός θα είναι βιοκλιματικός και χτισμένος σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους Υπουργούς να φροντίσουν για τη στελέχωσή του.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο, ως έργο υποδομής, ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Θάνος Ορφανός, δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο Παιδικός Σταθμός για την περιοχή, κυρίως τώρα που η κακή οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών. Παράλληλα, ευχήθηκε οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ να συνεχιστούν.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, στάθηκε στην ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλα έργα στην περιοχή, κυρίως περιβαλλοντικά.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης, Δημήτρης Φωκιανός, δήλωσε πως αυτό είναι το τρίτο μεγάλο έργο για την περιοχή του και σύντομα περιμένει να μπουν οι υπογραφές και για άλλα δύο.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος, δήλωσε πως είναι ευχής έργον η αγαστή συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων.

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, αφού στάθηκε στην αναγκαιότητα του έργου, τόνισε πως ο καλός ο λόγος πρέπει να λέγεται μόνο όταν είναι δίκαιος και στην περίπτωση του Περιφερειάρχη Αττικής είναι απαραίτητος, μιας που το έργο που έχει να επιδείξει στην Περιφέρεια είναι εξαιρετικό.

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, δήλωσε πως το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ ανυπομονεί να επισκεφτεί ξανά την Περιφέρεια για την υπογραφή και άλλων συμβάσεων.

Ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Γιώργος Τόλης, εξέφρασε την επιθυμία αλλά και την ευχή για ισομερή κατανομή των πόρων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, δήλωσε πως το έργο που αφορά στο Δήμο του είναι έργο πνοής που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου