Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αυτοί είναι οι 18 επιχειρηματίες που συνελήφθησαν μέσα στο 2013 για χρέη

Μπορεί η πόρτα των φυλακών να είχε ανοίξει νωρίτερα και γνωστά πρόσωπα, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος να πέρασαν το κατώφλι της φυλακής, ωστόσο το 2013 ήταν η χρονιά που γνωστές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό χώρο βρέθηκαν με χειροπέδες σε αστυνομικά τμήματα και ανακριτικά γραφεία. Μάλιστα κάποιοι -όπως ο Λάκης Γαβαλάς και ο Βίκτωρ Ρέστης– κρίθηκαν προφυλακιστέοι και βρέθηκαν κρατούμενοι σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού.
Οι συλλήψεις των επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Οπως γράφει και το newpost ανάμεσα στις εκατοντάδες συλλήψεις που σημειώθηκαν τουλάχισταν 17 αφορούσαν ηχηρά ονόματα και η είδηση για χειροπέδες προκάλεσε σάλο.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν να παραδοθούν από μόνοι τους και να μην «περιμένουν» να φτάσει η αστυνομία στο σπίτι τους, αφού με αυτό τον τρόπο είχαν μία ευκαιρία να μην θεωρηθούν ύποπτοι φυγής και να γλιτώσουν την προφυλάκιση.
Οι 18 επιχειρηματίες που συνελήφθησαν μέσα στο 2013
1. Βίκτωρ Ρέστης
Ο εφοπλιστής συνελήφθη τον Ιούλιο για την υπόθεση με τα δάνεια της FB Bank ύστερα από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν ποσό 5,8 εκατ. ευρώ, που χορήγησε η τράπεζα προς εταιρείες συμφερόντων του κ. Ρέστη. Στις αρχές του μήνα, ο εφοπλιστής, έπειτα από 4 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού αποφυλακίστηκε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, με την υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.
2. Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος
Ο 78χρονος εκδότης της εφημερίδας Απογευματινή Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος συνελήφθη τον Νοέμβριο για χρέη 208.999,17 ευρώ προς το Δημόσιο. Ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος τον Μάρτιο είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 37 μηνών με αναστολή, ύστερα από μήνυση που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι της εφημερίδας σε βάρος του.
3. Λάκης Γαβαλάς
Στις 27 Νοεμβρίου ο γνωστός σχεδιαστής παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και συνελήφθη (για τέταρτη φορά), καθώς σε βάρος του είχαν κινηθεί και πάλι διαδικασίες για οφειλές ύψους 712.117,76 ευρώ. Η δίκη για τη νέα αυτή υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο Λάκης Γαβαλάς έχει παραμείνει προσωρινά κρατούμενος για χρέη στο δημόσιο σχεδόν 15 μήνες, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή 7 ετών με αναστολή και από Πλημμελειοδικείο σε 5 χρόνια φυλάκιση.
4. Πέτρος Κωστόπουλος
Το πρωί της 26ης Νοεμβρίου ο παρουσιαστής της πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής του MEGA, Πέτρος Κωστόπουλος δεν βρέθηκε στο στούντιο, αλλά εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, καθώς είχε ενημερωθεί πως σε βάρος του είχαν κινηθεί διαδικασίες. Ο 59χρονος πρώην εκδότης συνελήφθη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ ως διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών IMAKO και Space FM ύψους 408.437,50 ευρώ.
5. Λέανδρος Φωκάς
Στις 20 Νοεμβρίου ο 89χρονος συνιδιοκτήτης και συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων «Fokas» παραδόθηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου συνελήφθη βάσει εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος του, με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Οκτωβρίου, η εταιρεία κήρυξε αίτηση πτώχευσης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας και της έξωσής της από το κτίριο της οδού Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.
6. Χαράλαμπος Βαρδής
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» συνελήφθη τον Φεβρουάριο για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ συνολικού ύψους 259.916,8 ευρώ.
7. Μανώλης Καρούζος
Για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο Ψυχικό ο 32χρονος Μανώλης Καρούζος, γιός του Αντώνη Καρούζου, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας ρούχων εκτός από τα χρέη συνελήφθη και για μη απόδοση Φ.Π.Α., μη απόδοση Φ.Μ.Υ. και μη απόδοση εισφορών προς το Ι.Κ.Α. ύψους 7.051.939,41 ευρώ.
8. Αγαπητός Βαλογιώργης
Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε ο 44χρονος ιδιοκτήτης των γνωστών ζαχαροπλαστείων «Αγαπητός» η για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 154.877,36 ευρώ. Παράλληλα, τον Νοέμβριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την εταιρεία σε πτώχευση, με τις συνολικές της οφειλές σύμφωνα με πληροφορίες να ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ.
9. Αντώνης Αδαμόπουλος
Στις 5 Ιουνίου παραδόθηκε ο πρόεδρος της βιομηχανίας ξύλου Shelman για εισφορές στο ΙΚΑ ύψους 900.000 ευρώ.
10. Γιάννης Ραπτόπουλος
Ο ιδιοκτήτης της Exrpess έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ συλλήψεων, αφού το όνομα του βρέθηκε ουκ ολίγες στο αστυνομικό δελτίο. Αρκετές φορές και μέσα στο 2013 συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο, για μη απόδοση ΦΠΑ και για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Την τελευταία φορά, τον Οκτώβριο, ο 70χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη εκ νέου για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 2,86 εκατ. ευρώ.
11. Νικόλαος Κολιός
Ο 77χρονος ιδιοκτήτης των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων «Κολιός» και «ΑΓΝΟ» συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 1,98 εκατ. ευρώ.
12. Γεώργιος Πετζετάκις
Συνελήφθη για δεύτερη φορά τον Μάρτιο ο πρόεδρος της εταιρείας Α.Γ Πετζετάκις Α.Ε για χρέη προς το Δημόσιο 2.700.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας είχε ξανασυλληφθεί τον Νοέμβριο του 2011 για οφειλές ύψους 2.000.000 ευρώ.
13. Βασίλης Δεσποτόπουλος
Για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 578.000 ευρώ συνελήφθη ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ τον Φεβρουάριο.
14. Αλέξανδρος Κουτσοκώστας
Τον Απρίλιο η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Alex Pak» για μη καταβολή οφειλών στο ΙΚΑ ύψους 1.229.881,64 ευρώ. Φέτος τον Ιανουάριο η εταιρεία κατέθεσε και αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ πλέον λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει διαθέτει μόλις 17 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
15. Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης
Στις 13 Απριλίου συνελήφθη ο 69χρονος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝEOSET για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 526.840,07 ευρώ.
16. Νίκος Θανόπουλος
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ προσήλθε αυτοβούλως για χρέη της ΠΑΕ- ΑΕΚ και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ύψους 73.820.435,21 ευρώ.
17. Ανδρέας Δημητρέλος
Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ μετέβη αυτοβούλως τον Μάρτιο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, αφού κατέβαλε εγγύηση 40.000 ευρώ.
18. Ευθύμιος Σιλβεστρίδης
Χειροπέδες για χρέη 294.213,92 ευρώ πέρασαν οι αστυνομικοί στον επιχειρηματία, ύστερα από ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του. Επίσης, συνελήφθη και ο γιος του επιχειρηματία, καθώς χρωστούσε ισάριθμο ποσό.
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων 701 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Proton σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη.
Του έχουν απαγγελθεί κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση με επιβαρυντικές περιστάσεις για το σύνολο των επισφαλών δανείων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου