Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Με τα λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση δίνει ξανά τις τράπεζες στη διαπλοκή


eurotoublaΤο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των, λεγόμενων, συστημικών τραπεζών αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο ανάδειξης των σχέσεων διαπλοκής και βαθιάς αλληλεξάρτησης που έχουν αναπτυχθεί, σε βάθος χρόνου, μεταξύ πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Από τη στιγμή που οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά χρεοκόπησαν διοικήσεις, μεγαλομέτοχοι και άλλοι επενδυτές επιδόθηκαν σε έναν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις, την ισχύ και τα ποικίλα προνόμια που κατείχαν. Οι προσπάθειες τους έπιασαν τόπο καθώς «κέρδισαν» την
  παραμονή τους στο management  και γενικότερα στη διοίκηση των τραπεζών με μοναδικό όρο να συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον το 10% των χρημάτων στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων.
Η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha Bank το κατάφεραν με το εξής όμως αποτέλεσμα: παρότι το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε ποσά ύψους πολλών δισ. ευρώ για να σώσει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες και η κρατική συμμετοχή κυμαίνεται πλέον από 80% έως 90% στο μετοχικό τους κεφάλαιο, εντούτοις το κουμάντο συνεχίζουν να το κάνουν τα ίδια πάνω – κάτω πρόσωπα που σημάδεψαν το χρεοκοπημένο τραπεζικό μοντέλο των τελευταίων 2 δεκαετιών.
Μάλιστα την ίδια στιγμή οι ιδιώτες -τσάμπα μάγκες- επενδυτές πήραν άλλο ένα δωράκι: τους δόθηκε δωρεάν το δικαίωμα να αποκτήσουν μελλοντικά και σε τιμές εξαιρετικά συμφέρουσες πολλαπλάσιο αριθμό μετοχών από εκείνο που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης. Το επιχείρημα που προβλήθηκε ήταν πως η παροχή των εν λόγω κινήτρων (που πήραν το όνομα warrants) ήταν ο μοναδικός τρόπος για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Η αλήθεια ήταν και είναι πως επρόκειτο για ένα ακόμη μεγάλο δώρο προς τα μικρά αλλά και τα μεγάλα επενδυτικά αρπακτικά. Όπως είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Ιάσων Μανωλόπουλος, του ελβετικού fund «Dromeus Capital», «τα warrants είναι μια πολύ ασύμμετρη συναλλαγή, όπου κάθε επενδεδυμένο δολάριο σου δίνει πιθανό κέρδος 7 δολαρίων. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι παρόμοιο».
Ερχονται και νέα «δωράκια» για τους τραπεζίτες
Όμως τα παραπάνω δωράκια δεν είναι και τα τελευταία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τη συνδρομή τραπεζιτών, καταρτίζει νομοσχέδιο που θα κάνει ακόμη πιο ευνοϊκούς τους όρους ιδιωτικοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών. Με το νέο νομοθέτημα οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν πολύ σύντομα την πλειοψηφία των μετοχών στις πολύ χαμηλές τρέχουσες τιμές, ενώ παράλληλα διάφορα κερδοσκοπικά funds θα έχουν κάνει άλλη μια γερή «κονόμα» καθώς θα ξεφορτωθούν με μεγάλο κέρδος τον αέρα κοπανιστό που κατέχουν, δηλαδή τα warrants, σε βάρος βέβαια του ελληνικού δημοσίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σκανδαλώδες νομοθέτημα
Όπως σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «αντί για την εξασφάλιση σε βάθος χρόνου της επιστροφής του συνολικού ποσού της εξυγίανσης – ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, όπως διαβεβαίωναν ότι θα συμβεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Υπουργός Οικονομικών, θα προχωρήσουν άμεσα στην επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που κατέβαλε μόλις πριν λίγους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, με αποτέλεσμα την άμεση απαξίωση της περιουσίας του. Προφανής στόχος ενός τέτοιου σκανδαλώδους νομοθετήματος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση αλλά το πραγματικό ξεπούλημα των τραπεζών στους διαπλεκόμενους τραπεζίτες με σημαντικές ζημιές για το  Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, που από τα περίπου 40 δις που έχουν δοθεί ως σήμερα για την εξυγίανση – ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάρουν πίσω το πολύ 16 με 18 δις. ευρώ». Για να δούμε θα περάσει και αυτό έτσι χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;
Μάκης Ντόβολος


Nez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου