Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Φωτοβολταϊκά: Κινδυνεύουν ακόμη κ΄ τα σπίτια 45.000 νοικοκυριών – Ετοιμάζουν προσφυγές

photovoltaikaΣτα «τάρταρα» έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική –και- τις επενδύσεις που έγιναν στα, πολυδιαφημιζόμενα πριν 2 – 3 χρόνια, φωτοβολταϊκά. Ηδη, τα περισσότερα από τα 45.000 μικρομεσαία νοικοκυριά που, δυστυχώς, πίστεψαν στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και ΣαμαράΒενιζέλου, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα δάνεια που έλαβαν για τις τοποθετήσεις των συστημάτων και κινδυνεύουν μέχρι και να χάσουν τα σπίτια τους, αφού το -υπό καθεστώς μνημονιακής επικυριαρχίας- Κράτος προχωρά όποτε «θέλει» σε κατά το δοκούν μειώσεις.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης , τα μέλη του οποίου ετοιμάζονται να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια για να βρουν το δίκιο που τους στέρησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά, μικρομεσαίων οικονομικά πόλιτών στη μεγάλη τους πλειονότητα (αφορά σε φωτοβολταϊκά στέγης) έχει ως εξής:
  1. Τι υπολογισμούς έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες;
Το ΥΠΕΚΑ το καλοκαίρι του 2012 καλεί τους πολίτες να υπογράψουν συμβάσεις με 0,495 ευρώ την κιλοβατώρα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες (οικιακά) και το Μάρτιο του 2014 κατεβάζει νομοσχέδιο για μείωση σε 0,34 με 0,295 ευρώ την κιλοβατώρα (μείωση 31,3 – 40,4% στα έσοδα). Μέσα σε ενάμιση έτος το ΥΠΕΚΑ αθετεί την υπογραφή του με χιλιάδες πολίτες.
Είναι άραγε ικανό το ΥΠΕΚΑ να κάνει ορθούς υπολογισμούς; Προφανώς και είναι, άρα τι φταίει; Εδώ πρόκειται για μια εξόφθαλμα παράνομη και αντισυνταγματική πράξη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Κανένας δεν θα πίστευε πως ένα Υπουργείο όπως το ΥΠΕΚΑ, με τόσους επιστήμονες, κάνει τόσο επιπόλαιους υπολογισμούς και συμβάσεις.
Μήπως όμως τους υπολογισμούς δεν τους κάνει το επιστημονικό προσωπικό – αλλά η ηγεσία από μόνη της. Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Ο Υφυπουργός διατυμπανίζει «κούρεμα στα Φ/Β στις στέγες μόνο 20%», και μάλιστα κάποιοι το παρουσιάζουν ως «δωράκι στα οικιακά». Πως το υπολογίζει ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου το 20%;
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό: «το 10% από τα 45.000 Φ/Β στέγης δεν έχει καθόλου μείωση (αυτά που συνδέθηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011) δηλ 0% μείωση και το υπόλοιπο 90% των 45.000 στεγών έχει κούρεμα 40% περίπου. Άρα 0% και 40% = 40% δια δυο = 20%». Αυτοί είναι οι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει δημοσιευτεί καμία ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.
Με μια προσεκτική ματιά οι μειώσεις ανά 3μηνο προκαλούν πολλά ερωτήματα για την όποια τεκμηρίωσή τους. Μεταξύ κάποιων τριμήνων υπάρχει απότομη μείωση, ενώ μεταξύ άλλων καμία ή πολύ μικρή. Αυτό δείχνει πως το ΥΠΕΚΑ το μόνο που μελέτησε ήταν πώς να περικόψει τις δαπάνες του προς τα 45.000 νοικοκυριά. Πρώτιστα λοιπόν εξέτασε πότε συνδέθηκαν τα περισσότερα νοικοκυριά, δηλαδή το 2012, και σε αυτά τα τρίμηνα του 2012 έκανε τη μεγαλύτερη αρπαγή, ειδικά στου Γ και Δ τριμήνου 2012.
2. Ποια είναι η πραγματικότητα;
1) Η σύμβαση με τη ΔΕΗ έγινε για τον καθένα ιδιοκτήτη Φ/Β στέγης σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και εκείνη τη χρονική στιγμή ίσχυε ένας συγκεκριμένος νόμος με συγκεκριμένες τιμές. Με βάση αυτές τις τιμές, δεσμεύτηκαν τα δύο μέρη. Τα Φ/Β στέγης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία δεν συνιστούν δραστηριότητα επιχειρηματική με ανάληψη ρίσκου.
2) Η σύνδεση του Φ/Β στέγης (η ημερομηνία που τέθηκε σε λειτουργία) δεν έγινε άμεσα με υπαιτιότητα της ΔΕΗ σε πολλές περιπτώσεις. Η ΔΕΗ καθυστερούσε να προχωρήσει τα διαδικαστικά και να κάνει τη σύνδεση, δεν είχε «διαθέσιμα κουτιά» κ.λπ.. Κατά  μέσο όρο αυτή η καθυστέρηση έπαιρνε δύο με πέντε μήνες. Συνεπώς το να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία σύνδεσης και όχι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης είναι άδικο και αποτελεί σοβαρό ατόπημα.
3) Τοποθετηθήκαν 45.000 περίπου Φ/Β στέγης, ένα για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, χωρίς καμία επιδότηση, με ένα παράβολο 1.280 ευρώ προς τη ΔΕΗ, και με επιβάρυνση ΦΠΑ σε όποια αγορά. Το ΥΠΕΚΑ λαμβάνει υπόψη του μόνο το κόστος του εξοπλισμού για το Φ/Β. Τίποτα άλλο.
4) Η εγκατάσταση ενός Φ/Β σε στέγη όμως έχει πολλές ιδιαιτερότητες: 1) ήταν υποχρεωτική η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, όποτε πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με ένα επιπλέον κόστος περίπου 800 ευρώ, 2) η στέγη δεσμεύτηκε για 25 έτη και ο ιδιοκτήτης απαγορεύεται πλέον να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση ή επέκταση στο σπίτι του, 3) προαπαιτήθηκε η μόνωση της στέγης καθώς μετά θα ήταν δύσκολη κάθε εργασία (σε μερικά δώματα ξεπέρασε τις 5000 ευρώ), 4) στις στέγες είναι δύσκολη η συντήρηση και ο καθαρισμός του Φ/Β συστήματος, αλλά και η συντήρηση της στέγης, 5) στις στέγες είναι μικρότερη η παραγωγή λόγω μη άριστης κλίσης και προσανατολισμού της στέγης, 6) στις στέγες το αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά κιλοβατ ισχύς είναι σοβαρά μεγαλύτερο.
5) Τα Φ/Β στέγης βρίσκονται πάνω σε σπίτια και συνεπώς οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται και από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι). Μερικοί ιδιοκτήτες μάλιστα πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β στέγης. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.
6) Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει υπόψη του πως τα Φ/Β είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά έτη και αναμένεται σοβαρή μείωση της απόδοσής τους. Ήδη αναφέρονται ζημιές και φθορές που στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ.
7) Οι δανειολήπτες έχουν σοβαρό πρόβλημα καθώς αρκετοί πληρώνουν 3.700 ευρώ ετησίως στις τράπεζες και 100 με 200 ευρώ υποχρεωτική ασφάλεια. Συνεπώς, τα κάθαρά τους έσοδα από το Φ/Β δεν φτάνουν να πληρώσουν το δάνειο αυτό. Άρα, το όποιο όφελος το αποκομίζει η τράπεζα για δέκα περίπου έτη.
Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα ιδιοκτητών προς το Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταικών Στέγης ( http://www.oikopv.gr ):
«Το παραμύθι του υπουργείου έχει να κάνει με τι κόστος χρεωθήκαμε την εγκατάσταση. Εγώ που είμαι πάντως Γ΄τριμηνο του 2012 μου κοστησε το 10αρι που εχω 34.400 γιατι για να βγαλω 10kw στη στεγη μου επρεπε να βαλω πιο δυνατά πάνελ και να γινουν διαφορες πατεντες. Ολο το παραπανω ποσο με δανειο,οποτε τα 34 λεπτα που μου κάνει χάρη το υπουργείο με το δηθεν διορθωμενο νομοσχεδιο με βάζουν μέσα για τα καλά».
«οι διαφορές της τιμής από την αλλαγή της ημερομηνίας από την σύμβαση στην σύνδεση είναι μεγάλες γιατί να έχουμε αυτήν την μείωση όταν η ΔΕΗ καθυστερούσε τις συνδέσεις ; Σε εμένα π.χ η διαφορά από το Δ” τρίμηνο 11 στο 1 τρίμηνο του ’12 έχει μια τεράστια διαφορά! Συμφωνώ ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί δικαστικά με χιλιάδες αγωγές εναντίον ΥΠΕΚΑ, ΛΑΓΗΕ,ΔΕΗ κ.τ.λ.».
Ας σταματήσει τουλάχιστον άμεσα η παραπληροφόρηση κατά των φωτοβολταϊκών στέγης με τα δήθεν «δωράκια» από το ΥΠΕΚΑ. Τα υπόλοιπα στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια.


Nez

Δεν υπάρχουν σχόλια: