Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Απειλή φτώχειας και κατασχέσεων σε βάρος (και) 50.000 μηχανικών

exosi2Σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών έχουν, μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών, περιέλθει 50.000 μηχανικοί, σύμφωνα με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, την Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους αποτελεί σύμφωνα με στοιχεία των συλλογικών φορέων, το γεγονός ότι από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο).
Παράλληλα, έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και, μάλιστα, μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα τους εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας (με «μπλοκάκι»).
Διαγράφονται από το ΤΕΕ λόγω οικονομικής αδυναμίας
Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕΕΤΑΑ. Μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.
Επίσης, ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.
Ετσι, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αυξήθηκε η αναλογία συνταξιούχωνασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό «κούρεμα» αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δις σε 1,8 δις €), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. €) και τις επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε υγιές ταμείο τους, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων.


Nez

Δεν υπάρχουν σχόλια: