Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ

Αθήνα 25.03.2014 
Ενόψει της εθνικής συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει είδη ανεπίσημα ξεκινήσει στην χώρα μας , δημοσιεύουμε άρθρο που στάλθηκε στον thoureio ώστε να κοινοποιηθεί προς όλα τα κόμματα και να ληφθεί υπόψη στην τιθεμένη διαβούλευση. 


Του Πέτρου Αντωνάκου
 (πολιτικού  μηχανικού)

Όλοι μας γνωρίζουμε και βιώνουμε:
  1.  τη διαφοροποίηση της ζωής κάθε νέας γενιάς σε σχέση με τις προηγούμενες λόγω της αλλαγής των συνθηκών της στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
  2. την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρεχόμενη μέσω της χρήσης της γνώση η οποία μεγαλώνει την «απόσταση» μεταξύ των γενεών.
  3. Ότι κάθε νέα γενιά θέλει να πάρει την τύχη της στα χέρια της αποφασίζοντας η ίδια για το παρόν και το μέλλον της, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στις χαρακτηρισμένες ως «συντηρητικές» αποφάσεις των παλαιότερων γενεών, που δυσκολεύουν τις περισσότερες φορές την σχεδίαση ενός μέλλοντος στα δικά της μέτρα.
  4.  Ότι η εμπειρία και η γνώση των παλαιότερων γενεών αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα της κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την έναρξη του διαλόγου για την προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, θέλω να συμβάλλω με την παρακάτω πρόταση.

Είναι πλέον φανερό ότι πορευόμαστε σε μία νέα μορφή πολιτειακής και πολιτικής διακυβέρνησης με πλέον διακριτούς ρόλους εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η νομοθετική εξουσία θα αποτελείται κατά πάσα πιθανότητα από δύο σώματα. Το σώμα της Βουλής με 200 εκλεγμένους βουλευτές και το σώμα της Γερουσίας με 50 εκλεγμένους γερουσιαστές. Το σώμα της Βουλής θα προτείνει και θα αποφασίζει νομοθετήματα τα οποία όμως θα επανελέγχονται και θα εμπλουτίζονται από το σώμα της Γερουσίας. 

Επειδή όπως προαναφέρθηκε κάθε γενιά έχοντας τις δικές της ανάγκες και προβλήματα θέλει η ίδια με τις αποφάσεις της να τα αντιμετωπίσει και να χαράξει το μέλλον της, προτείνω το σώμα των 200 βουλευτών να αποτελείται από πρόσωπα ηλικίας 25 -50 ετών τα οποία θα εκλέγονται από το εκλογικό σώμα ηλικίας έως 50 ετών.

 Πιστεύω ότι το σώμα αυτό θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νέων γενεών επεξεργαζόμενο προτάσεις που θα καθορίζουν τη ζωή τους στο παρόν και στο μέλλον. Προτάσεις που πιθανόν δεν θα προκρίνονταν καν προς συζήτηση από τις παλαιότερες «συντηρητικές» γενιές οι οποίες θα παρέμεναν έτσι υπόλογες στις νεότερες γενιές για τη μη γνώση ή την ολιγωρία τους. 

Οι παλαιότερες γενιές όμως έχοντας τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία αποτελούν σταθεροποιητικό κοινωνικό παράγοντα. Προτείνω λοιπόν αυτές οι γενιές να στελεχώσουν το σώμα της Γερουσίας με πρόσωπα ηλικίας από 50 – 75 ετών τα οποία θα εκλέγονται από το εκλογικό σώμα ηλικίας 50 ετών και άνω. Το σώμα αυτό, όπως προαναφέρθηκε, θα επανελέγχει και θα εμπλουτίζει τις αποφάσεις της Βουλής. 

Η γενική αυτή πρόταση είναι γεγονός ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. 

Την καταθέτω όμως για προβληματισμό με σκοπό την συνένωση και όχι την διαίρεση όπως θα σκεφτούν πολλοί της κοινωνίας. Διότι μέσω αυτής παρέχεται το δικαίωμα στις νεότερες γενιές να αποφασίζουν εξελικτικά για το παρόν και το μέλλον τους χωρίς όμως να βλάπτεται το παρόν των προηγούμενων γενεών οι οποίες συμμετέχοντας και με την εμπειρία τους θα δρουν σταθεροποιητικά στην κοινωνική εξέλιξη και λειτουργία.

 Έτσι κάθε γενιά θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις της παρέχοντας στην προηγούμενη τον έλεγχο της δυνατότητας του εφικτού της εφαρμογής τους, ώστε συνεργατικά να χτίζεται το συλλογικό κοινωνικό μέλλον με αρμονία και σταθερότητα στο παρόν. Άλλωστε, όλοι προσδοκούμε στην αγαστή συνεργασία των γενεών, σε δημοκρατικό όμως πλαίσιο με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη, συμμετέχοντας ανάλογα κάθε γενιά σε όλες τις δομές, ώστε σε νέες βάσεις η κοινωνία να αποκτήσει θετική προοπτική. 

Επίσης όπως προαναφέρθηκε, η εξέλιξη και χρήση της τεχνολογίας παρέχει νέα «εργαλεία» αλματώδους γνώσης και την δυνατότητα σε κάθε νεότερη γενιά να καταθέτει ριζοσπαστικές προτάσεις οι οποίες όμως «φιλτραρισμένες» με την εμπειρία των παλαιότερων θα εξασφαλίσουν τις ορθότερες και πλέον ισορροπημένες λύσεις στα συνεχώς εξελισσόμενα και διογκούμενα προβλήματα, ενισχύοντας και ισχυροποιώντας έτσι τον κοινωνικό ιστό και δίδοντας νέα διάσταση στο μέλλον. 

Την ανωτέρω πρόταση και τον προβληματισμό μου καταθέτω για ανταλλαγή απόψεων, διερευνώντας ταυτόχρονα την εφαρμογή αντίστοιχου συστήματος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθόσον οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν κοινωνικά υποσύνολα της χώρας και πρέπει με αντίστοιχα κριτήρια να εκλέγονται τα αποφαινόμενα όργανα.

Τέλος τεχνικά ζητήματα όπως καθορισμός αρμοδιοτήτων των σωμάτων, ορισμός κυβέρνησης, ψήφος εμπιστοσύνης, πρόταση δυσπιστίας και λοιπά μπορούν να διευθετηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης αφού αποδεχθούμε την κεντρική ιδέα της πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου