Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

«Σταματήστε να δαιμονοποιείτε τη Ρωσία» συμβουλεύουν τη Δύση τα γερμανικά ΜΜΕ

Αρνητικά σχολιάζουν την «επιθετική επιφυλακτικότητα» της Δύσης τα γερμανικά ΜΜΕ. «Το να νομιμοποιούν την πλήρη κινητοποίηση του Ουκρανικού Στρατού, απειλώντας τη Μόσχα με επιβολή κυρώσεων, δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη τακτική στην παρούσα φάση», γράφουν με νόημα γερμανοί αναλυτές, σχολιάζοντας τη στάση ΗΠΑ- ΕΕ, ενώ τονίζουν την ανάγκη δημοψηφίσματος.

# «Η διπλωματία της Δύσης αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των προσδοκιών, ακόμα και στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Είναι γνωστό πως ο διάλογος πάντα κερδίζει τις μονόπλευρες απειλές, γράφει χαρακτηριστικά η Neue Osnabruecker Zeitung. «Η ουκρανική αντιπολίτευση έχει εμφανώς αθετήσει τις συμφωνίες που σύναψε με την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς και παρουσίασε τη νέα κατάσταση ως τετελεσμένο γεγονός. Στην ουσία πρόκειται για πραξικοπηματική κίνηση, με εντελώς προβλέψιμους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί πως εξαπατήθηκε εσκεμμένα» τονίζει η εφημερίδα, καταλήγοντας πως πρέπει « να σταματήσει η δαιμονοποίηση της Ρωσίας προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης».
# «Μην επαναλαμβάνεται τα ίδια λάθη που πράξατε στην περίπτωση της Γεωργίας» προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση η εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung , υπενθυμίζοντας πως με την άκαμπτη στάση της η Δύση έκοψε κάθε επικοινωνία, διέκοψε κάθε διπλωματική σχέση και αρνήθηκε κάθε κοινή προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης.
# «Ο -γερμανός υπουργός Εξωτερικών- Στάιμάγιερ και οι ευρωπαίοι ομόλογοί του θα αναγκαστούν επιτέλους να πάρουν θέση σε ένα θέμα που η ΕΕ αποφεύγει επιμελώς εδώ και χρόνια: Να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, σε σχέση με τη Μόσχα» γράφει η Nuernberger Nachrichten και συμπληρώνει πως η καλύτερη διέξοδος από την κρίση της Κριμαίας είναι να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της διπλωματίας η ΕΕ και να μην σκαλώνει σε αγκυλώσεις του παρελθόντος. «Εχει έλθει η ώρα της διπλωματίας. Η ώρα της συνεργασίας και όχι της αντιπαράθεσης. Υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση», τονίζει η εφημερίδα καταλήγοντας: « Το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για το μέλλον της Ουκρανίας. Εαν οι ρωσόφωνοι πολίτες της χώρας θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το Κίεβο, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου