Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δέκα αλλαγές στις συντάξεις - Νέος τρόπος υπολογισμού από το 2015

Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2015 αφορούν -μεταξύ άλλων- το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την αύξηση ημερών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τις εφάπαξ παροχές. Ειδικότερα ο δεκάλογος του νέου ασφαλιστικού αφορά:

1. Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης). Επίσης, θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν τα πάσης φύσης μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη.

2. Κατάργηση ή περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.

3. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων.  Στα ταμεία κύριας σύνταξης ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών. Το ύψος της θα είναι 360 ευρώ, όσα είναι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Θα χορηγείται κατά το χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα για όσους θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.

4. Λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού/δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τρους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες

5. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης.

6. Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει το Κέντρο είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Μέσα στο 2015 υα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πιθανότατα κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

7. Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και εκεί θα κατευθύνεται το σύνολο των συντάξεων.  Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του λεγόμενου «ασφαλιστικού βιογραφικού» με στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων.

8. Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτήριο σε επίπεδο δήμων ή νομών

9. Μετά τις επικουρικές καθιερώνεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 και στις εφάπαξ παροχές.

10. Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγωνίζονται σήμερα,
οι πολιτικοί Ιούδες, Σαμαράς, Τσίπρας και λοιποί ..καμένοι…
με νύχια και με δόντια να ‘’πείσουν’’ τους Έλληνες ότι κάποιος από τους ..δύο μπορεί να εφαρμόσει καλλίτερα τα σχέδια, τα προγράμματα και τις ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου, εκείνης της εποχής , που με την πρώτη εφαρμογή τους ,έριξαν το έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ.
Ναι ! Του Γιώργου Παπανδρέου, Που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, που αγωνίστηκε μόνος του να λειτουργήσει η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαίων και να σωθεί η Ευρώπη.
Του Γιώργο Παπανδρέου , που οι ντόπιοι υπηρέτες ξένων συμφερόντων, όλοι μαζί ‘’τακίμιασαν’’ σαν μωρές πόρνες, για να τον διώξουν και να αναλάβουν ..εξουσία οι απόγονοι των εφιαλτών του ‘’ΒΡΩΜΙΚΟΥ 89’’ .
Του Γιώργου Παπανδρέου που οι πολιτικοί εγκληματίες, εκτελώντας εντολές, ‘’έθεσαν στο περιθώριο’’ και ΤΟΛΜΟΥΝ οι θρασύδειλοι ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ να προσέρχονται σε εκλογές επιδιώκοντας ψήφο μετανοίας και πατριδοκαπηλίας, ΧΩΡΙΣ την πολιτική παρουσία του ανθρώπου, που έδωσε τα πάντα για να υπάρχουμε σήμερα.
Σήμερα η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, και επικίνδυνα ισορροπεί πάνω στο πεινασμένο στομάχι των συνταξιούχων , των μισθωτών και των νέων κάθε ηλικίας και κάθε μόρφωσης που αγωνιούν με απελπισία για το αύριο, μετά την εγκληματική καθυστέρηση των δύο χρόνων, ώσπου όλοι μαζί να διώξουν τον Παπανδρέου και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αντώνη να κάνει ‘’αντιγραφή’’, όπως έκανε και ο γιός του.
Σήμερα απαιτείται ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, να μάθει ο κόσμος ότι δεν σωθήκαμε με το άνοιγμα των αγορών, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σωθούμε, όταν υπάρχει θέληση και ΑΛΗΘΕΙΑ.
Να μάθει ο λαός μας, ότι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός, που ΛΟΓΙΚΑ θα είχε συμβεί από το 2012, και που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις και συνθήκες ευοίωνες, θετικές και λυτρωτικές. ΄Ομως έχουμε ακόμη δρόμο ΔΥΣΚΟΛΟ και απαιτείται σύνεση και αλληλεγγύη. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Σήμερα απαιτείται σύνεση, και εθνική συνείδηση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από ΕΛΛΗΝΕΣ.
Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας, απλά, εθνικά Ελληνικά.
Ας έχουμε παράδειγμα αυτούς που αγωνίστηκαν, έστω κι αν σήμερα παραμένουν εκτός πολιτικής παρουσίας.
Αξίζει να αγωνίζεσαι για ιδέες, και οράματα.
Σήμερα απαιτείται σύνεση, και εθνική συνείδηση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από ΕΛΛΗΝΕΣ.
Ας κάνουμε όλοι το καθήκον μας, απλά, εθνικά Ελληνικά.
Αξίζει να αγωνίζεσαι για μια καλλίτερη και ευτυχισμένη ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2004
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την τεχνική και όχι την οικονομική βοήθεια του Δ.Ν.Τ, που ΗΔΗ ΗΤΑΝ στην Ελλάδα από το τέλος του 2004, όπως κάνουν δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι «έφερε το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα», γιατί αν είναι έτσι τότε τον έχει προλάβει νωρίτερα κάποιος άλλος κύριος, ο γνωστός και ως Καταλληλότερος.

Μήπως έφερε ο Καραμανλής το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα ήδη από το 2004;
Ας θυμηθούμε μαζί κάποια δημοσιεύματα:

19 Σεπτεμβρίου 2004- Φορολογικές αλλαγές με την «εγγύηση» του ΔΝΤ προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Oκτώ μέτρα, τα οποία μεταβάλλουν τα δεδομένα στην αναπτυξιακή και φορολογική πολιτική ανακοινώνει τον Oκτώβριο η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.

4 Μαϊου 2005- Με την καθοδήγηση του ΔΝΤ ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών. Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκονται στην Ελλάδα από την Πέμπτη έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των δημόσιων δαπανών, μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.
8 Ιουλίου 2005- Tην Τετάρτη το πόρισμα του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων. (...) Αξίζει να σημειωθεί πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας, θα υποβάλει το πόρισμά του έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην ηγεσία του υπουργείου.

13 Ιουλίου 2005- Διαρθρωτικές αδυναμίες στο σύστημα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και στην οργάνωση των φορολογικών μηχανισμών, διαπίστωσε το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο βρίσκεται περισσότερο από δέκα ημέρες στην Αθήνα.

Αν λοιπόν κάποιοι βαφτίζουν «προσφυγή στο ΔΝΤ» και «προδοσία» το αίτημα για τεχνική βοήθεια από το Δ.Ν.Τ, γιατί ξεχνούν στην τάχα τόσο αξιόπιστη αφήγηση τους και τον Καραμανλή; Γιατί προτιμούν να τα βάζουν μόνο με τον Παπανδρέου;

Γιατί τόσο ψέματα όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι; Ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι μια πρώτη εξήγηση αλλά μάλλον δεν αρκεί. Πολλοί κερδίζουν από αυτή τη συσκότιση. Άλλοι κερδίζουν ψήφους κι άλλοι γλιτώνουν τη λαϊκή κατακραυγή για τα εγκλήματα τους που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό.