Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μειώσεις κ΄ φόροι «κούρεψαν» κατά 50% τους μισθούς – Την γλίτωσαν τα… goldenboys

misthoiperikopes_psalidiΟύτε 5%, ούτε 10%, ούτε 15% αλλά 50% (!) υπολογίζεται ότι είναι οι απώλειες τις οποίες ήδη έχουν υποστεί στις αμοιβές τους από το 2009 μέχρι σήμερα, όσοι μισθωτοί απέμειναν στην ελληνική αγορά εργασίας (μετά το «κούρεμα» περίπου ενός εκατ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Εξαιρούνται του «μνημονιακού» κανόνα μόνο τα goldenboys– μεγαλοστελέχη.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο αριθμός των απασχολουμένων μισθωτών στη διάρκεια των ετών 2010 – 2013 μειώθηκε κατά 20%. Η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε σωρευτικά, στη διάρκεια της πενταετίας 2010 – 2014, κατά 38,5%.

Επομένως, ο μέσος μισθωτός, πριν φορολογηθεί το εισόδημά του, έχει χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Οι μισθωτοί, ως κοινωνική ομάδα, έχουν απολέσει τα 2/5 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας.
Το «δρεπάνι» της φορολόγησης
Σε αυτές τις απώλειες, προστίθενται εκείνες τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που οφείλονται στην φορολογία και απορρέουν από την ιδιότητα του μισθωτού. Για τη «χασούρα» αυτή, τα στατιστικά στοιχεία δεν μας προσφέρουν την δυνατότητα ενός ασφαλούς υπολογισμού.
«Εάν κάνουμε την εύλογη υπόθεση ότι ηεπιπλέον επιβάρυνση αυτή ανέρχεται σε 10% των μικτών αποδοχών για το σύνολοτης πενταετίας έναντι του 2009, οι απώλειες ανά μισθωτό ανέρχονται σωρευτικάστο 30%, ενώ για τους μισθωτούς ως κοινωνική ομάδα σε 44%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΙΝΕ.
Εξαιρώντας από την ομάδα των μισθωτών τους 5% καλύτερα αμειβόμενους (διευθυντές, ανώτερα και ανώτατα στελέχη) των οποίων οι αποδοχές είναι μικτό εισόδημα από εργασία και συμμετοχή στα κέρδη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, οι μισθωτοί είχαν απώλειες,κατά την τελευταία πενταετία, της τάξης του 50%!
 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου