Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημερωτικό Δελτίο



Προβολή φωτογραφίας σε μήνυμαΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
    Ανακοίνωση
                         Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24 παραβρέθηκε και μίλησε ο Υφυπουργός εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα :
«Πρόκειται για μία περίοδο η οποία όξινε αυτά τα προβλήματα και αυξήθηκε κατά πολύ και ο αριθμός των συμπολιτών μας που βιώνουν το ευρύτερο φάσμα  της φτώχειας.

Γι΄ αυτό έχουμε επιλέξει ως Υπουργείο Εργασίας στο οποίο εντάχθηκε πριν ένα χρόνο περίπου ο τομέας της πρόνοιας, την προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία με βάση συγκεκριμένους πυλώνες στήριξης των οικογενειών, των αδύναμων οικονομικά και βεβαίως των ανθρώπων των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα :
Εδώ και ενάμιση χρόνο εφαρμόζεται το νέο σύστημα της ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά, απ΄ το πρώτο παιδί, σε αντίθεση με το σύστημα που υπήρχε παλιότερα, που είχαμε ενίσχυση μόνο για τριτέκνους και πολυτέκνους, αυτή η επιπλέον ενίσχυση υφίσταται και σήμερα, και 700 περίπου εκατομμύρια ετησίως διατίθενται για τη στήριξη αυτή  με εισοδηματικά κριτήρια.
Επιπλέον υπάρχει μια πολιτική στήριξης των δομών που βοηθούν τις οικογένειες τις αδύναμες, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Είναι πάρα πολύ βασικοί οι παιδικοί σταθμοί, το πρόβλημα που υπήρξε λύθηκε, γιατί έχουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των αναγκών και τη διάθεση πόρων.  Οι πόροι διατέθηκαν και βρήκαμε τη διαδικασία με την οποία θα στηριχτούν φέτος πάνω από 85.000 οικογένειες
Να κάνω μια σύγκριση. Το 2011 εντάχθηκαν 48.000 παιδιά. Αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος από τη μια μεριά και την ανταπόκριση από την άλλη στο βαθμό του δυνατού από την πλευρά της πολιτείας να στηρίξει τις οικογένειες.
Έρχομαι τώρα στα επιδόματα τα οποία είναι διαφόρων ειδών. Άλλα είναι τα επιδόματα που δίνονται για  να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φτώχειας, της ανέχειας, κι άλλα είναι τα επιδόματα αναπηρίας που είναι ουσιαστικά μια συνταγματική επιταγή προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να είναι σε ίση μοίρα.»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τα επιδόματα ο κ. Κεγκέρογλου είπε πως : «Τα επιδόματα φτώχειας θα ενταχθούν μέσα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα καταργηθεί το ένδειας και θα ενταχθεί μέσα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό ξεκινάει το φθινόπωρο, θα παρουσιαστεί όμως επίσημα από την κυβέρνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, και θα έχουμε την ευκαιρία τότε να τα πούμε αναλυτικά.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στις 13 περιφέρειες σε ένα Δήμο από κάθε περιφέρεια θα εφαρμοστεί για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια καθολικά σε όλη τη χώρα. Ήδη έχει γίνει όλη η υποδομή η οποία απαιτείται, είναι πάρα πολύ σύνθετο γιατί είναι και καινοτόμο ταυτόχρονα. Θα σας πω μια μόνο φράση, για να κατανοήσετε ότι είναι κάτι καινούριο και δεν έχει να κάνει με ότι έχουμε μέχρι τώρα.
Εξετάζει στον πραγματικό χρόνο την οικονομική δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος και η οικογένεια και όχι τι δήλωσε πέρυσι στη φορολογική δήλωση, καταργούμε ως κριτήριο τα τεκμαρτά και οτιδήποτε άλλο, τα οποία γνωρίζετε ότι πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα απέκλεισαν πάρα πολλούς ανθρώπους  που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα αλλά φαινόταν απ΄ τα ακίνητα ότι έχουν.»
Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου είπε πως : «κ. Γιακουμή επειδή μιλάμε σοβαρά σ΄ αυτό το τραπέζι θα πρέπει να πούμε ότι εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο με βήματα, φάσεις και το υλοποιούμε εδώ και τώρα. Δεν περιμένουμε απ΄ τον πίνακα της παροχολογίας πότε θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποιες ανάγκες. Συγκεκριμένα : για το θέμα του 7% του πληθυσμού που βιώνει την ακραία φτώχεια, αντί δελτία που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, εμείς μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δώσουμε αξιοπρέπεια στον πολίτη, σ΄ αυτόν τον πάμπτωχο πολίτη, για να μπορέσει να έχει ένα ελάχιστο αξιοπρεπές εισόδημα.
Για μια τετραμελή οικογένεια μ΄ ένα ανήλικο και ενήλικο παιδί θα είναι 450 ευρώ το μήνα, αυτό το ποσό βγαίνει περίπου 1δις, είναι η αξιοπρέπεια στον φτωχό άνθρωπο.
Αφορά περίπου 770.000 πολίτες, είναι περίπου το 7% του πληθυσμού.
Εκεί που υπάρχει η διαφωνία είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τον άλλο. Πρέπει και να συμφωνήσουμε επιτέλους ότι και οικονομική ενίσχυση πρέπει να του δώσουμε αλλά ταυτόχρονα μέσα από συνδυασμό προγραμμάτων και δράσεων να τον επανεντάξουμε κοινωνικά και εργασιακά.
Κι αυτό είναι ο σύγχρονος θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφωνία σε αυτό.
Στο θέμα της άμεσης αντιμετώπισης, ήδη έχουμε συνάψει συμβάσεις με όλους τους φορείς που αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα, είτε των αστέγων είτε των απόρων για τη σίτιση και τους ενισχύουμε οικονομικά.
Για πρώτη φορά το κράτος παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, έχουμε ήδη προχωρήσει σ΄ αυτή τη συνεργασία, και βεβαίως στο θέμα της παροχής ορισμένων προϋποθέσεων.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που έχουμε για τη στέγαση και επανένταξη ανθρώπων οι οποίοι έχουν βρεθεί σ΄ αυτή τη δυσάρεστη θέση και είναι τώρα σε εξέλιξη αυτό το πρόγραμμα. Μέχρι 13 Οκτώβρη υποβάλλουνε προτάσεις.
Να πω όμως και κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς δε μείναμε σε καταλόγους εξαγγελιών κλπ. Εμείς, με βάση τις ανάγκες υποβάλλαμε πρόταση στο ταμείο Ευρωπαϊκής βοήθειας που ιδρύθηκε φέτος το 2014, και εξασφαλίσαμε έγκριση για 330 εκ. αυτό είναι το νέο από την Ευρώπη.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: