Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση: Οι κυρώσεις ποτέ δεν θα «ρίξουν» τον Putin

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση: Οι κυρώσεις ποτέ δεν θα «ρίξουν» τον PutinΑπόδοση: Λούρου Σταυρούλα
O Igor Shuvalov, πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις κάνουν μια δύσκολη κατάσταση χειρότερη.
«Οι κυρώσεις δεν θα αναγκάσουν ποτέ τον Πρόεδρο Vladimir Putin να κάνει κάτι διαφορετικό», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις έχουν ενθαρρύνει τον πληθυσμό να συσπειρωθεί γύρω από τον Putin.

«Αν στη Ρωσία πουν «Πήγαινε στη γωνία, καθίστε ήσυχα και εμείς θα σας δώσουμε ένα μάθημα με τις κυρώσεις μας», τίποτα δεν θα λυθεί και θα είναι ανοιχτή πληγή για δεκαετίες», είπε.
Θεωρείται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα αυξηθούν περαιτέρω .
Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας της Ρωσίας VTB προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια για να κλείσει τη Μόσχα από το παγκόσμιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία πληρωμών – γνωστό ως SWIFT – θα σηματοδοτήσει μια σοβαρή κλιμάκωση.
Είναι ένα όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν – το Ιράν είχε παραγραφεί από το SWIFT το 2012. Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να πρότεινε τη χρήση του κατά της Ρωσίας το καλοκαίρι .
«Η Ρωσία και η Αμερική θα μπορούσαν να μην έχουν σχέσεις μετά από αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας VTB Andrey Kostin την Παρασκευή.
«Αν δεν υπάρχει SWIFT, δεν υπάρχει καμία τραπεζική … σχέση, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου , ή είναι σίγουρα σε ένα ψυχρό πόλεμο», είπε .
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα καλέσει για αυστηρότερες κυρώσεις αν η Ρωσία συνεχίσει να αψηφά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο.
Η VTB, όπως και οι άλλες κορυφαίες τράπεζες της Ρωσίας, εμποδίζεται στη συγκέντρωση χρημάτων από τους ευρωπαίους και αμερικάνους επενδυτές στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πέρυσι.
Οι κυρώσεις είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας από δυτικές χώρες για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για το ρόλο της στην προσάρτηση της περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας.
Οι κυρώσεις , σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου , έχουν «ρίξει» την οικονομία της Ρωσίας . Η τιμή του ρουβλίου έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες , στέλνοντας τον πληθωρισμό στα ύψη πάνω από το 10 %.
Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ανακουφίσει τον πόνο από την άντληση χρημάτων σε μεγάλες τράπεζες που πλήττονται από έλλειψη μετρητών από τις δυτικές κυρώσεις .
Η Ευρώπη πρόκειται να αναθεωρήσει ορισμένες κυρώσεις το Μάρτιο, αλλά αν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν βελτιωθεί, είναι εξαιρετικά απίθανο να χαλαρώσει τη στάση της.
Πηγή: http://money.cnn.com/

Πηγή: gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: