Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το «κακό» στοματικό σεξ - Κονδυλώματα

Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του Michael Douglas για τον καρκίνο του φάρυγγα που υπέστη λόγω προσβολής του από κονδυλώματα της σεξουαλικής συντρόφου του. Η εικόνα αυτή προκάλεσε σοκ στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας φόβο και ερωτηματικά στο αν πράγματι η στοματική επαφή του άνδρα με τα γεννητικά όργανα της συντρόφου του, εφόσον εκείνη πάσχει από κονδυλώματα, εγκυμονεί κινδύνους για μια τέτοια εξέλιξη.
Που είναι η αλήθεια; Και πόσο για μια ακόμη φορά η άγνοια, η παραπληροφόρηση και ο τρόμος, κυριαρχούν απέναντι στην πραγματικότητα της γνώσης και της σωστής τοποθέτησης των πραγμάτων γύρω από τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα του άνδρα.
Τα κονδυλώματα είναι μία ασθένεια που μολύνει και τα δύο φύλα δια μέσου της σεξουαλικής επαφής με την είσοδο του ιού του HPV στο αίμα μας, καθώς και την εμφάνιση μικρών οζιδίων στα γεννητικά μας όργανα, τόσο απ’ έξω που φαίνονται με γυμνό μάτι, όσο και μέσα σε αυτά που είναι κρυφά και δεν γίνονται αντιληπτά από αυτόν που πάσχει. Μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο εύκολα και γρήγορα. Αυτά τα μικρά σπυράκια και οζίδια πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται στα γεννητικά μας όργανα, μέχρι και στον πρωκτό.  Από την στιγμή της μόλυνσης χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 6 μηνών να εμφανιστεί και το κακό της ιστορίας αυτής είναι ότι ενώ πολλές φορές θεραπεύεται, επανεμφανίζεται ή επιμολύνεται με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που είχαν ξεμπλέξει από τα κονδυλώματα, να τα ξαναβλέπουν να «φιγουράρουν» στα γεννητικά τους όργανα.

Αυτός ο περίφημος ιός HPV έχει πάρα πολλούς τύπους που αντίστοιχα έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη επικινδυνότητα εξάπλωσης της νόσου, ενώ είναι λιγότερο φιλικός και πολλές φορές αρκετά «κακός» στη γυναίκα που πραγματικά μπορεί να της απειλήσει τη ζωή δημιουργώντας τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όταν υπάρχει ο τύπος 16 που θεωρείται επιστημονικά ο υπεύθυνος της καρκινογένεσης. Ουσιαστικά οι τύποι 16 και 18 του ιού από τους 200 περίπου που υπάρχουν αν «φιλοξενούνται» στη γυναίκα ο τράχηλος της μήτρας της κινδυνεύει. Για τον άνδρα τα πράγματα είναι πιο απλά, βέβαια όμως είναι και για αυτόν δύσκολα, αφού τα κονδυλώματα πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται σε όλο την περιοχή των γεννητικών οργάνων, πλημμυρίζοντας με δεκάδες μικρές κρεατοελιές που κρέμονται περήφανα σαν τσαμπιά σταφυλιού  σε αυτόν που τα κοιτάει και δεν κάνει τίποτα! Η απάντηση σε αυτό είναι μία: η γρήγορη επίσκεψη στο γιατρό και η θεραπευτική αντιμετώπιση εδώ και τώρα. Αυτό το ξέρουμε όλοι μας, άνδρες και γυναίκες. Επίσης να μην ξεχνάμε την πιθανή επιμόλυνση και το φούντωμα των κονδυλωμάτων με νέες πάλι θεραπείες.
Τώρα όμως, τι γίνεται με το στοματικό σεξ; Πράγματι υπάρχει κίνδυνος; Μπορεί ένας άνδρας να μολυνθεί στοματικά από την σύντροφό του, αν εκείνη «φιλοξενεί» κονδυλώματα στην περιοχή του αιδοίου της; Είναι εύκολη η μόλυνση αυτή στο στόμα του επίδοξου εραστή; Και αν ναι, τέλος στο στοματικό σεξ; Μία ακόμη απαγορευτική παράμετρος κλειδώνει το σεξουαλικό παιγνίδι και την απόλαυση του ερωτικού παιγνιδιού των δύο συντρόφων; Έρχεται ακόμη μία καινούργια κατάρα που δηλώνει ότι το "κακό" και η αμαρτία τιμωρείται με μία ασθένεια τέτοιου τύπου μετά από την υπάρχουσα εκείνη του aids; Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο θα εγκλωβίζονται μέσα στο φόβο και στην πιθανή απειλή του «εάν σε αγγίξω, σε φιλήσω, παίξω με το σώμα σου και τα γεννητικά σου όργανα κινδυνεύω να μολυνθώ, να αρρωστήσω, να πάθω καρκίνο και να πεθάνω;»
Ερωτήματα μεταξύ της υπερβολής και της αλήθειας γεννούν έναν σημαντικό σκεπτικισμό:
  • Υπάρχει καρκίνος του στοματοφάρυγγα και για τα δύο φύλα μετά από στοματική επαφή των γεννητικών οργάνων;
  • Ποιος κινδυνεύει περισσότερο, ο άνδρας ή η γυναίκα;
Σε αυτό συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η χαμηλή αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε όλα μαζί να σημαδεύουν την κακή πρόγνωση μιας τέτοιας εκδοχής; Αρκετοί έρχονται να πυροβολήσουν το σεξ και να ομολογήσουν ότι είναι θύμα της φιληδονίας τους και της άκρατης σεξουαλικής τους αναζήτησης;
Σε αυτά απαντούν τα δύο εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας και απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό της ηλικίας 12-26 ετών που προστατεύουν με την χορήγησή τους, τους επικίνδυνους τύπους  που γεννούν τον καρκίνο τόσο στον τράχηλοι της μήτρας της γυναίκας και πολύ πιθανά στο λαιμό του άνδρα.
Για όλα αυτά σε λίγο καιρό θα ξέρουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ένα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε:
Το σεξ μας θέλει υγιείς.
Το σώμα μας είναι πηγή ηδονής.
Η επιθυμία του ενός για τον άλλον είναι το μεγάλο εισιτήριο της ευτυχίας.
Στα χέρια μας βρίσκεται η απάντηση. Η ιατρική επιστήμη την έχει. Ας την πάρουμε.
Θάνος Ασκητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου