Το ΔΝΤ απαιτεί πλέον από την Ευρωζώνη να εφαρμόσει την απόφαση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, «αγοράζοντας» το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr.
Καραδοκεί το ατύχημα
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ «απειλεί» την Ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, αυτή τη φορά έφτασαν στα άκρα. Το ΔΝΤ απαιτεί από την Ευρωζώνη άμεση λύση, επειδή η Ελλάδα έχει φτάσει στο οριακό σημείο να αμφισβητεί την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.
To ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πηγές που
επικαλείται το capital, έχουν θέσει ευθέως στην ευρωπαϊκή πλευρά το θέμα στη διάρκεια των συζητήσεων που έχουν σε κλειστό κύκλο στην διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Στις συζητήσεις αυτές, η Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, δεσμεύθηκε να δώσει «λύση» στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα το αργότερο τον Ιούνιο.
«Αγοράστε το ελληνικό χρέος που έχουμε»
Η «λύση» που προωθεί το ΔΝΤ είναι να εξαγοραστεί μέσω του EFSF το μέρος του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και να «ακυρωθεί» το υπόλοιπο που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016.
Η ελληνική πλευρά έχει έμμεσα λάβει γνώση για το θέμα αυτό, της απαίτησης δηλαδή του ΔΝΤ να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την οποία η Ευρωζώνη δεσμεύεται απέναντι στο ΔΝΤ να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων).
Δηλαδή της πίεσης προς την Ευρωζώνη να διασφαλίσει την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Και για το λόγο αυτό -δεδομένης της δυστοκίας για ενδιάμεση συμφωνία – άρχισε τα τελευταία 24ωρα να μιλάει για επίσπευση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν στην «μεγάλη συμφωνία» του Ιουνίου.
Η Ευρώπη απαντά όχι στο ΔΝΤ, προς το παρόν
Στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας υπό την απειλή ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες.
Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι επειδή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις: αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μειώσουν το χρέος της χώρας, τότε αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να τη βοηθά.
Το ΔΝΤ ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Και καθότι η χώρα βρίσκεται τόσο μακριά από τους αρχικούς της στόχους είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της.
Πάντως, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη χρονική στιγμή, και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.
Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ
Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine, η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο για να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της ΕΕ και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η Die Zeit, αλλά και το περιοδικό Der Spiegel με τίτλους όπως «Το ΔΝΤ απειλεί ανοικτά με διακοπή της βοήθειας» και «Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του χρέους της Ελλάδας».
Και τα δύο έντυπα υπογραμμίζουν πάντως ότι οι χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ επισημαίνεται ότι σχεδόν το μισό της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ θα προέλθει από το ΔΝΤ.
Σκληρό παρασκήνιο
Η είδηση πως το ΔΝΤ έδωσε τελεσίγραφο σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, απειλώντας πως δεν θα συμμετάσχει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα, κυκλοφόρησε πρώτα στους FInancial Times, σε άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο τίτλος του κειμένου άλλαξε σε σχέση με την πρώτη δημοσίευσή του. Το αρχικό κείμενο είχε τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής για την Ελλάδα», ωστόσο στη συνέχεια ο τίτλος έγινε ελαφρώς πιο ήπιος και πλέον το δημοσίευμα ονομάστηκε «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».
Φωτιά η Bild για την Ελλάδα
Ενα 24ωρο πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη σχετικές πληροφορίες. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας αφήνει να εννοηθεί ότι η Αθήνα πήρε «γραμμή» από το Βερολίνο για τις επόμενες κινήσεις της καθώς επισημαίνεται ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε μία ημέρα πριν αρχίσουν τις επαφές τους στο εξωτερικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Το πρωί της Δευτέρας πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, το βράδυ της Δευτέρας. «Συζητήθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Κι ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας της Ελλάδας γίνεται όλο και μεγαλύτερο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κρίσιμες διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Παρίσι, σχολιάζει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild" που επικαλείται τον ελληνικό Τύπο, το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, έχει σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι καθώς επίσης είναι προγραμματισμένη μία συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρίστιν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Όπως επισημαίνει η Bild, την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει τη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές σε ΦΠΑ.
Η εφημερίδα Bild αποκαλύπτει επίσης πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας είχε την Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και μία ημέρα μετά, στέλνει τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ομάδας διαπραγμάτευσης στη Φρανκφούρτη.
Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στην Φρανκφούρτη ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 5.30 μ.μ. ώρα Γερμανίας.
Αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πρέπει επίσης να... τρέξει, επισημαίνει η εφημερίδα Bild. Μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν συμπαθητικό πρωθυπουργό αλλά έναν καπετάνιο, γράφει σε άλλο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα η οποία θεωρεί ότι οι ήπιοι τόνοι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανάγκες των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου