Σε μια όμορφη γωνιά της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου,
«γειτονεύει» με την κοσμοπολίτικη αύρα της Καλαμάτας, τη γαστρονομική
παράδοση της Μάνης, τις παραλίες της Πύλου, τη γραφικότητα του Ναυπλίου
και το κάστρο της Μεθώνης, και είναι λίγο από όλα αυτά μαζί!
Πρώτη φορά επισκέφθηκα την περιοχή της Κυπαρισσίας πριν από 2 χρόνια,
αλλά κινήθηκα κυρίως γύρω από το χωριό Ράχες, ακολουθώντας τον
τροφοσυλλέκτη και φίλο Σωτήρη Λυμπερόπουλο (www.radiki.com).
Δίπλα του έμαθα ότι η ντόπια φύση σού προσφέρει απλόχερα από το απλό
άγριο θυμάρι και το άγριο σκόρδο μέχρι τις αλμυρήθρες ή σπαράγγια της
θάλασσας. Και εκεί στα βράχια που σκάει το κύμα θα βρεις θαλάσσια
σαλιγκάρια και, ύστερα στο βουνό, άγριες αγκινάρες! Ευλογημένος ο τόπος
όπως και η υπόλοιπη Πελοπόννησος, γι’ αυτό επέστρεψα στην περιοχή, για
να αναζητήσω ακόμα περισσότερα νόστιμα μυστικά, ντόπια προϊόντα και μέρη
που ξέρουν να τα μαγειρεύουν παραδοσιακά και με πολύ μεράκι!
5 λαχταριστές στάσεις στη γραφική πόλη
Η Παλιά Αγορά
Στην Άνω Πόλη θα πάτε για πιο αυθεντική ατμόσφαιρα, όμορφα αρχοντικά σπίτια και απεριόριστη θέα σε όλη την πόλη. Εκεί βρίσκεται και η Παλιά Αγορά, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 1900 και λειτουργεί όλη μέρα ξεκινώντας το πρωί για καφέ και γλυκάκι, συνεχίζοντας για τσίπουρο με μεζέ και με πολλά δημιουργικά παραδοσιακά πιάτα όπως ο καγιανάς με ταλαγάνι και καπνιστό χοιρινό, η μεσσηνιακή σαλάτα με λαλάγγια και σφέλλα, αλλά και ο εξαιρετικός μεζές από λουκάνικο Φιλιατρών με πορτοκάλι!
Στην Άνω Πόλη θα πάτε για πιο αυθεντική ατμόσφαιρα, όμορφα αρχοντικά σπίτια και απεριόριστη θέα σε όλη την πόλη. Εκεί βρίσκεται και η Παλιά Αγορά, η οποία στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 1900 και λειτουργεί όλη μέρα ξεκινώντας το πρωί για καφέ και γλυκάκι, συνεχίζοντας για τσίπουρο με μεζέ και με πολλά δημιουργικά παραδοσιακά πιάτα όπως ο καγιανάς με ταλαγάνι και καπνιστό χοιρινό, η μεσσηνιακή σαλάτα με λαλάγγια και σφέλλα, αλλά και ο εξαιρετικός μεζές από λουκάνικο Φιλιατρών με πορτοκάλι!
Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, τηλ. 27610 62184.
Παλιόπραμα
Λίγο πιο δίπλα, το Παλιόπραμα, οινομεζεδοπωλείο με πολλή μουσική από τη Θράκη ως την Κρήτη να συνοδεύει ανά διαστήματα τους μεζέδες του. Διάσημο για τους αφράτους κεφτέδες της Αθανασίας, το σπεντζοφάι, το κρασάτο χοιρινό και τις ποικιλίες τυριών που συνοδεύουν το κρασάκι σας.
Λίγο πιο δίπλα, το Παλιόπραμα, οινομεζεδοπωλείο με πολλή μουσική από τη Θράκη ως την Κρήτη να συνοδεύει ανά διαστήματα τους μεζέδες του. Διάσημο για τους αφράτους κεφτέδες της Αθανασίας, το σπεντζοφάι, το κρασάτο χοιρινό και τις ποικιλίες τυριών που συνοδεύουν το κρασάκι σας.
Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, τηλ. 6978 947610.
Αφ’ υψηλού
Αν δεν πεινάτε πολύ και θέλετε απλά να απολαύσετε τη θέα και τον ήλιο, κάντε μια βόλτα στο Αφ’ υψηλού, δίπλα στο Κάστρο, και πιείτε έναν κρύο καφέ, ένα παγωμένο τσάι, μια μπίρα, απολαύστε το απόγευμα μαγικό ηλιοβασίλεμα και το βράδυ ροκ μουσική και περίεργα κοκτέιλ, όπως εκείνα τα απίστευτα σφηνάκια μαστίχα με την ολόκληρη φράουλα!
Αν δεν πεινάτε πολύ και θέλετε απλά να απολαύσετε τη θέα και τον ήλιο, κάντε μια βόλτα στο Αφ’ υψηλού, δίπλα στο Κάστρο, και πιείτε έναν κρύο καφέ, ένα παγωμένο τσάι, μια μπίρα, απολαύστε το απόγευμα μαγικό ηλιοβασίλεμα και το βράδυ ροκ μουσική και περίεργα κοκτέιλ, όπως εκείνα τα απίστευτα σφηνάκια μαστίχα με την ολόκληρη φράουλα!
Κυπαρισσία, τηλ. 6976 436983, 6972 423345.
Τρενοτεχνείον
Μια καλλιτεχνική νότα έχει δώσει ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος με τη δημιουργία του εναλλακτικού πολιτιστικού πολυχώρου Τρενοτεχνείον, χρησιμοποιώντας παλιά αντικείμενα και ακολουθώντας τη ρήση «από το τίποτα γίνεται ο Παράδεισος». Εκεί θα πιείτε τον καφέ, το κρασάκι ή το τσίπουρό σας με ποικιλίες μεζέδων και ανάλογα με τη βραδιά θα πετύχετε και κάποια εκδήλωση. Προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, και το καλοκαίρι συναυλίες στον εξωτερικό χώρο! Ένα πραγματικά καλλιτεχνικό στολίδι της Δυτικής Πελοποννήσου.
Μια καλλιτεχνική νότα έχει δώσει ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος με τη δημιουργία του εναλλακτικού πολιτιστικού πολυχώρου Τρενοτεχνείον, χρησιμοποιώντας παλιά αντικείμενα και ακολουθώντας τη ρήση «από το τίποτα γίνεται ο Παράδεισος». Εκεί θα πιείτε τον καφέ, το κρασάκι ή το τσίπουρό σας με ποικιλίες μεζέδων και ανάλογα με τη βραδιά θα πετύχετε και κάποια εκδήλωση. Προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, και το καλοκαίρι συναυλίες στον εξωτερικό χώρο! Ένα πραγματικά καλλιτεχνικό στολίδι της Δυτικής Πελοποννήσου.
Όπισθεν Σιδηροδρομικού Σταθμού Κυπαρισσίας, τηλ. 27212 00204.
Apollo Resort Hotel
Όσοι αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Κυπαρισσία, έχετε πολλούς λόγους να μείνετε στο Apollo Resort Hotel, όχι μόνο για τα όμορφα, ζεστά δωμάτια με θέα, όχι για την πισίνα και την ηρεμία που πλημμυρίζει τον χώρο, αλλά κυρίως για το υπέροχο πρωινό και την κουζίνα του. Η μέρα σας θα ξεκινήσει με πρωινό γεμάτο λαχταριστές γεύσεις της περιοχής. Ολόφρεσκα αβγά βραστά ή ομελέτα, παξιμάδια με ντομάτα και ντόπια φέτα, ελιές Καλαμών, ξερά σύκα, παστέλι και μυρωδάτους λουκουμάδες με μέλι. Στην κουζίνα κόβει και ράβει η Φωτεινή Γαλάνη, και μαγειρεύει τόσο απίστευτα καλά που έρχονται και από τις γύρω περιοχές για να δοκιμάσουν τα πιάτα της. Θαυματουργή παραδοσιακή μαγείρισσα που βάζει κάτω οποιονδήποτε σεφ με το τηγανιτό ψαράκι της, το ιμάμ μπαϊλντί της -να λιποθυμάνε οι τουρίστες- μέχρι παραδοσιακή γουρονοπούλα λουκούμι που λιώνει στο στόμα και τραγανή πετσούλα!
Όσοι αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Κυπαρισσία, έχετε πολλούς λόγους να μείνετε στο Apollo Resort Hotel, όχι μόνο για τα όμορφα, ζεστά δωμάτια με θέα, όχι για την πισίνα και την ηρεμία που πλημμυρίζει τον χώρο, αλλά κυρίως για το υπέροχο πρωινό και την κουζίνα του. Η μέρα σας θα ξεκινήσει με πρωινό γεμάτο λαχταριστές γεύσεις της περιοχής. Ολόφρεσκα αβγά βραστά ή ομελέτα, παξιμάδια με ντομάτα και ντόπια φέτα, ελιές Καλαμών, ξερά σύκα, παστέλι και μυρωδάτους λουκουμάδες με μέλι. Στην κουζίνα κόβει και ράβει η Φωτεινή Γαλάνη, και μαγειρεύει τόσο απίστευτα καλά που έρχονται και από τις γύρω περιοχές για να δοκιμάσουν τα πιάτα της. Θαυματουργή παραδοσιακή μαγείρισσα που βάζει κάτω οποιονδήποτε σεφ με το τηγανιτό ψαράκι της, το ιμάμ μπαϊλντί της -να λιποθυμάνε οι τουρίστες- μέχρι παραδοσιακή γουρονοπούλα λουκούμι που λιώνει στο στόμα και τραγανή πετσούλα!
Κυπαρισσία, τηλ. 27610 24411, www.apollo-hotel.gr
Και 4 εκτός πόλης
Στη Θάλασσα
Πιάνοντας Καλό Νερό Κυπαρισσίας κάντε μια στάση για αθερινοκεφτέδες και χταπόδι με κριθαράκι φούρνου Στη Θάλασσα. Αν δεν αντέχετε άλλη ψαροφαγία, δοκιμάστε και τον εξαιρετικό κόκορα μακαρονάδα του καταστήματος!
Πιάνοντας Καλό Νερό Κυπαρισσίας κάντε μια στάση για αθερινοκεφτέδες και χταπόδι με κριθαράκι φούρνου Στη Θάλασσα. Αν δεν αντέχετε άλλη ψαροφαγία, δοκιμάστε και τον εξαιρετικό κόκορα μακαρονάδα του καταστήματος!
Καλό Νερό, τηλ. 27610 71100.
Μαϊστράλι
Στην παραλία της Μαραθόπολοης έκανα στάση στο Μαϊστράλι για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Μια περιποιημένη οικογενειακή επιχείρηση ταβέρνα-εστιατόριο που κάνει καταπληκτική ψαρόσουπα, φημισμένη αστακομακαρονάδα ή με σπαγγέτι με αστακοκαραβίδα (κολοχτύπα) και ψάρια ημέρας στο τηγάνι και τα κάρβουνα μαγειρεμένα με μαεστρία. Πάντα με τοπικό ελαιόλαδο και δικό τους αλάτι που μαζεύουν από το νησάκι Πρώτη, ακριβώς απέναντι από τις ακτές. Χαλβάς σιμιγδαλένιος και αγαπημένη πανακότα για γλυκό αποχαιρετισμό με σπιτικά λικέρ σε διάφορες γεύσεις!
Στην παραλία της Μαραθόπολοης έκανα στάση στο Μαϊστράλι για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Μια περιποιημένη οικογενειακή επιχείρηση ταβέρνα-εστιατόριο που κάνει καταπληκτική ψαρόσουπα, φημισμένη αστακομακαρονάδα ή με σπαγγέτι με αστακοκαραβίδα (κολοχτύπα) και ψάρια ημέρας στο τηγάνι και τα κάρβουνα μαγειρεμένα με μαεστρία. Πάντα με τοπικό ελαιόλαδο και δικό τους αλάτι που μαζεύουν από το νησάκι Πρώτη, ακριβώς απέναντι από τις ακτές. Χαλβάς σιμιγδαλένιος και αγαπημένη πανακότα για γλυκό αποχαιρετισμό με σπιτικά λικέρ σε διάφορες γεύσεις!
Παραλία Μάραθου, τηλ. 27630 61514.
Το στέκι της ποδαγοράς
Στο Περδικονέρι Κυπαρισσίας ανακάλυψα ένα καλά κρυμμένο γευστικό μυστικό, στο οποίο με πήγε ο φίλος Ηλίας Ριμπάς: Το στέκι της ποδαγοράς. Ένα παραδοσιακό καφενείο στο οποίο όμως σερβίρεται και σπιτικό, οικογενειακό φαγητό, ίσως και αυτό που έχουν μαγειρέψει για την οικογένεια που δουλεύει το μαγαζί: ντολμαδάκια με λαπατόφυλλα, πουλιά τσίχλες με πιλάφι, φέτα με την άλμη της, βολβοί, ελιές, την πιο νόστιμη ομελέτα με σφέλλα, σύγκλινο και φλούδες πορτοκαλιού που δοκίμασα, δικό τους κρασί, ενώ σύντομα όπως έμαθα θα έχουν και τη δική τους μπίρα.
Στο Περδικονέρι Κυπαρισσίας ανακάλυψα ένα καλά κρυμμένο γευστικό μυστικό, στο οποίο με πήγε ο φίλος Ηλίας Ριμπάς: Το στέκι της ποδαγοράς. Ένα παραδοσιακό καφενείο στο οποίο όμως σερβίρεται και σπιτικό, οικογενειακό φαγητό, ίσως και αυτό που έχουν μαγειρέψει για την οικογένεια που δουλεύει το μαγαζί: ντολμαδάκια με λαπατόφυλλα, πουλιά τσίχλες με πιλάφι, φέτα με την άλμη της, βολβοί, ελιές, την πιο νόστιμη ομελέτα με σφέλλα, σύγκλινο και φλούδες πορτοκαλιού που δοκίμασα, δικό τους κρασί, ενώ σύντομα όπως έμαθα θα έχουν και τη δική τους μπίρα.
Περδικονέρι Μεσσηνίας, τηλ. 27610 41581.
Εν Ρίπεσι
Όλοι όσοι συνάντησα στην περιοχή της Κυπαρισσίας επέμεναν να κάνω μια τελευταία στάση στο χωριό Κεφαλόβρυση και να φάω στην ταβέρνα Εν Ρίπεσι, όπως και έκανα. Εδώ και 15 χρόνια ο Περικλής με τη σύζυγό του έφτιαξαν ένα μαγαζί που όπως λένε «θα άρεσε και στους ίδιους να πηγαίνουν», και στο οποίο μαγειρεύουν με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά και κυρίως εποχιακά υλικά. Βολβούς και τσακιστές ελιές, μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και λέχουρδες όπως λένε το άγριο σκόρδο, οβριές σαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες τραγανούς και αρωματικούς, ομελέτα με σπαράγγια που μοσχοβολούσε άνοιξη, χοιρινό λεμονάτο απίστευτα ζουμερό και πάνω που δεν άντεχα να φάω άλλο εμφανίζεται και ένα πιάτο μακαρόνια. Μόνο που δεν ήταν απλά μακαρόνια! Ήταν τα δικά τους σπαγγέτι ζυμωμένα με αβγό, σοταρισμένα σε βασιλικό λίπος με καψαλισμένη μυζήθρα. Πιάτο εκπληκτικής απλότητας και νοστιμιάς που σε κάνει να μη σταματάς! Μόλις καλοκαιριάσει θα δοκιμάσετε και μοσχαράκι κοκκινιστό με φρέσκες ντομάτες, φασολάκια με άρμη και παστό χοιρινό και ανά διαστήματα θα πετύχετε και κότσι χοιρινό στον ξυλόφουρνο!
Όλοι όσοι συνάντησα στην περιοχή της Κυπαρισσίας επέμεναν να κάνω μια τελευταία στάση στο χωριό Κεφαλόβρυση και να φάω στην ταβέρνα Εν Ρίπεσι, όπως και έκανα. Εδώ και 15 χρόνια ο Περικλής με τη σύζυγό του έφτιαξαν ένα μαγαζί που όπως λένε «θα άρεσε και στους ίδιους να πηγαίνουν», και στο οποίο μαγειρεύουν με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα, τα τοπικά και κυρίως εποχιακά υλικά. Βολβούς και τσακιστές ελιές, μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και λέχουρδες όπως λένε το άγριο σκόρδο, οβριές σαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες τραγανούς και αρωματικούς, ομελέτα με σπαράγγια που μοσχοβολούσε άνοιξη, χοιρινό λεμονάτο απίστευτα ζουμερό και πάνω που δεν άντεχα να φάω άλλο εμφανίζεται και ένα πιάτο μακαρόνια. Μόνο που δεν ήταν απλά μακαρόνια! Ήταν τα δικά τους σπαγγέτι ζυμωμένα με αβγό, σοταρισμένα σε βασιλικό λίπος με καψαλισμένη μυζήθρα. Πιάτο εκπληκτικής απλότητας και νοστιμιάς που σε κάνει να μη σταματάς! Μόλις καλοκαιριάσει θα δοκιμάσετε και μοσχαράκι κοκκινιστό με φρέσκες ντομάτες, φασολάκια με άρμη και παστό χοιρινό και ανά διαστήματα θα πετύχετε και κότσι χοιρινό στον ξυλόφουρνο!
Κεφαλόβρυση Μεσσηνίας, τηλ. 27650 23046.
Νοστιμιές που θα θες να πάρεις μαζί στο σπίτι
Αρκαδιά
Θα ακούσετε να αποκαλούν την Κυπαρισσία και Αρκαδιά, απομεινάρι της μεσαιωνικής περιόδου όταν η πόλη μετονομάστηκε έτσι λόγω των πληθυσμών των Αρκάδων που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά τις επιδρομές στην κεντρική Πελοπόννησο. Αρκαδιά επίσης είναι η ονομασία μιας εκλεκτής σειράς τοπικών προϊόντων που ξεκίνησε ο Γιάννης Σταθόπουλος. Γεωπόνος στο επάγγελμα και έχοντας να διαχειριστεί 80 στρέμματα ελαιώνες, ξεκίνησε δυναμικά από το 1992 την τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου προσθέτοντας αργά και ποιοτικά νέα προϊόντα από τον ευλογημένο καρπό της ελιάς. Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ, πράσινες ελιές Χαλκιδικής και πατέ ελιάς Καλαμών με τη μορφή tapenade που περιέχει και κομματάκια φλοιού ελιάς με ευεργετικές ιδιότητες. Μοναδικό προϊόν της Αρκαδιάς είναι και οι ελιές με χαμηλή συγκέντρωση αλατιού, σε απαστερίωτη συσκευασία με μικρή διάρκεια ζωής! Εξαιρετικές είναι και οι λιαστές ντομάτες, τις οποίες ελέγχουν από τους σπόρους και την καλλιέργεια και στη συνέχεια αποξηραίνουν στον ήλιο με παραδοσιακή συνταγή, ενώ θα βρείτε επίσης σκόρδο τουρσί που «δεν μυρίζει» και έναν σπάνιο μεζέ, έτοιμη σαλάτα με αγκινάρες και πράσο!
Θα ακούσετε να αποκαλούν την Κυπαρισσία και Αρκαδιά, απομεινάρι της μεσαιωνικής περιόδου όταν η πόλη μετονομάστηκε έτσι λόγω των πληθυσμών των Αρκάδων που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά τις επιδρομές στην κεντρική Πελοπόννησο. Αρκαδιά επίσης είναι η ονομασία μιας εκλεκτής σειράς τοπικών προϊόντων που ξεκίνησε ο Γιάννης Σταθόπουλος. Γεωπόνος στο επάγγελμα και έχοντας να διαχειριστεί 80 στρέμματα ελαιώνες, ξεκίνησε δυναμικά από το 1992 την τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου προσθέτοντας αργά και ποιοτικά νέα προϊόντα από τον ευλογημένο καρπό της ελιάς. Ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ, πράσινες ελιές Χαλκιδικής και πατέ ελιάς Καλαμών με τη μορφή tapenade που περιέχει και κομματάκια φλοιού ελιάς με ευεργετικές ιδιότητες. Μοναδικό προϊόν της Αρκαδιάς είναι και οι ελιές με χαμηλή συγκέντρωση αλατιού, σε απαστερίωτη συσκευασία με μικρή διάρκεια ζωής! Εξαιρετικές είναι και οι λιαστές ντομάτες, τις οποίες ελέγχουν από τους σπόρους και την καλλιέργεια και στη συνέχεια αποξηραίνουν στον ήλιο με παραδοσιακή συνταγή, ενώ θα βρείτε επίσης σκόρδο τουρσί που «δεν μυρίζει» και έναν σπάνιο μεζέ, έτοιμη σαλάτα με αγκινάρες και πράσο!
Ροντάκι Κυπαρισσίας, τηλ. 27610 24924.
Τσίπουρο Νταραίος
Στην Κυπαρισσία γίνεται και ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου αποστάγματα, το Τσίπουρο Νταραίος. Μια οικογενειακή ιστορία που ξεκίνησε από τα Διονύσια Κελάρια -ονομάστηκαν προς τιμήν του παππού Διονύση Θεοδωρόπουλου ο οποίος προσέφερε την αγάπη για το κρασί, τη γη και τα αμπέλια, στον μερακλή και επιστήμονα του τσίπουρου Γιώργο Θεοδωρόπουλο με το «παρόνομα» Νταραίος. Σήμερα, τα παιδιά του Διονύσης και Ειρήνη δουλεύουν με την επίβλεψη του πατέρα, συνεχίζοντας να παράγουν με φροντίδα και μεράκι ένα βελούδινο απόσταγμα. Η συζήτηση που είχαμε ξεκίνησε από την εποχή που απαγορευόταν στην Ελλάδα το τσίπουρο, ο καπνός, το σουσάμι και το καλαμπόκι. Τσίπουρο έβγαινε μόνο στην ορεινή Πελοπόννησο και τσικουδιά στην Κρήτη, και κατέληξαν, λοιπόν, στη μοναδική πατέντα του καζανιού του Νταραίου για να φεύγει φυσικά η αιθυλική αλκοόλη! Έτσι δοκίμασα το κλασικό Τσίπουρο Νταραίος που είναι πολυποικιλιακό με τον Ροδίτη και το Chardonnay να κυριαρχούν -αυτό θα βρείτε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα- αλλά και κάποια πετυχημένα πειράματα όπως το μονοποικιλιακό από Chardonnay και το παλαιωμένο τσίπουρο για 28 μήνες σε δρύινο βαρέλι «καμένο».
Στην Κυπαρισσία γίνεται και ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου αποστάγματα, το Τσίπουρο Νταραίος. Μια οικογενειακή ιστορία που ξεκίνησε από τα Διονύσια Κελάρια -ονομάστηκαν προς τιμήν του παππού Διονύση Θεοδωρόπουλου ο οποίος προσέφερε την αγάπη για το κρασί, τη γη και τα αμπέλια, στον μερακλή και επιστήμονα του τσίπουρου Γιώργο Θεοδωρόπουλο με το «παρόνομα» Νταραίος. Σήμερα, τα παιδιά του Διονύσης και Ειρήνη δουλεύουν με την επίβλεψη του πατέρα, συνεχίζοντας να παράγουν με φροντίδα και μεράκι ένα βελούδινο απόσταγμα. Η συζήτηση που είχαμε ξεκίνησε από την εποχή που απαγορευόταν στην Ελλάδα το τσίπουρο, ο καπνός, το σουσάμι και το καλαμπόκι. Τσίπουρο έβγαινε μόνο στην ορεινή Πελοπόννησο και τσικουδιά στην Κρήτη, και κατέληξαν, λοιπόν, στη μοναδική πατέντα του καζανιού του Νταραίου για να φεύγει φυσικά η αιθυλική αλκοόλη! Έτσι δοκίμασα το κλασικό Τσίπουρο Νταραίος που είναι πολυποικιλιακό με τον Ροδίτη και το Chardonnay να κυριαρχούν -αυτό θα βρείτε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα- αλλά και κάποια πετυχημένα πειράματα όπως το μονοποικιλιακό από Chardonnay και το παλαιωμένο τσίπουρο για 28 μήνες σε δρύινο βαρέλι «καμένο».
3ο χλμ Ε.Ο. Κυπαρισσίας-Πύργου, τηλ. 27610 22607.
Παλιός Νερόμυλος
Εδώ επίσης «στέκει» και ο Παλιός Νερόμυλος, ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει τα πάντα, από ένα ταξίδι στο παρελθόν μέχρι ζεστό τσάι και τηγανόψωμα για πρωινό. Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, 2 χλμ. από την πόλη της Κυπαρισσίας, και αναστηλώθηκε με αγάπη, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ο παλιός μηχανισμός συντηρήθηκε και λειτουργεί με τη βοήθεια υπόγειας δεξαμενής νερού και, όπως παλιά, ο νερόμυλος αλέθει πάλι σιτάρια από ντόπιους καλλιεργητές. Είναι ο μοναδικός σωζόμενος μύλος από μια σειρά 10 μύλων που λειτουργούσαν με το ίδιο νερό. Υπέροχη η εμπειρία της live παραγωγής αλεύρου από στάρι το οποίο μπορείτε και να αγοράσετε, υπέροχο και το πρωινό με διάφορα τοπικά προϊόντα και πολλά εδώδιμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, από ελαιόλαδο και γλυκά του κουταλιού μέχρι κρίταμο τουρσί και χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Εδώ επίσης «στέκει» και ο Παλιός Νερόμυλος, ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει τα πάντα, από ένα ταξίδι στο παρελθόν μέχρι ζεστό τσάι και τηγανόψωμα για πρωινό. Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, 2 χλμ. από την πόλη της Κυπαρισσίας, και αναστηλώθηκε με αγάπη, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ο παλιός μηχανισμός συντηρήθηκε και λειτουργεί με τη βοήθεια υπόγειας δεξαμενής νερού και, όπως παλιά, ο νερόμυλος αλέθει πάλι σιτάρια από ντόπιους καλλιεργητές. Είναι ο μοναδικός σωζόμενος μύλος από μια σειρά 10 μύλων που λειτουργούσαν με το ίδιο νερό. Υπέροχη η εμπειρία της live παραγωγής αλεύρου από στάρι το οποίο μπορείτε και να αγοράσετε, υπέροχο και το πρωινό με διάφορα τοπικά προϊόντα και πολλά εδώδιμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, από ελαιόλαδο και γλυκά του κουταλιού μέχρι κρίταμο τουρσί και χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Μύλοι Κυπαρισσίας, τηλ.: 27610 25797.
Τυροκομικά Μαντζούνη
Στον Κάκκαβα Τριφυλλίας πήγα για να επισκεφθώ το τυροκομείο του Μαντζούνη, που έχει μια ιστορία στα λευκά τυριά από το 1960, παρακαλώ. Σε ένα μικρό, γραφικό, πεντακάθαρο τυροκομείο παράγεται μια από τις πιο νόστιμες φέτες που έχω δοκιμάσει με απαλή, βουτυράτη υφή και πλούσια γαλακτώδη γεύση, η πικάντικη παραδοσιακή μεσσηνιακή σφέλλα και μια εξαιρετική «αέρινη» μυζήθρα με βελούδινη γαλακτώδη υφή, που ωριμάζει σε φυσικό ξηραντήριο στον αέρα και όχι σε θαλάμους.
Στον Κάκκαβα Τριφυλλίας πήγα για να επισκεφθώ το τυροκομείο του Μαντζούνη, που έχει μια ιστορία στα λευκά τυριά από το 1960, παρακαλώ. Σε ένα μικρό, γραφικό, πεντακάθαρο τυροκομείο παράγεται μια από τις πιο νόστιμες φέτες που έχω δοκιμάσει με απαλή, βουτυράτη υφή και πλούσια γαλακτώδη γεύση, η πικάντικη παραδοσιακή μεσσηνιακή σφέλλα και μια εξαιρετική «αέρινη» μυζήθρα με βελούδινη γαλακτώδη υφή, που ωριμάζει σε φυσικό ξηραντήριο στον αέρα και όχι σε θαλάμους.
Κάκκαβας Τριφυλλίας, τηλ. 27610 71413.
Stellamare
Εντύπωση προκαλεί η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Stellamare και τα πραγματικά μοναδικά προϊόντα της στο γραφικό ψαροχώρι Μαραθόπολη (ή Μάραθος). Ακολουθώντας μια βαριά θαλασσινή κληρονομιά με 3 γενιές ιστορία στην αλιεία και βλέποντας την αγορά να αλλάζει συνεχώς, η οικογένεια Τεριζάκη αποφάσισε να περάσει στην τυποποίηση και επεξεργασία ψαριών! Σε ολοκαίνουριες, υπερσύγχρονες, εγκαταστάσεις «παντρεύουν» τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες με άριστο εξοπλισμό και απόλυτα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε έναν συνδυασμό που δίνει το τέλειο αποτέλεσμα: Φιλέτο γαύρου παστό σε θαλασσινό αλάτι, φιλέτο γαύρου μαριναρισμένο με μαϊντανό, καρότο, πιπεριά και ελαιόλαδο, φιλέτο γαύρου μαριναρισμένο σε σκόρδο, φιλέτο σαρδέλας μαριναρισμένο σε βιολογικό ξίδι και λαχανικά, φιλέτο σαρδέλας καπνιστό σε ξύλο οξιάς σκέτο, με σκόρδο ή πικάντικο και άλλα πολλά. Μιλάμε, φυσικά, για προϊόντα που δεν είναι κονσέρβας αλλά όσο πιο φυσικά επεξεργασμένα με παραδοσιακές συνταγές και μικρή διάρκεια ζωής. Το πιο πρόσφατο προϊόν που σύντομα θα βρείτε και στα σούπερ μάρκετ είναι φρέσκος φιλεταρισμένος γαύρος και σαρδέλα που μοσχομυρίζει θάλασσα και πάει από το ράφι στο τηγάνι ή τα κάρβουνα!
Εντύπωση προκαλεί η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Stellamare και τα πραγματικά μοναδικά προϊόντα της στο γραφικό ψαροχώρι Μαραθόπολη (ή Μάραθος). Ακολουθώντας μια βαριά θαλασσινή κληρονομιά με 3 γενιές ιστορία στην αλιεία και βλέποντας την αγορά να αλλάζει συνεχώς, η οικογένεια Τεριζάκη αποφάσισε να περάσει στην τυποποίηση και επεξεργασία ψαριών! Σε ολοκαίνουριες, υπερσύγχρονες, εγκαταστάσεις «παντρεύουν» τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες με άριστο εξοπλισμό και απόλυτα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε έναν συνδυασμό που δίνει το τέλειο αποτέλεσμα: Φιλέτο γαύρου παστό σε θαλασσινό αλάτι, φιλέτο γαύρου μαριναρισμένο με μαϊντανό, καρότο, πιπεριά και ελαιόλαδο, φιλέτο γαύρου μαριναρισμένο σε σκόρδο, φιλέτο σαρδέλας μαριναρισμένο σε βιολογικό ξίδι και λαχανικά, φιλέτο σαρδέλας καπνιστό σε ξύλο οξιάς σκέτο, με σκόρδο ή πικάντικο και άλλα πολλά. Μιλάμε, φυσικά, για προϊόντα που δεν είναι κονσέρβας αλλά όσο πιο φυσικά επεξεργασμένα με παραδοσιακές συνταγές και μικρή διάρκεια ζωής. Το πιο πρόσφατο προϊόν που σύντομα θα βρείτε και στα σούπερ μάρκετ είναι φρέσκος φιλεταρισμένος γαύρος και σαρδέλα που μοσχομυρίζει θάλασσα και πάει από το ράφι στο τηγάνι ή τα κάρβουνα!
Μάραθος Μεσσηνίας, τηλ. 27630 61389.