Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Νίκος Φωτόπουλος: ΑΠΕ η καταστροφή της ΔΕΗ


Αθήνα, 5 Αυγούστου 2016

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ: ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΗ
Ψηφίστηκε χθές στη βουλή ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ.
Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση έκρυψε το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλί και απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να τεθεί το θέμα στη σωστή του βάση, που δεν είναι άλλη από το: είναι σωστό, είναι δίκαιο, αντέχουν οι καταναλωτές να συνεχιστεί 8,5 TWh παραγωγής από ΑΠΕ να τις πληρώνουν 2 δις;
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό είναι το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί.
Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να κουβεντιάσει για αυτό το καυτό ζήτημα δηλαδή τις προκλητικά υψηλότατες τιμές των ΑΠΕ και τι είναι αυτό που κάθε τρεις και λίγο δημιουργεί και νέο έλλειμμα στο λογαριασμό των ΑΠΕ (όχι ότι δεν ξέρει) ώστε να το σταματήσει, απέφυγε αυτή τη συζήτηση.
Θυμίζω ότι αυτό το λογαριασμό, για να απολαμβάνουν οι κάτοχοι των αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων τις ληστρικά εγγυημένες τιμές που τους δώρισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τον πληρώνουν οι καταναλωτές με δυσβάστακτες απανωτές αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ που ισοδυναμούν με γδάρσιμο. Και για όποιον διαβάζοντας τη λέξη γδάρσιμο πιθανά σκεφτεί ότι είμαι υπερβολικός, του θυμίζω ότι για να απολαμβάνουν αυτοί οι εκλεκτοί κύριοι αυτές τις εγγυημένες τιμές, αύξησαν το τέλος ΑΠΕ στην μεν οικιακή κατανάλωση κατά 9.133%, (από 0,30 ευρω τον Ιούνιο του 2010 στα 27,46 η MWh το Γενάρη του 2015), στη δε εμπορική κατά 10.433%, (από 0,30 ευρω στα 31,30 ευρω η MWh)! 
Επίσης θυμίζω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις το μετονόμασαν σε ΕΤΜΕΑΡ για να μην φαίνεται σε ποιους πάνε οι αυξήσεις.
Το μόνο που έκανε αυτή η κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο ήταν να πεί εγώ δεν θα αυξήσω το ΕΤΜΕΑΡ, δεν θα επιβαρύνω τους καταναλωτές, αλλά από την άλλη… φόρτωσε το έλλειμμα (άρα θα εξακολουθούν οι συγκεκριμένοι εκλεκτοί κύριοι που κατέχουν τα αιολικά και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα, να θησαυρίζουν) στους προμηθευτές!
Δηλαδή στην ουσία στη ΔΕΗ, μια και η ΔΕΗ (ακόμα) καλύπτει το 90% της ζήτησης.
Μετά από αυτή την απόφασή της, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο νου είναι «τι στο καλό, ενώ έχουν συμφωνήσει τα απίστευτα στο 3ο μνημόνιο για να ανοίξει η αγορά στην λιανική, δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτή τους την απόφαση θα κλείσουν όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας»;
Όμως κοντά σε αυτή κάνω και μια δεύτερη σκέψη (και θλίβομαι περισσότερο από το ότι κουκούλωσε το πρόβλημα) και η οποία μου λέει ότι γι αυτούς πέρα από το ότι συγκριτικά με τη ΔΕΗ θα επωμιστούν πολύ μικρότερο κόστος, θα μεριμνήσει μέσω της τιμής των ΝΟΜΕ, που αν είναι αυτή που ακούγεται (αυτό και αν θα είναι έγκλημα κατά της ΔΕΗ) όχι μόνο θα αντισταθμίσουν τη χασούρα αλλά θα τρελαθούν στο … τάλιρο!!! Σε αυτή την περίπτωση βέβαια αυτός που θα βγει διπλά ζημιωμένος είναι η ΔΕΗ και φυσικά οι καταναλωτές.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι το νέο τέλος, γιατί περί αυτού μιλάμε, που ουσιαστικά θα πληρώνει η ΔΕΗ ως ο κύριος προμηθευτής, θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη ΔΕΗ που ήδη αγκομαχά να τα βγάλει πέρα και στην ουσία είναι η χαριστική βολή στην επιχείρηση του ελληνικού λαού.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι αργά η γρήγορα όλοι οι προμηθευτές θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές!
Δηλαδή θα έχουμε νέο ΕΤΜΕΑΡ από την πίσω πόρτα!
Η δικαιολογία ότι τάχα οι προμηθευτές μπορούν να το απορροφήσουν χωρίς να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, επειδή η ΟΤΣ στην οποία αγοράζουν το ρεύμα είναι τώρα χαμηλή λόγω φθηνού αερίου, είναι τουλάχιστον αστεία!
Οι τιμές του αερίου ανεβοκατεβαίνουν, οι ανάγκες όμως για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ συνεχώς θα ανεβαίνουν αφού και οι τιμές των νέων Φ/Β είναι σαφώς μεγαλύτερες από την ΟΤΣ.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι σωστά αποφασίστηκε η τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από νέα φωτοβολταϊκά πάρκα να προκύπτει από μειοδοτικό διαγωνισμό κατ’ αρχήν για 40 MW με μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή έναρξης του διαγωνισμού τα 94€/MWh για εγκαταστάσεις χωρίς άδεια παραγωγής (δηλ. άνω των 500 KW) και 104€/ MWh για εγκαταστάσεις χωρίς άδεια. (άρα οι τιμές που θα επιτευχθούν θα είναι χαμηλότερες), όμως
κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει πως γίνεται τα ίδια Φ/Β που εγκαταστάθηκαν το α’ τρίμηνο του 2013 να αμείβονται με 245 και 285€/ MWh, (στην Κύπρο οι τιμές που επιτεύχθηκαν μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό το 2013 ήταν 75 και 95€/MWh!) όταν το κόστος κατασκευής τους τότε ήταν περίπου το ίδιο με σήμερα!
Ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει: 
Ή τώρα οι τιμές εκκίνησης είναι πολύ χαμηλές και δεν συμφέρουν τους επενδυτές (πράγμα που δεν αληθεύει, γιατί εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες παγκοσμίως), ή οι ισχύουσες εγγυημένες τιμές για τα υπάρχοντα Φ/Β που συνδέθηκαν έως το α’ τρίμηνο του 2013 (και που θα τις πληρώνουμε για 20 χρόνια) είναι ληστρικές και επιβαρύνουν άδικα και απαράδεκτα τους φτωχούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας!
Με βάση αυτά και επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να φορτώσει το βάρος του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ στη ΔΕΗ ΑΡΝΟΥΜΕΝΗ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ τις ληστρικά εγγυημένες τιμές που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην έχει τελικά κανένα όφελος ο καταναλωτής από την είσοδο των ΑΠΕ και την πτώση της ΟΡΙΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (δηλαδή του κόστους του ρεύματος) που έφερε η είσοδός τους, ο νέος νόμος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο θρίαμβος της συνεχιζόμενης κρατικοδίαιτης χωρίς ρίσκο επιχειρηματικότητας!
Αν η κυβέρνηση είχε τολμήσει να εκλογικεύσει τις προκλητικές τιμές που απολαμβάνουν, ούτε τη ΔΕΗ θα κατέστρεφε και γενναία μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, άρα της τιμής του ρεύματος θα επιτύγχανε.
Δυστυχώς όμως για μια φορά ακόμα λύγισε και αυτή τη φορά… όχι στη τρόικα.

Υ.Γ. Για όποιους απαντούν (και μάλιστα εμφανιζόμενοι και ως αριστεροί) στην πρόταση για κούρεμα των εγγυημένων τιμών των Φ/Β ότι έτσι το κράτος θα χάσει την αξιοπιστία του, θέλω να τους ρωτήσω, όταν κούρευε μισθούς και συντάξεις δεν έχανε την αξιοπιστία του;
Ή οι μισθοί και οι συντάξεις επειδή αφορούν το λαό δεν ήταν εγγυημένα;Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου