Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ο «βαρώνος» Πάμπλο Εσκομπάρ

Το καρτέλ έβγαζε 15 τόνους κοκαΐνης την ημέρα. Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ και μία από τις βίαιες περιόδους της Κολομβίας αναβιώνει στο σινεμά.
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ αγόρασε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο πέθαναν οι Μπόνι και Κλάιντ, και περνούσε ώρες καθισμένος στο σημείο ακριβώς όπου ξεψύχησε η Μπόνι. 
Όταν βλέπεις τον «Νονό», το βασικό δεν είναι ότι ο Μάρλον Μπράντο και ο Αλ Πατσίνο σκοτώνουν κόσμο, αλλά τι λένε όταν είναι στο σπίτι
Επιπροσθέτως... 

  • Πήγαινε στο Λας Βέγκας
  • Γνώρισε τον Φρανκ Σινάτρα
  • Τρελαινόταν για τον Έλβις
  • Έβλεπε ποδόσφαιρο
  • Τραγουδούσε όπερα
  • Έχτισε ζωολογικό κήπο δίπλα στην έπαυλή του
  • Λάτρευε τα καρτούν του Ντίσνεϊ
  • Πλήρωνε 5 χιλιάδες δολάρια για κάθε νεκρό αστυνομικό
  •  Το 1989 δολοφόνησε τρεις υποψηφίους Προέδρους (ήταν ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόταν την αντιπολίτευση)
  • Το 1989 ήταν επίσης, η χρονιά που το περιοδικό Forbes τον κατέταξε 7ο στη σειρά των πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη με περιουσία 9 δις δολάρια. 
  • Ανατίναξε ένα αεροπλάνο με 140 επιβάτες και ένα κτίριο δίπλα σε κατάστημα παιχνιδιών
  • Στα 26 παντρεύτηκε την 15χρονη Μαρία Βικτόρια, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χουάν Πάμπλο και την Μανουέλα, τα οποία ζουν σήμερα με τη μητέρα τους κάπου στο Τέξας. 

Το «τραύμα» της Κολομβίας

Ένα από τα καλύτερα βιβλία της περασμένης χρονιάς, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» (εκδόσεις Ίκαρος, μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης)μιλούσε για το «τραύμα» της Κολομβίας, τη ματωμένη δεκαετία 1983 - 1993, με πρωταγωνιστή τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών του Μεγεδίν και πολιτικός παράγοντας.

Τώρα, ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπενίσιο Ντελ Τόρο γίνεται ο διαβόητος βαρώνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ στην ταινία «Escobar: Χαμένος Παράδεισος», που βγαίνει στις αίθουσες στις 21 Μαΐου και αναβιώνει μία από τις πιο συγκλονιστικές και βίαιες περιόδους στην ιστορία της Κολομβίας -όχι η ταινία δεν είναι βιογραφία με τη στενή έννοια. 
Αλλά, ο Μπενίσιο ντελ Τόρο παγώνει το αίμα... 

Πάμπλο Εσκομπάρ: Οικογένεια με 6 παιδιά

Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ Γκαβίρια γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1949, σε μια φτωχή οικογένεια -αυτός και τα έξι αδέλφια του μεγάλωσαν σε σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ή νερό. Στην εφηβεία άρχισε να κλέβει αυτοκίνητα και στα είκοσι του, μπήκε στο οργανωμένο έγκλημα, ως λαθρέμπορος και απαγωγέας.
Έκανε πια κουμάντο σε όλη τη χώρα – μόνο το 1989 δολοφόνησε τρεις προεδρικούς υποψηφίους. Οι επιχειρήσεις του απέφεραν πάνω από 30 δις δολάρια το χρόνο.
Έπειτα ήρθαν τα ναρκωτικά. Η πρώτη «επιτυχία» ήταν το 1975 και, μετά από μια μικρή παύση για μια σύντομη θητεία στη φυλακή, η επιχείρησή εκτοξεύτηκε, χάρη στις ευφάνταστες κρυψώνες που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποί του, αλλά και χάρη στα βαποράκια, που πρώτος εκείνος σκέφτηκε.
Σιγά-σιγά γίνεται επικεφαλής του εμπορίου κοκαΐνης, έχοντας εξουδετερώσει την επιρροή των αρχών με φιλοδωρήματα και δολοφονίες.
Το 1982 εκλέγεται στη Βουλή της Κολομβίας, αλλά απορρίπτεται από την «κάστα» των πολιτικών και ξεκινά... καμπάνια τρόμου.

Σχολεία, νοσοκομεία, οι Κολομβιανοί τον είχαν θεό

Έχοντας αρχίσει να παίρνει μυθικές διαστάσεις στα μάτια των Κολομβιανών, έκανε πια κουμάντο σε όλη τη χώρα – μόνο το 1989 δολοφόνησε τρεις υποψηφίους για την προεδρία της Κολομβίας.  
Οι επιχειρήσεις του απέφεραν πάνω από 30 δις δολάρια τον χρόνο.
Με μέρος των κερδών, έχτισε σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια, κερδίζοντας την αγάπη των Κολομβιανών, που τον έβλεπαν σαν θεό.
Εν τω μεταξύ, το δίκτυό του επεκτάθηκε από το Περού ως τη Βολιβία και πλημμύριζε την αγορά των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ασίας με ναρκωτικά- στο απόγειό του, η οργάνωση εξήγαγε 15 τόνους κοκαΐνης την ημέρα.

Το κύμα βίας, εκτελέσεις και εξαφανίσεις

Μετά από μια σύλληψή του το 1991, που δεν κράτησε πολύ, ήρθε νέο κύμα βίας: Το 1992 περισσότεροι από 6.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της δράσης του και εκατοντάδες εξαφανίστηκαν.
Οι κολομβιανές αρχές, το FBI και η CIA ξεκίνησαν μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης.
Τον Δεκέμβριο του 1993 ο Εσκομπάρ εντοπίζεται και δολοφονείται από σκοπευτές.
Μόλις μία ημέρα πριν, έχει κλείσει τα 44. 
Η οργάνωσή του διαλύεται δύο χρόνια αργότερα.

Η ταινία

Ο Νικ θεωρεί ότι έχει βρει τον επί γης παράδεισο όταν φτάνει στην Κολομβία, εκεί όπου έχει μετακομίσει ήδη ο αδερφός του. Τιρκουάζ λίμνες, κατάλευκες αμμουδιές, τέλεια κύματα – όλα μοιάζουν όνειρο για τον νεαρό Καναδό σέρφερ, ειδικά όταν συναντά τη Μαρία, μία πανέμορφη νεαρή Κολομβιανή, την οποία ερωτεύεται παράφορα.
Ο πρώτος καιρός περνά ειδυλλιακά, μέχρι που η Μαρία τον συστήνει στον θείο της: Τον θρυλικό έμπορο ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ.
Σιγά-σιγά, ο Νικ θα μπει όλο και πιο βαθιά στην τεράστια εγκληματική οργάνωση του Εσκομπάρ, η δεσποτική αλλά και χαρισματική προσωπικότητα του οποίου ελέγχει τους πάντες γύρω του. 

Αληθινή ιστορία

Έχοντας ξεκινήσει στην κινηματογραφική βιομηχανία ως ηθοποιός, ο σκηνοθέτης της ταινίας Αντρέα Ντι Στέφανο έψαχνε μία ιστορία για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.
Η ιδέα ήρθε ξαφνικά όταν ένας από τους φίλους του, που είναι αστυνομικός, του είπε μια ιστορία ενός άνδρας στον οποίο ο Πάμπλο Εσκομπάρ εμπιστεύθηκε μια επικίνδυνη αποστολή: να κρύψει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων. Όταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, ο Εσκομπάρ διέταξε την εκτέλεση του άνδρα – έπρεπε η τοποθεσία του θησαυρού να μείνει μυστική…

Οργανωμένο έγκλημα: Οι κώδικες «ηθικής»

«Πάντα με ενδιέφερε φοβερά το σύμπαν του οργανωμένου εγκλήματος», λέει ο Ντι Στέφανο. «Οι κώδικες ηθικής είναι ίδιοι: Δεν χτυπάς γυναίκες ή παιδιά, η οικογένεια είναι ιερή και δεν μπορείς να την προδώσεις, ειδάλλως θα χάσεις την εμπιστοσύνη των γύρω σου.
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ παραμένει ο πιο μισητός και αγαπητός εγκληματίας.
Ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι προσεύχονται για αυτόν και νομίζουν ότι ήταν καλός άνθρωπος, πολλοί άλλοι τον θεωρούν ως τον κακοποιό που ρήμαξε την Κολομβία.
Το γεγονός ότι ήταν κοντά στην οικογένειά του έμοιαζε επίσης πολύ ενδιαφέρον.
Όταν βλέπεις τον «Νονό», το βασικό δεν είναι ότι ο Μάρλον Μπράντο και ο Αλ Πατσίνο σκοτώνουν κόσμο, αλλά τι λένε όταν είναι στο σπίτι, όταν κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι.
Έτσι, είδα την πιθανότητα να δομήσω μια ιστορία γύρω από έναν χαρακτήρα με διττή προσωπικότητα».

Η έρευνα

Ο Ντι Στέφανο ξεκίνησε την έρευνα, ξεθάβοντας κάθε δείγμα υλικού, διαβάζοντας και βλέποντας ντοκιμαντέρ. «Αλλά μελετώντας τον, όσο πλησίαζα την αλήθεια, μου φαινόταν προβληματικό να δείξω μόνο την σκοτεινή του πλευρά, την εγκληματική του πλευρά.
Η ταινία ξεκινά όταν οι Κολομβιανοί έβλεπαν τον Εσκομπάρ ως έναν πολύ ευκατάστατο άνδρα, αλλά λίγοι υποπτεύονταν ότι έκανε εμπόριο κοκαΐνης, ειδικά αφού το ναρκωτικό δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα βλαβερό ή ασυνήθιστο.
Είχα τόσες πληροφορίες που στο τέλος είχα πειστεί ότι σκεφτόμουν σαν αυτόν. Και τότε σκέφτηκα έναν δεύτερο χαρακτήρα να κάνει ένα παράξενο ταξίδι, ένα είδος ταξιδιού μέσα στο μυαλό του Εσκομπάρ».
Έτσι γεννήθηκε ο χαρακτήρας του Νικ, ενός σέρφερ που συμβολίζει την χαλαρή και ξέγνοιαστη στάση απέναντι στη ζωή και το μέλλον, και η ταινία μετατράπηκε από ένα παραδοσιακό βιογραφικό σε κάτι εντελώς διαφορετικό. «Κάθε φορά που ο μακιαβελισμός του Εσκομπάρ εντείνεται, είχα την νοερή εικόνα ενός τσουνάμι να γίνεται μεγαλύτερο, ικανό να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους. Μπορούσε να γίνει φοβερά καταστρεπτικός, αλλά και υποστηρικτικός σε πολλούς γύρω του. Και το πεπρωμένο του είναι παράλληλο σε εκείνο του Νικ, ο οποίος επίσης φέρει ευθύνη για όλα όσα γίνονται. Είναι σαν τον Ίκαρο, κάποιος που νομίζει ότι θα ζήσει το όνειρό του, πλησιάζει τον ήλιο, και έπειτα όλα παίρνουν λάθος τροπή.»
Η ταινία ξεκινά σε μια χρονική περίοδο όταν οι Κολομβιανοί έβλεπαν τον Εσκομπάρ σαν έναν πολύ ευκατάστατο άνδρα αλλά λίγοι υποπτεύονταν ότι έκανε εμπόριο κοκαΐνης, ειδικά αφού το ναρκωτικό δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα βλαβερό ή ασυνήθιστο. Καθώς ήταν πολύ διαδεδομένη θεραπεία για τη μαλάρια ή και ένα κοινό κρυολόγημα, όλοι πίστευαν ότι το εμπόριο αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό.

Διάλογοι: Λόγια που είπε ο Εσκομπάρ

Όλοι ανεξαιρέτως οι διάλογοι του Εσκομπάρ στην ταινία βασίζονται σε πραγματικές δηλώσεις του, όπως και διάφορες λεπτομέρειες που μοιάζουν απίστευτες αλλά είναι αληθινές, όπως το γεγονός ότι ο Εσκομπάρ αγόρασε το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο πέθαναν οι πραγματικοί Μπόνι και Κλάιντ, και περνούσε ώρες καθισμένος στο σημείο ακριβώς που ξεψύχησε η Μπόνι.

Μπενίσιο Ντελ Τόρο...

Η επιλογή του Μπενίσιο Ντελ Τόρο ήταν αυτονόητη για τον Ντι Στέφανο, αφού, όπως εξηγεί, χρειαζόταν έναν ηθοποιό με τόσομαγνητική παρουσία στην οθόνη που θα είναι το κέντρο βάρους ολόκληρης της ταινίας, ακόμη και στις σκηνές από τις οποίες απουσιάζει. 
Η απόφαση να δώσει τον ρόλο του Νικ στον Τζος Χάτσερσον ήταν λιγότερο προφανής, αλλά ο νεαρός ηθοποιός τον έπεισε στη συνάντησή του με τα όσα είπε για τον ρόλο, ενώ είχε μία ήδη στενή σχέση με τον Ντελ Τόρο, αφού ο τελευταίος τον είχε σκηνοθετήσει στο «7 Days in Havana».

Κανείς δεν ξέρει ποιός ήταν ο Εσκομπάρ

«Όλοι έχουν ακουστά τον Εσκομπάρ αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν», τονίζει ο Ντι Στέφανο.
«Είναι από τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους που έχω ακούσει: Πήγαινε στο Λας Βέγκας, γνώρισε τον Φρανκ Σινάτρα, τρελαινόταν για τον Έλβις, έβλεπε ποδόσφαιρο, τραγουδούσε όπερα, έχτισε ζωολογικό κήπο δίπλα στην έπαυλή του, λάτρευε τα καρτούν του Ντίσνεϊ, αλλά την ίδια στιγμή ήταν ένας αδίστακτος επικεφαλής καρτέλ. Πλήρωνε 5 χιλιάδες δολάρια για κάθε νεκρό αστυνομικό, ανατίναξε ένα αεροπλάνο με 140 επιβάτες, ανατίναξε ένα κτίριο δίπλα σε κατάστημα παιχνιδιών. Ήταν εκκεντρικός αλλά και ψυχωτικός. Ήταν χαρισματικός και αστείος, αλλά μπορούσε να γίνει τέρας. Και αυτό κάνει την ιστορία του συναρπαστική.»
Παίζουν: Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζος Χάτσερσον, Κλαούντια Τράισακ, Μπρέιντι Κορμπέ, Κάρλος Μπαρδέμ, Άνα Ζιραρντό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: