Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

«Μπλόκο» από ΤΧΣ στο νέο ΔΣ της Εθνικής

«Μπλόκο» από ΤΧΣ στο νέο ΔΣ της Εθνικής Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Ταμείου και γιατί είναι όλες δύσκολες. Ισχύουν οι παραιτήσεις Λ. Κατσέλη και δύο ακόμη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωρινός πρόεδρος το αρχαιότερο μέλος του Δ.Σ. Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας.
Μπλόκο στην τυπική ολοκλήρωση της ανασύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +1,11% βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς πριν από μερικές ώρες ζήτησε και πήρε την αναβολή της συγκρότησης του νέου Δ.Σ. σε σώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. της Εθνικής, υπέβαλε το σχετικό αίτημα ζητώντας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μπορέσει να τοποθετηθεί μέσω των οργάνων του επί της επικείμενης ανάληψης της θέσης του προέδρου της Εθνικής από τον κ. Π. Θωμόπουλο.

Το αίτημα ικανοποιήθηκε από το Δ. Σ της Εθνικής, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ανάδειξη του κ. Π. Θωμόπουλου σε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Με δεδομένο ότι η κα. Κατσέλη έχει παραιτηθεί, νέος πρόεδρος της τράπεζας θα αναδειχθεί προσωρινά το αρχαιότερο μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου (σ.σ. πιθανώς ο κ. Π. Σαμπατάκης).
Η κίνηση του Ταμείου δείχνει πρόθεση να χειρισθεί -επικοινωνιακά ή ουσιαστικά θα φανεί στη συνέχεια -την αποτυχία του να εκλέξει τον υποψήφιο της δικής του επιλογής, παρότι κατέχει το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και διαθέτει το ειδικό βάρος θεματοφύλακα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εξέλεξε ως νέο εκτελεστικό μέλος τον κ. Π. Θωμόπουλο, ο οποίος, μετά την παραίτηση της Λ. Κατσέλη και την συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα, προορίζεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της τράπεζας.
Ο έμπειρος τραπεζίτης επικράτησε με ψήφους 8-2 του κ. Δ. Τσιτσιράγκου, που αποτελούσε την πρόταση του ΤΧΣ για τη θέση του προέδρου καθώς τόσο η απερχόμενη, τη στιγμή της ψηφοφορίας, πρόεδρος κα. Λούκα Κατσέλη, όσο και τα επίσης απερχόμενα μέλη του Δ.Σ, (Δ. Αφεντούλης, Σπ. Θεοδωρόπουλος) συμμετείχαν στο Δ.Σ, αλλά απείχαν της ψηφοφορίας.
Η υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου στηρίχθηκε μόνον από τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ στο Δ.Σ. της Εθνικής, Π. Λευθέρη και ένα ακόμη μη εκτελεστικό μέλος. Στην προσπάθεια, δε, του κ. Λευθέρη να αιτιολογήσει την πρόταση Τσιτσιράγκου υπήρξε αντίδραση από πλευράς των υπολοίπων μελών του Δ. Σ της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκης, όσο και οι δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, που συμμετέχουν ως εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ., δεν στήριξαν την πρόταση του ΤΧΣ, που αποτελεί το μεγαλομέτοχο της τράπεζας, κατέχοντας ποσοστό 40,4%.
Η αγορά αναρωτιέται αν υπήρξε η ελάχιστη συνεργασία, μεταξύ των διοικήσεων ΤΧΣ και Εθνικής, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρχαν δύο υποψηφιότητες, οι οποίες όχι μόνο πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου, αλλά είχαν ευρεία απήχηση και βεβαίως αν υπήρξε η επαρκής προεργασία ώστε να αποφευχθεί το τωρινό φιάσκο σε επίπεδο εντυπώσεων.
Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει ότι το ΤΧΣ δεν συνυπολόγισε, ούτε τη διάθεση της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της Εθνικής, ούτε την ευρύτερη αποδοχή, που έχει από το τραπεζικό σύστημα και την εποπτική αρχή ο κ. Π. Θωμόπουλος. Υπό το παραπάνω πρίσμα προκαλεί απορία με ποια κριτήρια το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει την επιλογή Τσιτσιράγκου.

Οι δύσκολες επιλογές του ΤΧΣ

Μετά την κίνηση του να ζητήσει την αναβολή της σύνθεσης του νέου ΔΣ της Εθνικής σε σώμα, το ΤΧΣ θα πρέπει να κλιμακώσει τις ενέργειές του. Οι διαθέσιμες επιλογές του είναι όλες δύσκολες.
Μέσα στις επόμενες ώρες-ημέρες θα πρέπει η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται μόνο από δύο μέλη (Tourett και Φραγγέτης), να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο την επόμενη κίνηση. Η απόφαση με δεδομένο ότι ο διευθύνων σύμβουλος Β. Κατσικιώτης φέρεται να υπαναχωρεί από το διορισμό του θα πρέπει να είναι ομόφωνη, εξέλιξη που δεν είναι τόσο εύκολη, όσο δείχνει. Με βάση την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής συνεδριάζει και αποφασίζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Οι βασικές επιλογές είναι οι εξής:
Είτε το ΤΧΣ θα αποδεχθεί σιωπηρά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, είτε θα υιοθετήσει «σκληρή» γραμμή, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέμα την έγκριση από τους μετόχους των νέων μελών του Δ.Σ της Εθνικής (σ.σ πέραν του κ. Π. Θωμόπουλο εξελέγησαν δύο ακόμη μη εκτελεστικά μέλη).
Στην περίπτωση που αποδεχθεί το αποτέλεσμα, θα πρέπει να αποδοθούν εσωτερικά ευθύνες, όχι τόσο για την αποτυχία να εκλέξει τον δικό του υποψήφιο, όσο για την έλλειψη προεργασίας με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το ΤΧΣ δεν μπορεί να έρθει σε ελάχιστη συνεννόηση ούτε με τις διοικήσεις των τραπεζών των οποίων είναι μεγαλομέτοχος.
Στον αντίποδα, αν κατατεθεί αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, θα προκληθεί νέο διοικητικό αδιέξοδο στην Εθνική καθώς ο κ. Π. Θωμόπουλος δεν θα παραμείνει μέλος του Δ. Σ και υποψήφιος πρόεδρος, κόντρα στις βουλές του ΤΧΣ.
Επιπρόσθετα, η εκκίνηση νέας διαδικασίας ανάδειξης προέδρου αποτελεί το τελευταίο πράγμα, που θα ήθελε το σύστημα, όταν έχει ήδη καθυστερήσει η ανασύνθεση των Δ. Σ με βάση το νέο νόμο εταιρικής διακυβέρνησης και πρέπει να ξεκινήσει η ενεργητικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, είναι δύσκολο να στηριχθεί εκ νέου υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου, υψηλόβαθμου στελέχους του IFC, όταν συγκέντρωσε μόλις 2 από τις 10 ψήφους στην πρόσφατη ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: