Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Οριστική λύση στο ζήτημα με τις εργατικές κατοικίες: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία του υπ. Εργασίας


Όπως διαβεβαίωσε η Έφη Αχτσιόγλου, το θέμα των παραχωρητηρίων θα προχωρήσει άμεσα, ενώ τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία για οριστική λύση του ζητήματος με τις εργατικές κατοικίες.
Τη χορήγηση οριστικών παραχωρητηρίων για εργατικές κατοικίες, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Κοινωνικών Πολιτικών» το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή και αύριο ξεκινά η συζήτηση του στην Ολομέλεια. Όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, το θέμα των παραχωρητηρίων θα προχωρήσει άμεσα, ενώ τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία για οριστική λύση του ζητήματος με τις εργατικές κατοικίες.

«Θέλουμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα με τις εργατικές κατοικίες που δεν πήραν οριστικά παραχωρητήρια», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, ενώ έκανε λόγο για εκκρεμότητα που διατηρείται από το 1978 και αφορά 11.134 σπίτια σε 150 οικισμούς. Εξάλλου, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρχε οργανωμένο αρχείο στον ΟΕΚ και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις.
Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, οι συνέπειες αυτής της άλυτης κατάστασης από την απουσία οργανωμένου αρχείου, ήταν ή να μην έχουν τα σπίτια τους, ή τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ σημείωσε ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ εμφανίζονταν διαρκώς μειωμένα καθώς ακόμα και αυτοί που είχαν παραχωρητήρια, με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Στόχος μας είναι να ξεκαθαριστεί συνολικά η εκκρεμότητα αυτή της χώρας», είπε η υπουργός Εργασίας, ενώ έκανε γνωστό ότι θα οριστεί και ενιαία τιμή, συμφέρουσα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τον ιδιοκτήτη και την αποπληρωμή του κόστους της κατοικίας. Τέλος διαβεβαίωσε ότι γενικά η ρύθμιση θα λύνει τεχνικά προβλήματα, θα είναι ευνοϊκότερη με πολλές δόσεις και εκπτώσεις για να αποκτήσουν γρήγορα τις κατοικίες τους.

Ανδ. Νεφελούδης: «Έντονο πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης»

Η ρύθμιση της οριστικής παραχώρησης των κατοικιών αυτών, που ανακοινώθηκε, χθες, έχει «έντονο πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε νωρίτερα και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το ζήτημα αυτό, που χρονολογείται από το 1978.
«Μιλάμε για οικισμούς που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από το 1978 και μετά. Υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζουν πάρα πολλά χρόνια [...] υπό ένα καθεστώς απόλυτης πολιτικής ομηρείας του παλιού, διεφθαρμένου, πελατειακού πολιτικού συστήματος» σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.
Το ποσό που θα καταβληθεί, τόνισε, θα καθοριστεί «με βάση το πραγματικό κόστος που στοίχισε το έργο για να γίνει, προσαρμοσμένο σε σημερινές συνθήκες», ενώ θα υπάρχουν και «σημαντικές μειώσεις των αρχικών τιμών που είχαν ειπωθεί στους εργαζόμενους, όταν πήραν τις κατοικίες τους».
Πέραν τούτου, όπως ανέφερε ο κ. Νεφελούδης, θα υπάρξει μεγάλη διαφοροποίηση στα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για να μπορέσει ο καθένας να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων. «Θα επιμηκυνθούν πάρα πολύ οι δόσεις της εξόφλησης, από 240 σε 360, θα υπάρχει δυνατότητα, άνθρωποι που είναι άνεργοι να απαλλάσσονται από την καταβολή δόσεων όσο καιρό κρατάει η ανεργία τους ή για 2-3 χρόνια. Θα βάλουμε κριτήρια που έχουν να κάνουν με την πολυτεκνία, τις μονογονεϊκές οικογένειες, την ανεργία [...] Δεν είναι μόνο η τιμή που θα πέσει πολύ, αλλά και ο τρόπος καταβολής».
Ανακοίνωσε ακόμη πως θα βγουν στην πορεία αναλυτικές υπουργικές αποφάσεις, που θα εξειδικεύουν κάθε θέμα και στόχος είναι «έως τέλος Γενάρη να έχουν βγει οι τιμές, ώστε να μπορούν σιγά σιγά να δοθούν και τα παραχωρητήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου