Το
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) ιδρύθηκε το 1980 με το Ν.
1100/804, και σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο είναι ο επιστημονικός
σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας, αποτελεί δηλ. το
θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Διεκδικούμε το ρόλο του Οικονομολόγου…
Στις εκλογές, της Κυριακής 11/12/2016, με την μαζική και ενεργό συμμετοχή, όλων των συναδέλφων οικονομολόγων, δίδεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης του ρόλου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ως επιστημονικού φορέα και σύμβουλου της πολιτείας σε οικονομικά θέματα. Το αποτέλεσμα ενός αξιόπιστου και με τεκμηριωμένη άποψη Επιμελητήριου θα βοηθήσει καταλυτικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.
Η ενεργός συμμετοχή των επιστημόνων οικονομολόγων στη χάραξη της οικονομικής στρατηγικής είναι ηθική επιταγή και ατομική ευθύνη, αλλά και ευθύνη της πολιτείας να την προαγάγει.
Οι συνεχείς και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, οδηγούν στην ενίσχυση του ρόλου των επιστημών και των επιστημόνων και ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την οικονομική επιστήμη και τους οικονομολόγους.
Η οικονομική επιστήμη θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μέσου εξυπηρέτησης συλλογικών και ατομικών αναγκών και όχι στη μονοσήμαντη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το κέρδος είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας, ως κίνητρο για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ευρεσιτεχνία και την οικονομική μεγέθυνση, στοιχεία που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποστολή της επιστήμης είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη του, την ελευθερία, την ευτυχία του και όχι να μετατρέπεται σε εργαλείο κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
Για τούτο, επιδίωξη της παράταξης μας, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.), είναι να προβληθούν και να υπηρετηθούν οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της διαύγειας, της ισονομίας, της ισηγορίας και της ισοπολιτείας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Η Π.Δ.Σ.Ο., δημιουργήθηκε, από την ανάγκη ενιαίας έκφρασης, πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, με όραμα και στόχους, στελεχών των παρατάξεων με ιστορία και αναφορά στο χώρο του Ο.Ε.Ε., (ΠΑΣΚΟ-Σ, ΔΗΜΑΡΚΟ), καθώς και από ανεξάρτητες κινήσεις οικονομολόγων και νέων οικονομολόγων απ’ όλη τη χώρα.
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση προχωρήσαμε ως οικονομολόγοι στη δημιουργία της παράταξης της Π.Δ.Σ.Ο., υποστηρίζοντας τη δημοκρατία, την πρόοδο, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, επιβάλλεται η συσπείρωση όλων των επιστημονικών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του Ο.Ε.Ε., στην κατεύθυνση της συναντίληψης, της συνεργασίας, της συμφωνίας και της προοπτικής σε κοινές προγραμματικές θέσεις.
Η Π.Δ.Σ.Ο., εκφράζει και εκπροσωπεί τους οικονομολόγους που ανήκουν στις δημοκρατικές, προοδευτικές και κοινωνικά ευαίσθητες δυνάμεις της χώρας.
Προασπίζει όλους τους κλάδους των οικονομολόγων και διεκδικεί τη χειραφέτηση τους από ιδεοληψίες και περιορισμούς.
Επιδιώκει την ενίσχυση της γνώσης και τη διάχυση της, με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, στον κλάδο και στην κοινωνία.
Τα στελέχη των παρατάξεων που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Π.Δ.Σ.Ο., είναι αυτά που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και τα οποία εκφράζουν διαχρονικά τις ελπίδες και τα οράματα των οικονομολόγων της χώρας μας.
Είναι αυτά που έχουν συνδέσει διαχρονικά την ιστορία και την πορεία τους με τους αγώνες των οικονομολόγων και έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο έργο στην προώθηση και επίλυση των επαγγελματικών μας θεμάτων.
Είναι αυτά που όταν είχαν την ευθύνη άσκησης της διοίκησης του Ο.Ε.Ε., εκφράζοντας πλειοψηφικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας, με αποτελεσματικούς αγώνες, μας οδήγησαν σε σημαντικές κατακτήσεις.
Τι θέλουμε,… τι διεκδικούμε…
Η παράταξή μας, δύναμη ευθύνης και αγώνα, διεκδικεί την αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, την κατοχύρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των διάφορων οικονομολογικών κλάδων, όπως, του ελεύθερου επαγγελματία, του οικονομολόγου στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. κ.λ.π.
Όταν όλα αλλάζουν γύρω μας, και άλλοι κλάδοι αν και δεν έχουν αναφορά στην αγορά και την εργασία της οικονομίας, επιχειρούν με άκομψο και προκλητικό τρόπο να μας υποκαταστήσουν, εμείς δεν μπορεί να είμαστε θεατές.
Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη μας, την εργασία μας και τα πτυχία μας.
Η Παράταξη μας, έχοντας όραμα, στόχους και πρόγραμμα διεκδικεί έμπρακτα και με προτάσεις την αναβάθμιση του Ο.Ε.Ε. με:
1. Τη συνεχή αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης, σε μια διευρυμένη βάση επιχειρήσεων.
2. Την υπαγωγή της Αρχής Λογιστικής Τυποποίησης στο Ο.Ε.Ε. και την εφαρμογή των Λογιστικών Σχεδίων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
3. Την πιστοποίηση του Οικονομολόγου μελετητή με την συμμετοχή του στη μελέτη και την καθιέρωση της υπογραφής του σε όλα τα έργα.
4. Να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν όλες οι ειδικότητες του επιστήμονα Οικονομολόγου που αναπτύσσονται συνεχώς (Εσωτερικός Ελεγκτής, Οικονομικός Αναλυτής, Οικονομικός Μελετητής, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, Αξιολογητής, Διαμεσολαβητής, κ.λ.π.).
5. Δημιουργία «Ημέρας Καριέρας» για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και γνωριμία των νέων οικονομολόγων με την αγορά εργασίας.
6. Την ενίσχυση της εκπροσώπησης του Ο.Ε.Ε. σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
7. Τη συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών & Δικαιοσύνης, με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, τα Εμπορικά επιμελητήρια και λοιπούς αρμόδιους φορείς, για την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης οικονομικών και φορολογικών διαφορών.
8. Την ενίσχυση του Ε.Τ.Α.Ο. με την ανάπτυξη προγραμμάτων για παροχή ασφαλιστικών παροχών στους οικονομολόγους.
Για την λειτουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου…
Η Παράταξη μας, θεωρεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση, την οργάνωση και τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των οργάνων του, σύμφωνα με τις αρχές της συλλογικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας, της αναλογικότητας, της διαφάνειας και του πλουραλισμού της έκφρασης.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων του, ώστε να μπορεί να είναι αποδοτικός ο τρόπος λειτουργίας του για τους οικονομολόγους και την ελληνική κοινωνία.
Το Επιμελητήριο πρέπει να είναι εξωστρεφές, σε επαφή με άλλους φορείς, την πολιτεία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
Πρέπει να προωθεί και να στηρίζει τις θέσεις του, αλλά παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και δέκτης των θέσεων και των προτάσεων και των άλλων φορέων.
Για τούτο προτείνουμε 13 συγκεκριμένες θέσεις για ν’ αλλάξει πραγματικά και να βγει από το τέλμα των τελευταίων χρόνων το Ο.Ε.Ε., για ν’ αγκαλιάσει όλους τους συναδέλφους οικονομολόγους, και ν’ αναδειχθεί σε κορυφαίο επιστημονικό - οικονομικό φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο επίσημος γνωμοδοτικός φορέας της πολιτείας σε οικονομικά θέματα.
1. Δημιουργία και λειτουργία τμημάτων στο Ο.Ε.Ε., βάσει των ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος.
2. Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της Συνόδου της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (Σ.Τ.Α),
3. α. Το εκλογικό σύστημα να γίνει αντιπροσωπευτικότερο.
β. Αλλαγή του ποσοστού σταυροδοσίας ως προς το αναλογικότερο.
4. Θεσμοθέτηση Κανονισμού λειτουργίας του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων του Ο.Ε.Ε..
5. Ενίσχυση του ρόλου και των δράσεων των Περιφερειακών Τμημάτων του Ο.Ε.Ε..
6. Αποτελεσματικότερη και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του «ΕΣΠΑ 2014-2020», με τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε. ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας
7. Βελτίωση και επέκταση των σεμιναρίων και των διαδικασιών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των οικονομολόγων λογιστών και των λοιπών οικονομολογικών κλάδων, τόσο με e-learning, όσο και με τη δημιουργία από το Ο.Ε.Ε. εκπαιδευτικού κέντρου με πανελλαδική εμβέλεια.
8. Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, από αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο έλληνες καθηγητές οικονομολόγους και χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας σε οικονομολογικά θέματα.
9. Στενότερη συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ώστε τα εν δυνάμει μέλη μας να γνωρίσουν το Επιμελητήριο και τις δραστηριότητες του.
10. Καλύτερη προβολή, αξιοποίηση και διαχείριση του Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ), έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερα μέλη, καθώς, η απορύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προσφέρει τη δυνατότητα αυτή.
11. Απαλλαγή από εισφορές των συνταξιούχων οικονομολόγων με κλείσιμο της καρτέλας τους στο Ο.Ε.Ε., όταν συνταξιοδοτούνται και το επιθυμούν οι ίδιοι και αφού έχει προηγηθεί η διακοπή εργασιών στη Δ.Ο.Υ., για αυτούς που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
12. Αναλογική ρύθμιση των μακροχρόνιων οφειλών των μελών του ΟΕΕ, ώστε να αυξηθούν τα ενεργά μέλη του.
13. Να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται μέλη του ΟΕΕ οι πτυχιούχοι οικονομικών τμημάτων των ΤΕΙ, καθότι αφ΄ ενός είναι και αυτά αναγνωρισμένα από το κράτος ως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφετέρου για να εξασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή ήδη πληρώνουν εισφορές στο ΟΕΕ.
Διατηρούμε ως πυξίδα της σκέψης μας και της δράσης μας τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Προόδου, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος.
Στόχος μας, είναι η ανάδειξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε κορυφαίο επιστημονικό - οικονομικό φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο επίσημος γνωμοδοτικός φορέας της πολιτείας σε οικονομικά θέματα, διαθέτοντας άρτια επιστημονική ομάδα μελέτης και τεκμηρίωσης των θέσεων του.
Καλούμε κάθε οικονομολόγο, που αποδέχεται τις αρχές και τα ιδανικά της παράταξης, να πυκνώσει τη δράση του μέσα από το συλλογικό αγώνα της Π.Δ.Σ.Ο., για να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και πνοή ανανέωσης για το μέλλον.
*Γιάννης Διονυσόπουλος,
Οικονομολόγος Ph.D.,
Γενικός Γραμματέας της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.)
Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου &
της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
Διεκδικούμε το ρόλο του Οικονομολόγου…
Στις εκλογές, της Κυριακής 11/12/2016, με την μαζική και ενεργό συμμετοχή, όλων των συναδέλφων οικονομολόγων, δίδεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης του ρόλου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ως επιστημονικού φορέα και σύμβουλου της πολιτείας σε οικονομικά θέματα. Το αποτέλεσμα ενός αξιόπιστου και με τεκμηριωμένη άποψη Επιμελητήριου θα βοηθήσει καταλυτικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.
Η ενεργός συμμετοχή των επιστημόνων οικονομολόγων στη χάραξη της οικονομικής στρατηγικής είναι ηθική επιταγή και ατομική ευθύνη, αλλά και ευθύνη της πολιτείας να την προαγάγει.
Οι συνεχείς και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, οδηγούν στην ενίσχυση του ρόλου των επιστημών και των επιστημόνων και ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την οικονομική επιστήμη και τους οικονομολόγους.
Η οικονομική επιστήμη θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μέσου εξυπηρέτησης συλλογικών και ατομικών αναγκών και όχι στη μονοσήμαντη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το κέρδος είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας, ως κίνητρο για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ευρεσιτεχνία και την οικονομική μεγέθυνση, στοιχεία που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποστολή της επιστήμης είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη του, την ελευθερία, την ευτυχία του και όχι να μετατρέπεται σε εργαλείο κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης.
Για τούτο, επιδίωξη της παράταξης μας, της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.), είναι να προβληθούν και να υπηρετηθούν οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της διαύγειας, της ισονομίας, της ισηγορίας και της ισοπολιτείας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Η Π.Δ.Σ.Ο., δημιουργήθηκε, από την ανάγκη ενιαίας έκφρασης, πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, με όραμα και στόχους, στελεχών των παρατάξεων με ιστορία και αναφορά στο χώρο του Ο.Ε.Ε., (ΠΑΣΚΟ-Σ, ΔΗΜΑΡΚΟ), καθώς και από ανεξάρτητες κινήσεις οικονομολόγων και νέων οικονομολόγων απ’ όλη τη χώρα.
Αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση προχωρήσαμε ως οικονομολόγοι στη δημιουργία της παράταξης της Π.Δ.Σ.Ο., υποστηρίζοντας τη δημοκρατία, την πρόοδο, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, επιβάλλεται η συσπείρωση όλων των επιστημονικών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του Ο.Ε.Ε., στην κατεύθυνση της συναντίληψης, της συνεργασίας, της συμφωνίας και της προοπτικής σε κοινές προγραμματικές θέσεις.
Η Π.Δ.Σ.Ο., εκφράζει και εκπροσωπεί τους οικονομολόγους που ανήκουν στις δημοκρατικές, προοδευτικές και κοινωνικά ευαίσθητες δυνάμεις της χώρας.
Προασπίζει όλους τους κλάδους των οικονομολόγων και διεκδικεί τη χειραφέτηση τους από ιδεοληψίες και περιορισμούς.
Επιδιώκει την ενίσχυση της γνώσης και τη διάχυση της, με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, στον κλάδο και στην κοινωνία.
Τα στελέχη των παρατάξεων που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Π.Δ.Σ.Ο., είναι αυτά που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και τα οποία εκφράζουν διαχρονικά τις ελπίδες και τα οράματα των οικονομολόγων της χώρας μας.
Είναι αυτά που έχουν συνδέσει διαχρονικά την ιστορία και την πορεία τους με τους αγώνες των οικονομολόγων και έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο έργο στην προώθηση και επίλυση των επαγγελματικών μας θεμάτων.
Είναι αυτά που όταν είχαν την ευθύνη άσκησης της διοίκησης του Ο.Ε.Ε., εκφράζοντας πλειοψηφικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας, με αποτελεσματικούς αγώνες, μας οδήγησαν σε σημαντικές κατακτήσεις.
Τι θέλουμε,… τι διεκδικούμε…
Η παράταξή μας, δύναμη ευθύνης και αγώνα, διεκδικεί την αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, την κατοχύρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας των διάφορων οικονομολογικών κλάδων, όπως, του ελεύθερου επαγγελματία, του οικονομολόγου στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. κ.λ.π.
Όταν όλα αλλάζουν γύρω μας, και άλλοι κλάδοι αν και δεν έχουν αναφορά στην αγορά και την εργασία της οικονομίας, επιχειρούν με άκομψο και προκλητικό τρόπο να μας υποκαταστήσουν, εμείς δεν μπορεί να είμαστε θεατές.
Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη μας, την εργασία μας και τα πτυχία μας.
Η Παράταξη μας, έχοντας όραμα, στόχους και πρόγραμμα διεκδικεί έμπρακτα και με προτάσεις την αναβάθμιση του Ο.Ε.Ε. με:
1. Τη συνεχή αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης, σε μια διευρυμένη βάση επιχειρήσεων.
2. Την υπαγωγή της Αρχής Λογιστικής Τυποποίησης στο Ο.Ε.Ε. και την εφαρμογή των Λογιστικών Σχεδίων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
3. Την πιστοποίηση του Οικονομολόγου μελετητή με την συμμετοχή του στη μελέτη και την καθιέρωση της υπογραφής του σε όλα τα έργα.
4. Να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν όλες οι ειδικότητες του επιστήμονα Οικονομολόγου που αναπτύσσονται συνεχώς (Εσωτερικός Ελεγκτής, Οικονομικός Αναλυτής, Οικονομικός Μελετητής, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, Αξιολογητής, Διαμεσολαβητής, κ.λ.π.).
5. Δημιουργία «Ημέρας Καριέρας» για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και γνωριμία των νέων οικονομολόγων με την αγορά εργασίας.
6. Την ενίσχυση της εκπροσώπησης του Ο.Ε.Ε. σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
7. Τη συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών & Δικαιοσύνης, με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, τα Εμπορικά επιμελητήρια και λοιπούς αρμόδιους φορείς, για την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης οικονομικών και φορολογικών διαφορών.
8. Την ενίσχυση του Ε.Τ.Α.Ο. με την ανάπτυξη προγραμμάτων για παροχή ασφαλιστικών παροχών στους οικονομολόγους.
Για την λειτουργία του Οικονομικού Επιμελητηρίου…
Η Παράταξη μας, θεωρεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο πρέπει να προχωρήσει σε θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές ως προς τη διοίκηση, την οργάνωση και τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των οργάνων του, σύμφωνα με τις αρχές της συλλογικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας, της αναλογικότητας, της διαφάνειας και του πλουραλισμού της έκφρασης.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων του, ώστε να μπορεί να είναι αποδοτικός ο τρόπος λειτουργίας του για τους οικονομολόγους και την ελληνική κοινωνία.
Το Επιμελητήριο πρέπει να είναι εξωστρεφές, σε επαφή με άλλους φορείς, την πολιτεία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
Πρέπει να προωθεί και να στηρίζει τις θέσεις του, αλλά παράλληλα θα πρέπει να γίνεται και δέκτης των θέσεων και των προτάσεων και των άλλων φορέων.
Για τούτο προτείνουμε 13 συγκεκριμένες θέσεις για ν’ αλλάξει πραγματικά και να βγει από το τέλμα των τελευταίων χρόνων το Ο.Ε.Ε., για ν’ αγκαλιάσει όλους τους συναδέλφους οικονομολόγους, και ν’ αναδειχθεί σε κορυφαίο επιστημονικό - οικονομικό φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο επίσημος γνωμοδοτικός φορέας της πολιτείας σε οικονομικά θέματα.
1. Δημιουργία και λειτουργία τμημάτων στο Ο.Ε.Ε., βάσει των ειδικοτήτων του οικονομολογικού επαγγέλματος.
2. Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της Συνόδου της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (Σ.Τ.Α),
3. α. Το εκλογικό σύστημα να γίνει αντιπροσωπευτικότερο.
β. Αλλαγή του ποσοστού σταυροδοσίας ως προς το αναλογικότερο.
4. Θεσμοθέτηση Κανονισμού λειτουργίας του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου και των λοιπών οργάνων του Ο.Ε.Ε..
5. Ενίσχυση του ρόλου και των δράσεων των Περιφερειακών Τμημάτων του Ο.Ε.Ε..
6. Αποτελεσματικότερη και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του «ΕΣΠΑ 2014-2020», με τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε. ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας
7. Βελτίωση και επέκταση των σεμιναρίων και των διαδικασιών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των οικονομολόγων λογιστών και των λοιπών οικονομολογικών κλάδων, τόσο με e-learning, όσο και με τη δημιουργία από το Ο.Ε.Ε. εκπαιδευτικού κέντρου με πανελλαδική εμβέλεια.
8. Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, από αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο έλληνες καθηγητές οικονομολόγους και χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας σε οικονομολογικά θέματα.
9. Στενότερη συνεργασία με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ώστε τα εν δυνάμει μέλη μας να γνωρίσουν το Επιμελητήριο και τις δραστηριότητες του.
10. Καλύτερη προβολή, αξιοποίηση και διαχείριση του Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ), έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερα μέλη, καθώς, η απορύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προσφέρει τη δυνατότητα αυτή.
11. Απαλλαγή από εισφορές των συνταξιούχων οικονομολόγων με κλείσιμο της καρτέλας τους στο Ο.Ε.Ε., όταν συνταξιοδοτούνται και το επιθυμούν οι ίδιοι και αφού έχει προηγηθεί η διακοπή εργασιών στη Δ.Ο.Υ., για αυτούς που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
12. Αναλογική ρύθμιση των μακροχρόνιων οφειλών των μελών του ΟΕΕ, ώστε να αυξηθούν τα ενεργά μέλη του.
13. Να δοθεί η δυνατότητα να γίνονται μέλη του ΟΕΕ οι πτυχιούχοι οικονομικών τμημάτων των ΤΕΙ, καθότι αφ΄ ενός είναι και αυτά αναγνωρισμένα από το κράτος ως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφετέρου για να εξασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή ήδη πληρώνουν εισφορές στο ΟΕΕ.
Διατηρούμε ως πυξίδα της σκέψης μας και της δράσης μας τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Προόδου, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων προς όφελος του συλλογικού συμφέροντος.
Στόχος μας, είναι η ανάδειξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε κορυφαίο επιστημονικό - οικονομικό φορέα της χώρας, ο οποίος θα είναι ο επίσημος γνωμοδοτικός φορέας της πολιτείας σε οικονομικά θέματα, διαθέτοντας άρτια επιστημονική ομάδα μελέτης και τεκμηρίωσης των θέσεων του.
Καλούμε κάθε οικονομολόγο, που αποδέχεται τις αρχές και τα ιδανικά της παράταξης, να πυκνώσει τη δράση του μέσα από το συλλογικό αγώνα της Π.Δ.Σ.Ο., για να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και πνοή ανανέωσης για το μέλλον.
*Γιάννης Διονυσόπουλος,
Οικονομολόγος Ph.D.,
Γενικός Γραμματέας της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.)
Μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου &
της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
Πηγή: Γιάννης Διονυσόπουλος: Το παρόν και το μέλλον του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλαδας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/305612/giannis-dionysopoylos-paron-kai-mellon-toy-oikonomikoy-epimelitirioy-elladas#ixzz4S8dPhuQT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου