Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

«Μετωπική» Παππά–καναλαρχών για τις δηλώσεις πόθεν έσχες - Κόντρα και με τη ΝΔ

Την αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, προκάλεσε η απόφαση των Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών να ζητήσουν την αναστολή της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες για τα μέλη της Ένωσης.Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες τόσο για τα μέλη της Ένωσης, όσο και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της. Παράλληλα, ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή έως ότου η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφασίσει επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων.
Στην προσφυγή τους, οι καναλάρχες επικαλούνται κατά κύριο λόγο, τα νομικά επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικαστικές Ενώσεις, περί αντισυνταγματικότητας, αντίθεσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κλπ.
Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, έκανε λόγο για «ενέργεια - πρόκληση των καναλαρχών» απέναντι στον λαό. Ο κ. Παππάς παρατήρησε ότι οι καναλάρχες ξεπέρασαν κάθε όριο λογικής και διερωτήθηκε τι θέλουν να κρύψουν και «γιατί χρειάζονται αυτό το σκοτεινό πέπλο». 
Κατά τον κ. Παππά, η προσφυγή των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ είναι πρόκληση «ακόμα μεγαλύτερη από τη μη πληρωμή τέλους συχνοτήτων και του φόρου διαφήμισης» και «μεγαλύτερη και από τις σκανδαλώδεις αντισυνταγματικές παρατάσεις λειτουργίας που εξασφάλιζαν κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς».
«Περιμένουμε να μας εξηγήσουν με ποια λογική θα υποχρεούται σε έλεγχο πόθεν έσχες ο κάθε ένας από τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κανάλια, αλλά θα εξαιρούνται οι κατά τεκμήριο βαθύπλουτοι επιχειρηματίες - καναλάρχες, καθώς και τα πλουσιοπάροχα αμειβόμενα μεγαλοστελέχη τους», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ -την «Ηχώ των Καναλαρχών» όπως την αποκάλεσε- «να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τη νέα απαίτηση των επιχειρηματιών - φίλων της». 

Η απάντηση της ΝΔ
Απαντώντας στον κ. Παππά, η ΝΔχαρακτήρισε τον υπουργό ως «υπόλογο και βαριά εκτεθειμένο». «Ο κ. Παππάς, ο υπουργός που φιλοδοξούσε να γίνει τροχονόμος της διαπλοκής, δεν μπορεί να κατασκευάζει και να απευθύνει σε άλλους ανύπαρκτα ερωτήματα» ανέφερε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Προφανώς οι καναλάρχες υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες και αυτό είναι δεδομένο. Οφείλει, όμως και ο ίδιος να απολογηθεί γιατί δεν ελέγχθηκαν και δεν ήρθαν στη Βουλή - όπως επιβαλλόταν και όπως επίμονα ζητούσε η Νέα Δημοκρατία - τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών».
Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε, επίσης, τον κ. Παππά «να εξηγήσει πώς και γιατί έγιναν δεκτά ως εγγύηση για τη συμμετοχή του εκλεκτού τους κ. Καλογρίτσα, τα βοσκοτόπια της Ιθάκης τα οποία ανήκουν σε άλλο».
Τέλος, σημείωσε ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής «δεν μπορεί να παρακάμψει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο που έστησε με τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες» και «δεν μπορεί πλέον να εξαπατήσει κανένα».
Ανταπαντώντας στη ΝΔ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε ότι «η ΝΔ είναι η διαχρονική ηχώ των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Είναι υπόλογη για το χάος των τελευταίων 27 ετών και για τις τεράστιες απώλειες εσόδων του δημοσίου. Για πρώτη φορά και μετά την γενικευμένη κατακραυγή σύρεται στο αυτονόητο. Τα υπόλοιπα είναι περσινά ξινά σταφύλια».
«Οι δε ιδιοκτησίες των καναλιών θα πρέπει άμεσα να αποσύρουν τη σχετική προσφυγή στο ΣτΕ. Να αποδεχθούν ότι υποχρεούνται στη διαφάνεια στην οποία υποχρεούνται ακόμα και απλοί δημόσιοι λειτουργοί, ακόμα και οι απλοί δημοσιογράφοι» καταλήγει ο κ. Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: