Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το κράτος των Μητσοτάκηδων (του Κώστα Πουλακίδα)

Το 1992, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, τους είχε πει: “Εσείς είστε το κράτος”. Ήταν το στίγμα της οικογένειας Μητσοτάκη για το πώς αντιλαμβάνεται το Δημόσιο.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει στον πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη ότι θα τον διορίσει σε ΔΕΚΟ εφόσον αποδεχτεί να μην είναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά – “αδειάζει” έτσι και μια θέση για την Ντόρα Μπακογιάννη.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η οικογένεια τακτοποιεί τα μέλη της και το μέλλον τους: η Ντόρα φεύγει από την Α’ Αθήνας, ο γιος της πάει για δήμαρχος στην Αθήνα και στα Χανιά δημιουργείται κενό που θα καλύψει η μητέρα του.
Το πολιτικό πρόβλημα είναι η αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη για το κράτος ως τσιφλίκι του. Πριν καν προκηρυχθούν εκλογές, υπόσχεται διορισμούς στα στελέχη της Ν.Δ. Μίλησε κανείς για αξιοκρατία; “Το κράτος είμαι εγώ”. Λουβοδίκεια αντίληψη.
Λογικό. Αφενός επειδή ο Κ. Μητσοτάκης προέρχεται από μια οικογένεια που ξέρει τι σημαίνει παραγοντισμός και ρουσφέτι. Το διδάχθηκε. Μεγάλωσε μέσα σ’ αυτό. Το έζησε. Το κράτος μπορεί να είναι “μικρό” (για να δοθούν οι υπηρεσίες του σε ιδιωτικά συμφέροντα), αλλά θα είναι “για μας”.
Αφετέρου επειδή ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει δείγμα γραφής του πώς αντιλαμβάνεται το κράτος. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον διόρισε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκείνος γέμισε τον υπουργικό όροφο με δικούς του ανθρώπους (και μετά ξεκίνησε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν ήταν “δικοί του”).
Στο γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη συνολικά υπηρετούσαν 53 άτομα. Ήταν 4 ειδικοί σύμβουλοι, 8 μετακλητοί, 4 ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 2 δημοσιογράφοι, 14 αποσπασμένοι και 11 με διάθεση από το (σκανδαλώδες για τις προσλήψεις του) ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα 53 άτομα υπηρετούσαν μόνο στο γραφείο Μητσοτάκη και όχι στο γραφείο της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου ή σε γενικούς γραμματείς κ.λπ.
Σημειώνεται ότι ένας από τους 53 πρέπει να ήταν και ο ανιψιός του νυν προέδρου της Ν.Δ. Γρηγόρης-Αλέξανδρος Δημητριάδης, ο οποίος ήταν δικηγόρος της εταιρείας Energa της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να άρει το ασυμβίβαστο του συμβούλου και δικηγόρου εταιρειών ψηφίζοντας σχετική διάταξη στη Βουλή… Μίλησε κανείς για νεοπτισμό, οικογενειοκρατία και βόλεμα των συγγενών στο Δημόσιο;
Ενδεικτικό δε του πώς η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ “μαγείρευαν” τα στοιχεία για το κομματικό τους κράτος είναι το ότι από τα 53 άτομα που βρίσκονταν στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη ως μετακλητοί καταγράφονταν μόνο οι 8!
δημοσιεύτηκε στην avgi.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ενδεικτικό δε του πώς η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ “μαγείρευαν” τα στοιχεία για το κομματικό τους κράτος...". Ωραίος πασοκτζής είσαι!
Ψεύτης και γελοίος σαν τον αρχηγό σου.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφός Τσίπρα πλαστογράφος ασφαλιστικής ενημερότητας.
Περιστέρα από γραμματέας του ΕΜΠ καθηγήτρια.
Πατέρας Τσίπρα εργολάβος της Χούντας.

Ανώνυμος είπε...

Μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων έχει διορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Βάσει των στοιχείων της απογραφής για πρώτη φορά μετά 3,5 χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 2.000 και συνεχώς αυξάνονται.

Το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυξήθηκε κατά 2,1%

thoureios.blokspot είπε...

Ανδρέας Παπανδρέου: Κλέφτης, ψεύτης κλπ..είσαι στα αχνάρια του καθοδηγητή σου Κυριάκου Μητσοτάκη...αυτά έλεγε ο πατέρας και σήμερα τα λένε οι Νεοπασόκοι...εύγε φασιστόμουτρο...

thoureios.blokspot είπε...

Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν χτυπούσε την αριστερά...πάντα προσπαθούσε να βάλει την Δεξιά στο χρονοντούλαπο...σήμερα τα πράγματα άλλαξαν..γι αυτό ο κατήφορος δεν έχει τέλος...!!

Ανώνυμος είπε...

Ψεύτης ήταν γνωστό πως είσαι (σαν τον Αρχηγό σου)
Το ποιος είναι φασιστόμουτρο φάνηκε από το προηγούμενο χρυσαυγίτικο αρθρο σου.
Ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Και σημερα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βάλει τη Δεξια στο χρονοντούλαπο, δηλαδη τον Καμμένο με τον οποίο συνεργάζεστε.
Συγκεκριμένες απαντήσεις επί των σχολίων, καμία όπως πάντα.

thoureios.blokspot είπε...

O ΚΑΜΈΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΕΞΙΑ; Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ..ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΣΟΚΟΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί να με ζυγίσει ένας Συριζοχρυσαυγίτης σαν κι εσένα. Εσύ που θεωρείς τον εαυτό σου πολύ, εισαι μια τρίχα απ τα τέτοια μου παλιολαμόγιο κλόουν.