Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

40 επιχειρηματίες αγνόησαν τους «μακεδονομάχους»


Γνωστοί νεοδημοκρατικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις να ακυρώσουν ή να μειώσουν τη σημασία της σύσκεψης.
Σε αντιπολιτευτική… παραζάλη βρέθηκε χθες η Θεσσαλονίκη καθώς η αντίδραση γνωστών νεοδημοκρατικών κύκλων της πόλης για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας οδήγησε σε φωνές του τύπου «λύκος στο μαντρί».

Ανακοινώσεις φορέων και προσωπικές δηλώσεις «μακεδονομάχων» έδιναν κι έπαιρναν στα μίντια, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια μείωσης της σημασίας ή και ακύρωσης της συνάντησης που αποτελούσε ταυτόχρονα και προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα. Στο αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, την πλήρωσε ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου τον οποίο εμφάνισαν ως «διαμαρτυρόμενο» στον πρωθυπουργό.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από προχθές, με την ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του προέδρου Μιχάλη Ζορπίδη ότι «έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε πως «το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την επιπόλαια συμφωνία δεν διορθώνεται με επισκέψεις στη γειτονική χώρα, στην οποία ούτως ή άλλως το ελληνικό επιχειρηματικό στοιχείο είναι έντονο».
Η απάντηση στις αντιδράσεις ήρθε από επιχειρηματία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», δήλωσε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη στις Πρέσπες δεν είναι κακή συμφωνία» και ότι «χρειάζονται μετριοπαθείς φωνές, φωνές οι οποίες δεν θα κινούνται από κομματικά συμφέροντα, έτσι ώστε η όλη αυτή κατάσταση να διορθωθεί. Αυτό πρέπει να γίνει από όλους, πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλοί».
Οι επικοινωνιακές αυτές προσπάθειες «λεκιάσματος» της κυβερνητικής προσπάθειας δεν είχαν αποτέλεσμα. Περί τους σαράντα επιχειρηματίες εμφανίστηκαν στη συνάντηση, η οποία έφτασε σε διάρκεια περίπου τις τρεις ώρες, αφού μίλησαν όλοι οι επιχειρηματίες. Εκφράστηκαν κυρίως επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σύγχυσης των επωνυμιών με τις Ονομασίες Προέλευσης και οι επιχειρηματίες ζήτησαν να δημιουργηθούν οι επιτροπές για τα σήματα το συντομότερο δυνατό.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τονίζοντας πως «η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», και διαβεβαίωσε ότι το θέμα με τα σήματα και τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα ρυθμιστούν από τις κοινές επιτροπές στη βάση της συμφωνίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και σημαντικοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι: Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΕ, Σ. Θεοφάνης της ΟΛΘ Α.Ε. και επιχειρηματίες εταιρειών όπως DOC Pharma A.E., Isomat ΑΒΕΕ - Βιομ. Δομικών Χημικών & Κονιαμάτων, ΓΕΩΤΕΚ ΑΤΕ, Δαστερίδης Νικ. ΑΒΕΕ, Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε., ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος - ΕΚΕ, ΜΕΒΓΑΛ Μακεδονική ιομ. Γάλακτος Α.Ε., Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ, Χαΐτογλου - ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ, ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ, Selecta Ελλάς ΙΚΕ & ΣΙΑ Ε.Ε., ΚΡΙ ΚΡΙ, Οχονος Σνακ ΑΒΕ, Κτήμα Γεροβασιλείου, Τηλεματική, EDIL Hellas, New Age ΑΒΕΕ - Βιομηχανία Ενδυμάτων και Εφαρμογών, Παυλίδης A.E. Μάρμαρα Γρανίτες, Εταιρεία Νεφέρη fruit Α.Ε., GAIA Επιχειρείν, Κτήμα Αλφα (Alpha Estate), Οινοποιία Μαλαματίνας & Υιός.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» μετά το πέρας της συνάντησης, ο επιχειρηματίας Νώντας Οχονος -της «Οχονος», που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία- δήλωσε πως «θα συνοδεύσω τον πρωθυπουργό στο πρώτο του ταξίδι στη γειτονική χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα εξετάσουμε την τοπική αγορά και τις εξαγωγικές ή επενδυτικές της δυνατότητες. Μπαίνουμε σε νέα εποχή».

Fake news...

Αναιτίως το αντιπολιτευτικό πάθος κάποιων το πλήρωσε ο γνωστός οινοποιός της Βόρειας Ελλάδας Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο οποίος έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι δημοσιεύματα τον έφεραν να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό, ακόμη και ότι σχεδόν πήγε πεσκέσι στον κ. Τσίπρα «μακεδονικά» κρασιά. Με τη δήλωσή του, που αναρτήθηκε από χθες στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.», ο κ. Γεροβασιλείου, έκπληκτος -αφού μέχρι και δικοί του άνθρωποι τον έψαχναν για να μάθουν τι φοβερό συνέβη ξαφνικά-, δήλωσε: «Ούτε διαμαρτυρήθηκα στον πρωθυπουργό, ούτε οτιδήποτε άλλο σχετικό συνέβη.
Εγώ είχα μαζί μου κάποιες φωτογραφίες και προσπέκτους από την έκθεση Prowein και το περίπτερο με κρασιά της γειτονικής χώρας. Τα έδωσα στον πρωθυπουργό προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η χώρα μας στις μελλοντικές συναντήσεις των επιτροπών που θα αποσαφηνίσουν μελλοντικά τις λεπτομέρειες για την ονομασία προϊόντων -όπως τα κρασιά- στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
»Ηθελα να βοηθήσω τον πρωθυπουργό, όχι να διαμαρτυρηθώ, ίσα ίσα τον ευχαρίστησα που μας κάλεσε, πρώτη φορά μας καλούν προσωπικά ως επιχειρηματίες και όχι μόνο τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Ξεκαθαρίζω ότι ήμουν υπέρ της λύσης στο πρόβλημα με τους γείτονες, τώρα υπάρχει συμφωνία και πιστεύω ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εκατέρωθεν».
Στον απόηχο όλων των παραπάνω στήθηκε σύγκρουση της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης με τον κ. Ζορπίδη, τη στάση του οποίου η Ελευθερία Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε υποκριτική, καθώς ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βόρεια Μακεδονία και σημείωσε ότι «πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό».
Ο κ. Ζορπίδης δεν διέψευσε τα περί επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη γειτονική χώρα και απάντησε πως «νομίζω ακόμη ότι είναι καλύτερες οι επί της ουσίας απαντήσεις από τις προσωπικές επιθέσεις. Ανταπαντώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική μου. Η διοίκηση έκρινε και αποφάσισε. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς».

Η Θεσσαλονίκη «κοιτάει μπροστά» για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία

Οι «γέφυρες» Τσίπρα έχουν κίνηση! Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ, ορισμένες καρέκλες της οποίας είχαν καταλάβει άνθρωποι που στο παρελθόν βρέθηκαν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ (και κατ’ επέκταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ο πρωθυπουργός έκοψε χθες βράδυ την «κορδέλα» του προεκλογικού αγώνα για τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος για να διεμβολίσει τον θεωρητικά πανίσχυρο Απόστολο Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός έκοψε την «κορδέλα» του προεκλογικού αγώνα για τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη, υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η παρουσία των προσώπων αυτών που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διέλαθε της προσοχής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να το αναφέρει στην ομιλία του:
«Εδώ σήμερα βλέπω μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, μια πλατιά συσπείρωση και καλωσορίζω όλους και όλες εσάς που βρίσκεστε στο πλευρό του Χρήστου Γιαννούλη και δεν προέρχεστε από αυτό που κάποιοι λένε μήτρα της Αριστεράς, δεν προέρχεστε από το ΚΚΕ, από το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», είπε για να προσθέσει με νόημα: «Σας καλωσορίζουμε, εδώ είναι το σπίτι σας, μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη Μακεδονία, μια Μακεδονία ανοιχτή, δημοκρατική και κοινωνική».
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός τόσο στον αυτοδιοικητικό αγώνα που ετοιμάζονται να δώσουν ο Χρήστος Γιαννούλης για την περιφέρεια και η Κατερίνα Νοτοπούλου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «πρόκειται για έναν κρίσιμο αγώνα, αγώνα καρδιάς απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο πολλών ετών που έπληξε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη».
Τόνισε ότι οι δυο τους «δίνουν μάχη από καρδιάς απέναντι σε ένα συντηρητικό κατεστημένο γιατί θέλουν να προτάξουν την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, τον υγιή πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλία, τις δυνάμεις της κοινωνικής συνοχής, δημοκρατίας και αλληλεγγύης απέναντι στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους, της μισαλλοδοξίας».
Ως κεντρικό πολιτικό διακύβευμα τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός έθεσε το «αν θα υπερισχύουν οι δυνάμεις του ορθού λόγου απέναντι στις δυνάμεις του φόβου και της μισαλλοδοξίας, αν θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής απέναντι στις δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της ακραίας Δεξιάς». Χτύπησε μάλιστα, το καμπανάκι του κινδύνου στους ψηφοφόρους καλώντας τους «να μη γυρίσει η Θεσσαλονίκη σε δημάρχους τύπου Παπαγεωργόπουλου, στα χρόνια της συντήρησης και της καταχνιάς...».
Σε αυτές τις δυνάμεις που, όπως είπε, «πουλάνε πατριδοκαπηλία και δήθεν πατριωτισμό» απέδωσε τη στασιμότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας επί σειρά πολλών ετών, ενώ «κάποιοι έφτιαχναν πολιτικές καριέρες». Ανέφερε ότι «όλοι αυτοί γνώριζαν πως μόνος τρόπος ο τόπος της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας να αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης ήταν η συνεργασία και η συνανάπτυξη με τους γειτονικούς λαούς, αλλά θέλησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χτίζουν τείχη στους γειτονικούς λαούς, όμως στην πραγματικότητα έχτιζαν τείχη στη χώρα μας και σε αυτές τις δυνατότητες και αυτό που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας και να δημιουργούν συνθήκες απομόνωσης για τη χώρα μας».
Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η γλώσσα της αλήθειας είναι αυτή που μετά από 30 χρόνια έρχεται με μια ιστορική συμφωνία να κατοχυρώσει για πρώτη φορά την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και αυτό δίνει μήνυμα κατά της εθνικής περιχαράκωσης και μήνυμα συνανάπτυξης και ειρήνης προς όφελος των επόμενων γενεών».
Η εκδήλωση στο «Βελλίδειο» έγινε κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα και η λεωφόρος Στρατού έκλεισε, καθώς καμιά 50αριά «μακεδονομάχοι» είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τους χιλιάδες επιχειρηματίες της Μακεδονίας πανηγυρίζεις που πήγαν καμμιά 20αριά βρε Συριζοφιλιππινέζα; Χαχαχα πολυ γέλιο...
Σε 2 μήνες θα πανηγυρίζεις επειδή ο Ψείριζα θα χάσει με 5 μονάδες στις Ευρωεκλογές...

Ανώνυμος είπε...

Κιλκίς: Σε άδεια αίθουσα μίλησε ο Νίκος Παππάς

Ξεκίνησε με αποδοκιμασίες και ολοκληρώθηκε με... άδεια καθίσματα η περιοδεία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς.

Μετά το επεισόδιο κατά τον πρωινό του περίπατο στο χωριό Μεταμόρφωση, ο Νίκος Παππάς έκανε κεντρική ομιλία το βράδυ της Τρίτης στο Κιλκίς. Ωστόσο, ελάχιστοι πολίτες παραβρέθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήταν παρών ούτε ο τοπικός βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης.

Συγκαμμένος είπε...


Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, η γνωστή τραγουδοποιός είπε ότι το 2015 ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταδικάσει την διαφθορά και την διαπλοκή... «και χάσαμε τη Μακεδονία» - «Ανεκδιήγητα σούργελα» χαρακτήρισε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Την πρόθεσή της να ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε δημοσίως η Αφροδίτη Μάνου, μιλώντας στην εκπομπή «Mea Cupla» και στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, στον «αέρα» του ΘΕΜΑ 104,6.

Η γνωστή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν Αριστερά και Δεξιά, ενώ τόνισε ότι κύριος στόχος είναι να φύγουν οι εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η Αφροδίτη Μάνου έκανε λόγο για «ανεκδιήγητα σούργελα», ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι το 2015 ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταδικάσει την διαφθορά και την διαπλοκή... «και χάσαμε τη Μακεδονία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

thoureios.blokspot είπε...

Η ανωνυμία καλύπτει κάποιους ηλιθίους σαν τους κουκουλοφόρους μπαχαλάκιδες που εξυπηρετούν τα διαχρονικά συμφέροντα κάποιον. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτοί με τις κουκούλες φέρνουν μνήμες από το παρελθόν όταν ανώνυμοι κουκουλοφόροι υπεδείκνυαν στους Γερμανούς τους πατριώτες τους οποίους εκτελούσαν.
Ανωνυμία=κουκούλα=διαπλοκή η τουλάχιστον ηλιθιότητα….