Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

“Χαστούκι” στον Μητσοτάκη η απάντηση Τσίπρα στο μήνυμα Μακρόν: Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει αυτή την κρίσιμη ώρα τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου

Απάντηση στην ανάρτηση που έκανε προ ολίγου και μάλιστα στα ελληνικά ο Γάλλος Πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκητικότητα έδωσε με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο σχόλιό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν να συγκαλέσει εκ νέου” τη Διάσκεψη των Χωρών του Νότου, η οποία υπενθυμίζεται ότι αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που έγινε πράξη το 2016) και μάλλον για αυτό δεν “ενεργοποιήθηκε” σε αυτή την κρίσιμη ώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ…

Ολόκληρο το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα:
«Όταν πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ να ιδρύσουμε τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ πριν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, το κάναμε γιατί γνωρίζαμε ότι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μας είναι όρος όχι μόνο φιλίας και συνανάπτυξης αλλά και ασφάλειας.
Χαιρετίζω λοιπόν την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν να τη συγκαλέσει εκ νέου, αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.
Και φυσικά τον συγχαίρω για τα…άπταιστα Ελληνικά του!».
Η ανάρτηση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα στα ελληνικά ανέφερε:
“Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.
Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: