«Πολύ πιθανή μια πολιτική συμφωνία με τον κ. Γιούνκερ και η χάραξη ενός οδικού χάρτη για το μέλλον» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μιλάει πια στην Ευρώπη, για τρόικα και συνέχιση του προγράμματος, αλλά για μια νέα συμφωνία.
Την Ευρώπη την κυβερνούν οι θεσμοί της και με αυτούς διαπραγματευόμαστε, σημείωσε προσθέτοντας τις συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού την Τρίτη με τον Ρέντζι, και την Τετάρτη με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ολάντ.
Τόνισε ότι σταδιακά η έμφαση μετατοπίζεται σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αυτό είναι το δικό μας πλεονέκτημα. Η μόνη εμμονή που μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει είναι στην ύπαρξη μεταρρυθμίσεων και στο σημείο αυτό ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις εννοεί ρήξη με το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα που επιβραβεύει το ρουσφέτι και τη διαπλοκή, αντί να επιβραβεύει την γνώση, την αξία και την καινοτομία.
Τόνισε επίσης ότι «δεν μας κάνουν χάρη που θα ασκήσουμε την πολιτική για την οποία μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός».
Χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε για τα θέματα ρευστότητας: «Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Σαπέν δήλωσε ότι «υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά δεν ανησυχώ. Αν δεν ανησυχεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα μου έκανε εντύπωση να ανησυχεί έστω και ένας Έλληνας για τις καταθέσεις». Τη ρευστότητα την ελέγχει η ΕΚΤ και ο κ. Ντράγκι και θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην διαταραχθεί η πορεία των πραγμάτων. Σημείωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, «ποτέ δεν μίλησε για συνέχιση του προγράμματος, μίλησε είτε για πρόγραμμα, είτε για πολιτικό πλαίσιο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Κάποια κέντρα θέλουν να βάζουν στο στόμα του κ. Ντράγκι άλλα πράγματα. Ο κ. Ντράγκι και η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης θέλει πολιτική συμφωνία».

Από ουραγός η Ελλάδα, καταλύτης εξελίξεων

«Η Ελλάδα από ουραγός της Ευρώπης γίνεται καταλύτης των εξελίξεων» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι το θετικό κλίμα από το εξωτερικό δεν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αλλά, μιας στρατηγικής διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010. Θα πιέσουμε οικοδομώντας συμμαχίες και όχι με απειλές εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που ήταν ένα μικρό κόμμα επένδυσε εξ αρχής «στη δυναμική των εξελίξεων και όχι σε μια στατική εικόνα των πραγμάτων», αλλά επεσήμανε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.
Δεν βρισκόμαστε σε αντιπαλότητα με τη Γερμανία, αντίπαλός μας είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που δημιούργησε τα προβλήματα σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης και ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους σήμερα εκφράζουν τη στήριξή τους. Τόνισε ότι για να επιτύχει η νέα κυβέρνηση καλύτερα αποτελέσματα θα χρειαστεί «μια νέα συνείδηση, ένα νέο κοινωνικό ήθος και ενότητα».
Τέλος εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Γ. Βαρουφάκη στην οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιδιώκει συνθέσεις και όχι αντιθέσεις σημειώνοντας ότι όταν έχεις προβλήματα κοιτάς αυτά που σε ενώνουν και όχι αυτά που σε χωρίζουν.