Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ασύλληπτη η τραγωδία

Τουλάχιστον 91 οι νεκροί της διπλής δολοφονικής επίθεσης στη Νορβηγία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 23 Ιουλίου 2011
Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της τραγωδίας στη Νορβηγία, καθώς από τις δύο δολοφονικές επιθέσεις, στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, οι νεκροί ξεπερνούν τους 91. Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο νησί Ουτόγια ήταν Νορβηγός ντυμένος αστυνομικός, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία το συγκεκριμένο άτομο συνδέεται και με την επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, που προκάλεσε χάος στη νορβηγική πρωτεύουσα.
Ο απολογισμός της επίθεσης στο νησί Ουτόγια είναι τουλάχιστον 84 νεκροί, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο Όσλο έχει φτάσει τους επτά.

«Ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, το Σάββατο, ο οποίος περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί στο συγκεκριμένο νησί.

Μάλιστα, το Σάββατο ο Στόλτενμπεργκ θα μιλούσε στην Ουτόγια σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του.

Επίσης, χαρακτήρισε εθνική τραγωδία τη διπλή δολοφονική επίθεση. «Ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πολλοί από τους νεκρούς ήταν γνωστοί μου ή ήταν παιδιά γνωστών μου, συνέχισε συντετριμμένος ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Η μαζική δολοφονία είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης, με προηγούμενη την επίθεση στη Μαδρίτη, το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί στην Ουτόγια μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς ακόμη αναζητώνται θύματα μέσα στο νερό.

Η νορβηγική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός υπόπτου, του οποίου το όνομα δεν έχει αποκαλύψει, αλλά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν πως πρόκειται για τον 32χρονο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Κατά πληροφορίες, πρόκειται για φανατικό χριστιανό, ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet.
Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς συνεργάζεται κατά την ανάκριση, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια άλλη πληροφορία.
Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη ή εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.
Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη».
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.
«Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».
Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».
Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που έζησε την Παρασκευή η Νορβηγία χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως «η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: