Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών καλούν τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Πειραιά να παραστούν και να παρέμβουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 21-11-2011, 17.00, στο Δημαρχείο Πειραιά (7ος όροφος).

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση των.....
συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά και «Ρήγα Φεραίου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει από την αδυναμία λειτουργίας των σχολικών επιτροπών των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες συνάδελφοι -κυρίως διευθυντές Δημοτικών σχολείων και προϊστάμενες νηπιαγωγείων. Παραβρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων μας στη σχολική επιτροπή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, και οι ειδικοί σύμβουλοι για θέματα παιδείας των Δημάρχων Πειραιά κος Παράσχος και Νίκαιας-Ρέντη κος Τριανταφύλλου.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μας. Τα σχολεία του Πειραιά και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν είχαν πάρει, ως τις 15 Νοεμβρίου 2011, ούτε ένα ευρώ από τις -μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το 2010- δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν μπορούσαν να διενεργήσουν καμία λογιστική πράξη, αφού οι παλιές σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν και οι νέες σχολικές επιτροπές δεν λειτουργούσαν. Στις 15 Νοεμβρίου κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των σχολείων ελάχιστα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην πρώτη δόση. Δεν κατατέθηκαν όμως τα χρήματα που είχαν δοθεί από τις παλιές σχολικές επιτροπές για τις καθαρίστριες και για τους σχολικούς τροχονόμους. Ούτε τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από τους λογαριασμούς των σχολείων.

Η ευθύνη για την υποχρηματοδότηση της παιδείας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί για τα σχολεία βαραίνει -εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του «Καλλικράτη» οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία- και τις Δημοτικές Αρχές που δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να θέσουν σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές.

Επιπλέον, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση των δημοτικών αρχών Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας να διαχειριστούν με συγκεντρωτικό τρόπο τα χρήματα που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα διαφάνειας, νομιμότητας και λειτουργικότητας στα σχολεία και θα έφερνε σε ευθεία σύγκρουση τις δημοτικές αρχές με τη σχολική κοινότητα.
Αντίθετα σε άλλη κατεύθυνση φαίνεται να κινείται ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη αφού έχει συγκροτήσει και έχει θέσει σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές και τα συμβούλια σχολικής κοινότητας, έχει ήδη αποδώσει στα σχολεία το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες του 2011 (τρεις δόσεις) και έχει επιλέξει να καταστήσει βασικούς διαχειριστές των λειτουργικών δαπανών τα συμβούλια σχολικής κοινότητας και τους συλλόγους διδασκόντων.

Καλούμε τις δημοτικές αρχές των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας:
ü Να λειτουργήσουν άμεσα οι σχολικές επιτροπές και να αποδώσουν το σύνολο των χρημάτων στα συμβούλια σχολικής κοινότητας.
ü Να επιστρέψουν, ως και το τελευταίο ευρώ, στους λογαριασμούς των συμβουλίων σχολικής κοινότητας κάθε σχολείου τα χρήματα που βρίσκονταν στους λογαριασμούς των αντίστοιχων παλιών σχολικών επιτροπών.
ü Να δώσουν στα σχολεία τα χρήματα που τους οφείλονται από τις αμοιβές των καθαριστριών και από την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων.
ü Να ελαχιστοποιήσουν τις έκτακτες επιχορηγήσεις στα σχολεία και να τις περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση να θέσουν ανώτατο όριο (το πολύ 10% κάθε δόσης) που θα μπορεί να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση.
ü Να αποδίδουν άμεσα, κατανέμοντας με αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός μαθητών, αριθμός αιθουσών, παλαιότητα) τις εγκεκριμένες πιστώσεις στα σχολικά συμβούλια.
ü Να βοηθήσουν τη λειτουργία των σχολείων πληρώνοντας τους λογαριασμούς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αφαιρώντας το αντίστοιχο ποσό από το λογαριασμό κάθε σχολικού συμβουλίου.
ü Να στηρίξουν τα μικρομάγαζα της γειτονιάς αφήνοντας τα σχολικά συμβούλια να επιλέγουν τους προμηθευτές του κάθε σχολείου.
ü Να βρουν άμεσα τρόπο και να πληρώσουν τις καθαρίστριες των σχολείων που εργάζονται με σύμβαση έργου και είναι απλήρωτες για δύο μήνες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα μένει απαθής μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Για την επιβολή άμεσων λύσεων υπέρ των σχολείων καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στα σχολεία του Δήμου Πειραιά να παραστούν και να παρέμβουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 21-11-2011, 17.00, στο Δημαρχείο Πειραιά (7ος όροφος).
Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας «Ρήγας Φεραίος»

http://drapetsini.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: