Την άμεση κατάθεση
νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα κατοχυρώνει τη συνέχιση της λειτουργίας
του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας,
ζητεί η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι
οι δύο οργανισμοί στηρίζουν μέσω των
προγραμμάτων τους, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές
εργαζομένων και εργοδοτών, χιλιάδες οικογένειες χαμηλόμισθων αλλά και τη
μικρομεσαία αγορά.
Η Συνομοσπονδία είχε συνάντηση την Τετάρτη με την Ομοσπονδία (ΠΟΠΟΚΠ), και τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΕΕ και τον ΟΕΚ, κατά την οποία αποφασίστηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα
κατοχυρώνει τη συνέχιση της λειτουργίας των οργανισμών.
Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, όπως και πολλούς άλλους οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στο νέο Μνημόνιο, «ακυρώνουν βασικές κατακτήσεις, ενώ οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση των παρεμβάσεων της τρόικα», τονίζει η ΓΣΕΕ.
«Στόχευση που», σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, «έχει να κάνει με την ακύρωση και εξουδετέρωση βασικών κοινωνικών δραστηριοτήτων αλλά και την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των "ενοχλητικών" συνδικάτων».
Αλυσιδωτά λουκέτα
«Άδικη» χαρακτήρισαν την απόφαση για την κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ, εργαζόμενοι των δύο οργανισμών, σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη, τονίζοντας ότι «δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό».
Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι διακοπή των παροχών ΟΕΕ-ΟΕΚ σημαίνει «λουκέτο» για «2.700 ξενοδοχεία, 900 πρακτορεία τουριστικών λεωφορείων, 150 θεατρικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες οικοδομικές επιχειρήσεις», ενώ θα πληγούν χιλιάδες επιδοτούμενοι στεγαστικών δανείων και δικαιούχοι που αναμένουν παραχωρητήρια της οικίας τους.
Μόνο, φέτος, όπως είπαν, στη Χαλκιδική, 230 ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΟΕΕ μοιράστηκαν 4 εκαυ. ευρώ.
Απέδωσαν τα κίνητρα για την κατάργησή τους στη «μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα αποθεματικά των δύο οργανισμών, καθώς και στην παραγραφή των χρεών του ΙΚΑ προς αυτούς» τονίζοντας ότι «αυτή η περιουσία ανήκει αποκλειστικά στους δικαιούχους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το ΙΚΑ χρωστάει 1 δισ. ευρώ στον ΟΕΕ και 2,2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ, τα αποθεματικά του ΟΕΕ ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ και του ΟΕΚ στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΕΕ διαθέτει 176 κτίρια και ο ΟΕΚ χιλιάδες κτίρια, αίθουσες, οικόπεδα και καταστήματα, τα παραχωρητήρια των οποίων στους δικαιούχους -όπως είπαν- «είναι στον αέρα».
Τόνισαν ότι η συνολική αξία των ακινήτων του ΟΕΚ υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον των 1400 εργαζομένων (700 και 700), αλλά και των 25 παιδικών σταθμών του ΟΕΕ που φιλοξενούν 2.300 παιδιά φτωχών οικογενειών.
Για «αιφνιδιαστική» απόφαση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη «κατ' εντολή της τρόικας» και εν αγνοία «ακόμη και των διευθυντών των οργανισμών», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
«Ευθύνες» στην «πλειοψηφία της ΓΣΕΕ» που αποδέχτηκε «τη συζήτηση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» καταλόγισε ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος του ΠΑΜΕ, Βασίλης Ρέβας, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου υπέδειξε ως «κόκκινη» γραμμή τις θέσεις των εργαζομένων και την περιουσία των οργανισμών «που ανήκει στους δικαιούχους».
Το πρωί, οι εργαζόμενοι μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στα διόδια των Μαλγάρων και την Πέμπτη στις 9.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του ΟΕΕ στην οδό Μητροπόλεως και θα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου