Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Η τιμή του λαδιού Θα φτάση τα 20€ στο ράφι. Να μην πουλήσουν στην περίοδο συγκομιδής οι παραγωγοί.

Κυπαρισσία 16-11-2023

Του Αθανασόπουλου Περικλή

Πολλά ακούγονται και γράφονται τελευταία για την μειωμένη παραγωγή λαδιού και την αυξημένη τιμή του.

Στην πραγματικότητα είναι ένα καλοστημένο παιγνίδι  από τους μεγαλέμπορους λαδιού οι οποίοι χρησιμοποιούν και μερικά site με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους μικρο ελαιοπαραγωγούς, ώστε να τους πουλήσουν το λάδι από το ελαιοτριβείο τσάμπα σε τιμές 4-5€/κιλό.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη περίοδο μιλούσαν για τιμή του λαδιού , μέχρι και 9€/κιλό, δηλαδή 150€ ο 17κιλος τενεκές, οπότε στο  ράφι θα πωλείται περίπου 14€ τα 1000ml, δηλαδή τα 920 γραμμάρια. Η αξία του 17κιλου τενεκέ στο ράφι  θα ανερχόταν (17Χ 1,092=18,55 Χ14€ =260€)

Από τα 9€/κιλό όμως που θα πωληθεί από τον παραγωγό, αν αφαιρέσεις τον Φ.Π.Α. και τον φόρο εισοδήματος περίπου 20% , του μένουν  περίπου 7,5€/κιλό, δηλαδή 125€ ο 17κιλος τενεκές.

Σήμερα τα στημένα ΜΜΕ αρχίζουν να μιλάνε για πτώση της τιμής περίπου στα 7€/κιλό στον έμπορο, δηλαδή στον παραγωγό 5,8€/κιλό δηλώνοντας ότι πιέζει η κυβέρνηση για μείωση των τιμών ώστε να βοηθήσει τους « πένητες Έλληνες».

Στην πραγματικότητα όμως προσπαθούν να ωθήσουν τους μικροπαραγωγούς να πουλήσουν όσο-όσο,( γιατί μην ξεχνάμε και τα έξοδα που πρέπει να πληρωθούν, μαζέματα, λιπάσματα, ραντίσματα κλπ ), σε εξευτελιστικές τιμές 4-5€/κιλό, ώστε να καταφέρουν οι έμποροι να συγκεντρώσουν ότι μαζευτεί αυτή την περίοδο.

 Πρέπει να γίνει κατανοητό στους μικροπαραγωγούς, ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 50% οπότε η έλλειψη θα είναι τεράστια.

Γι’ αυτό, αφού οι έμποροι τους μήνες συγκομιδής θα έχουν αγοράσει και την τελευταία σταγόνα του μικροπαραγωγού , την περίοδο Απρίλη- Μάη, που θα αρχίσει η άνοδος και ο κακόμοιρης ο παραγωγός θα κλαίει, γιατί δεν θα έχει να πουλήσει, ενώ οι έμποροι και τα ράφια θα αρχίσουν το γλέντι. Θα δούμε τιμές στο ράφι κοντά στα 20€ και οι έμποροι θα δίνουν μέχρι και 12€/κιλό για να αγοράσουν.

Γι’ αυτό οι μικροελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι είναι χιλιάδες, καλά θα κάνουν τους μήνες παραγωγής να μην πουλήσουν καθόλου λάδι σε εμπόρους και να προσπαθήσουν να το δώσουν σε οικογένειες με τενεκέ.

Να μην τσιμπάνε στις βλακείες των ΜΜΕ και των «ειδικών» ότι το λάδι σε τενεκέ είναι νοθευμένο, γιατί ο μικροπαραγωγός θέλει να ευχαριστεί τους πελάτες του που είναι και γνωστοί του, ώστε να πάρουν και του χρόνου.   

Από την άλλη, ο "φτωχός" Έλληνας, αν θέλει φτηνό και καλό λάδι 7-8€/κιλό, να καβαλήσει το αμαξάκι του και να πάει μια βόλτα στο χωριό να αγοράσει φρέσκο και καλό λάδι από τους παραγωγούς η από το ελαιοτριβείο και να σταματήσει να κλαίγεται και να το πληρώνει στις αλυσίδες και στις πολυεθνικές από 12-14€/κιλό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: