Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ : ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΕΚ και ΟΕΕ

                                                                                                       Καλαμάτα,  22-2-2012
  Επιστολή του Δημήτρη Κουσελά στον Πρωθυπουργό για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Με την επιστολή, ο κ. Κουσελάς  τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεσης λύσης για τους  Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και  ζητά να διατηρηθούν οι εν λόγω οργανισμοί και οι δραστηριότητές τους, που είναι απαραίτητες για τη στήριξη των μισθωτών χαμηλού εισοδήματος και των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και για την ενίσχυση σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων. 


Το πλήρες κείμενο της Επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

‘Οπως είναι γνωστό, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποτελούν αμιγώς ανταποδοτικούς φορείς, χρηματοδοτούμενους από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντικότατες δράσεις στήριξης των εργαζομένων και των συνταξιούχων χαμηλού εισοδήματος στη χώρα μας, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Οι εν λόγω φορείς λειτουργούν εδω και δεκαετίες, (ο ΟΕΚ από το 1954 και ο ΟΕΕ από το 1931), παρέχοντας προγράμματα εργατικής κατοικίας, επιδοτούμενων δανείων για απόκτηση κατοικίας, επιδότησης ενοικίου, πολιτιστικών εκδηλώσεων και κοινωνικού Τουρισμού για εργαζόμενους και συνταξιούχους.  Ta προγράμματα αυτά στηρίζουν μεγάλο αριθμό αντίστοιχων τουριστικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ. Εξ άλλου, οι Οργανισμοί αυτοί χρηματοδοτούν τις λειτουργικές ανάγκες ανεξάρτητων φορέων παροχής υπηρεσιών προς εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας κλπ.
Δεν χωρεί αμφιβολία πως ειδικά στη σημερινή και κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας οι δραστηριότητες αυτών των φορέων θα έπρεπε να  ενισχυθούν, ως αναντικατάστατα στοιχεία του απαραίτητου δικτύου προστασίας που πρέπει να υπάρχει για τους οικονομικά ασθενέστερους μισθωτούς και συνταξιούχους συμπολίτες μας μέσα στην κρίση, αντί της σχεδιαζόμενης κατάργησής τους.
Τα ανωτέρω παραβλέπονται ωστόσο από την αντίστοιχη διάταξη του «Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» (σημ. Ε 29), αλλά και του «Μνημονίου Συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» (Κεφ. 4, σημ. 4.1), τα οποία άστοχα και αβάσιμα θεωρούν τους Οργανισμούς αυτούς ως ασχολούμενους με «κοινωνικές δαπάνες με μικρή προτεραιότητα» και προωθούν  την κατάργησή τους εντός εξαμήνου, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων προς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και ειδικά των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών.
Η δρομολογούμενη κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ θα έχει τις ακόλουθες –και πολλαπλές- αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου:
- την απώλεια σημαντικών πόρων από το ΙΚΑ, δεδομένου ότι οι δύο Οργανισμοί αποδίδουν  ετησίως στο ΙΚΑ εισφορές 350 εκατομμυρίων ευρώ.    Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέροςτους, (60%), καταβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζομένους
- την κατάργηση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, ενω ήδη βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά οι οποίοι περιλαμβάνουν συνολικά 1.300 κατοικίες και  ενω ισάριθμες οικογένειες περιμένουν το παραχωρητήριο για να αποκτήσουν στέγη. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα, στηρίζοντας και τον κατασκευαστικό κλάδο.
- το να καταστεί η απόκτηση πρώτης κατοικίας άπιαστο όνειρο για χιλιάδες οικογένειες  μισθωτών χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι εξυπηρετούντο από την παροχή, μέσω ΟΕΚ, 10.000 επιδοτούμενων δανείων ετησίως. 
- την κατάργηση της επιδότησης επιτοκίου από τον ΟΕΚ για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες, με συνέπεια 83.000 δικαιούχοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες που αγόρασαν με τα δάνεια αυτά, καθώς και τα χρήματα που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει στις τράπεζες, καθόσον υπό τις σημερινές συνθήκες θα είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουν ομαλά τα εν λόγω δάνεια χωρίς την επιδότηση του επιτοκίου που παρείχε ο ΟΕΚ. Για τις  83.000 επιδοτούμενες οικογένειες, η κατάργηση σημαίνει  αύξηση της μηνιαίας δόσης για την εξυπηρέτηση του δανείου τους κατά  τουλάχιστον 300 ευρώ.
- την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος είχαν ήδη περιοριστεί δραστικά εξαιτίας των νέων κριτηρίων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Το 2011 υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε στα τέλη του έτους και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012. Η κατάργηση θα πλήξει χιλιάδες μισθωτούς χαμηλού εισοδήματος και τις οικογένειές τους, εντείνοντας το υφιστάμενο και ήδη οξυμμένο πρόβλημα στέγασης που πλήττει χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα στην κρίση. 
- την κατάργηση των χορηγούμενων από τον ΟΕΚ δανείων αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών , τα οποία διευκόλυναν σημαντικά τους δικαιούχους χαμηλού εισοδήματος. 
- την κατάργηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού που χορηγούσε ο ΟΕΕ, με συνέπεια πάνω από 500.000 δικαιούχοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι χαμηλού εισοδήματος) να χάσουν τη μόνη γι’ αυτούς δυνατότητα ολιγοήμερων διακοπων.  ‘Ηδη ο αριθμός των δελτίων είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 30%, δεν παύει όμως να αποτελεί σημαντική ενίσχυση όχι μόνο για τους δικαιούχους, αλλά και για χιλιάδες μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες της περιφέρειας και των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών.
- την κατάργηση των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων του ΟΕΕ, που πέραν του σημαντικού πολιτιστικού οφέλους για τους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενισχύουν τη δραστηριότητα σημαντικού αριθμού τουριστικών-επισιτιστικών επιχειρήσεων της χώρας και, αντίστοιχα, των τοπικών κοινωνιών. 
-το επαπειλούμενο κλείσιμο 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, οι οποίοι φιλοξενούν 2.000 παιδιά μισθωτών χαμηλού εισοδήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας, με προφανείς επιπτώσεις για τους δικαιούχους και τις οικογένειές τους.
- την κατάργηση των δελτίων Θεάτρου και βιβλίων για τους δικαιούχους του ΟΕΕ, που παρείχαν ίσως τη μοναδική ευκαιρία πολιτιστικής πρόσβασης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, με στήριξη και αντίστοιχων επιχειρήσεων.
- σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τουλάχιστον 2.700  μικρομεσαία ξενοδοχεία (με μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 4 εκατ. διανυκτερεύσεις), 900 πρακτορεία τουριστικών λεωφορείων, 150 θεατρικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες οικοδομικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και κρίσης.
-να τίθεται μείζον θέμα για την τύχη των 450 εκατομμυρίων ευρώ του αποθεματικού του ΟΕΚ  από εισφορές εργαζομένων, της σημαντικής αξίας  ακίνητης περιουσίας ΟΕΚ και ΟΕΕ, για τις εκκρεμείς οφειλές (1 δις  και 2,2 δις ευρώ αντίστοιχα) του ΙΚΑ προς τον   ΟΕΕ και τον ΟΕΚ, αλλά και για την τύχη –και τον εφεξής τρόπο διαχείρισης- των υπολειπόμενων εργατικών εισφορών στον ΟΕΕ και των εισφορών προς των ΟΕΚ, που κατά τα λοιπά προβλέπεται να συνεχίσουν να παρακρατούνται και να καταβάλλονται κανονικά.
- να βρίσκονται αιφνιδίως μετέωροι και υπό απόλυση οι 1400 εργαζόμενοι των δυο Οργανισμών.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Το κοινωνικό έργο που παρέχουν οι δυο Οργανισμοί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος είναι, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες, σημαντικό, πολύτιμο και αναντικατάστατο.
Επι πλέον, οι εν λόγω φορείς  με τη δράση τους συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ζωή της χώρας με τη στήριξη σειράς επαγγελμάτων (ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα εστίασης, τουριστικά καταστήματα, θέατρα, οικοδομικός κλάδος κλπ) και μικρομεσαίων μονάδων, ιδίως στην περιφέρεια. Εξ ού και η εύλογη αντίδραση των αντίστοιχων επαγγελματικών και τοπικών φορέων, στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Μεσσηνία, αλλά και πανελλαδικά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να βρεθεί κατάλληλη και λειτουργική λύση διατήρησης των αντίστοιχων φορέων και δραστηριοτήτων, με  τη δέουσα διασφάλιση των αποθεματικών, της περιουσίας  και της απασχόλησης σε αυτούς. 
Παρακαλώ, λοιπόν, θερμά για τη δική σας παρέμβαση ώστε να εξευρεθεί το ταχύτερο, σε  συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εισφέροντες κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με τους ενεχόμενους φορείς, η πιο πρόσφορη λύση, προκειμένου η χώρα μας να μην απωλέσει δυο φορείς-ορόσημα του κοινωνικού κράτους, με αποδεδειγμένη χρησιμότητα, κοινωνική προσφορά και αποτελεσματικότητα. 
Είμαι στη διάθεσή σας, για να συμβάλλω στη θετική έκβαση του ανωτέρω αιτήματος.»

 

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: