Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γαλλία και Ολλανδία αναστατώνουν την Ευρώπη

sarkozy-_merkelΣτο χορό της Ολλανδίας και της Γαλλίας έχει μπει ολόκληρη η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, με τις αγορές και τους αναλυτές να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις πολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες μπορεί να κρίνουν ακόμα και το ίδιο το μέλλον του ευρώ.
Η άλλοτε πανίσχυρη Ολλανδία έπεσε στην παγίδα που έστησε μόνη της, όντας φανατικός υποστηρικτής της σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην ευρωζώνη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πως λίγους μήνες μετά τις προκλητικές δηλώσεις των Ολλανδών αξιωματούχων, που απαιτούσαν
ακόμα πιο σκληρά μέτρα και μεγαλύτερη προσπάθεια από την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες αδύναμες δημοσιονομικά χώρες της ευρωζώνης, θα βρισκόταν σήμερα με την πλάτη στον τοίχο.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη επικράτηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι του Νικολά Σαρκοζί, αλλάζει τους συσχετισμούς στην ευρωζώνη, με την Καγκελάριο Μέρκελ να χάνει τον ισχυρό της σύμμαχο, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές, με φόντο την επόμενη μέρα του ευρώ.
H Ολλανδία, οι επικρίσεις προς την Ελλάδα και η… θεία δίκη
Η στήριξη της γερμανικής πολιτικής λιτότητας που προωθεί στην ευρωζώνη το Βερολίνο, γύρισε μπούμερανγκ για την Ολλανδία, ο κυβερνητικός συνασπισμός της οποία κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την λήψη μέτρων λιτότητας.
Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν, που ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας De Jager, έτριξε τα δόντια στους Έλληνες, απαιτώντας τη λήψη επιπλέον μέτρων. Μάλιστα τα σχόλιά του ήταν τόσο καυστικά, που οδήγησαν ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να αναφωνήσει τον περασμένο Φεβρουάριο: «Μα επιτέλους ποιοι είναι αυτοί οι Ολλανδοί;»
Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ολλανδία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δεν παύουν να αποτελούν ένα ισχυρό πλήγμα στον άξονα υποστήριξης της Καγκελάριου Μέρκελ.
Την ώρα λοιπόν που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια επικίνδυνη περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα απολαμβάνει μια προσωρινή περίοδο σχετικής ηρεμίας, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
«Καλά να πάθουν οι Ολλανδοί», λένε οι Έλληνες!
Τα καυστικά σχόλια των Ολλανδών για την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, κάνουν τους Έλληνες να μην λυπούνται καθόλου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
"Καλά να πάθουν οι Ολλανδοί. Δεν έχουν καταλάβει ότι η κρίση λίγο-πολύ χτυπά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα.", δηλώνει στο Reuters  ο Νίκος Καραγιάννης, 32 ετών, δημόσιος υπάλληλος, που έχει δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 40% τα τελευταία χρόνια.
Ο ίδιος ο De Jager αρνείται πεισματικά ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να έχει την ίδια μοίρα με τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης λόγω της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της.
"Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ της Ολλανδίας και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου", δήλωνε ο Ολλανδός υπουργός στο Reuters την Δευτέρα.
Η «μάχη» Ολάντ-Σαρκοζί και ο ρόλος της ακροδεξιάς
Με κομμένη την ανάσα αναμένει όλη η Ευρώπη τα αποτελέσματα του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ να έχει το προβάδισμα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις.
Η αντίθεση Ολάντ με την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο, αλλάζει τους συσχετισμούς στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Η Μέρκελ γνωρίζει ότι χάνοντας τη στήριξη της Γαλλίας στην περίπτωση ήττας του Σαρκοζί, το έργο της γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, την ώρα μάλιστα που η Ολλανδία, ισχυρή της σύμμαχος, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Εν τω μεταξύ κρίσιμη για τη μάχη των δύο υποψηφίων προέδρων είναι η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπο της Μαρίν Λεπέν, που έλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 18% στον α΄γύρο. Ο Σαρκοζί ελπίζει ότι μπορεί να πλησιάσει τους ψηφοφόρους, ωστόσο οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα έχει τύχη, καθώς η ακροδεξιά Λεπέν συγκέντρωσε πολλές ψήφους διαμαρτυρίας, από πολίτες που δεν θέλουν να ξαναδούν τον Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ήδη ο Γάλλος απερχόμενος πρόεδρος εντείνει την ρητορική του σχετικά με το μεταναστευτικό, ώστε να «αιχμαλωτίσει’ τους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο αν ο Σαρκοζί παρασυρθεί σε μια ακροδεξιά ρητορική, κινδυνεύει να χάσει τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του.
Από την πλευρά του ο σοσιαλιστής υποψήφιος Ολάντ, απέφυγε να κρίνει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, δηλώνοντας πως θα ακούσει όσους οδηγήθηκαν σε αυτή την επιλογή  επειδή τους διακατείχε η οργή. Ωστόσο η εξάρτησή τους από την δεξαμενή ψηφοφόρων της Λε Πεν είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν του αντιπάλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου