Αποφασισμένο να θέσει υπό τη στενότερη δυνατή παρακολούθηση τη δράση
των οργανωμένων ομάδων και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται
το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Την εντολή να συλλαμβάνουν ακόμη και βουλευτή στην περίπτωση κατά την
οποία τέλει αδίκημα έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής των αστυνομικών
διευθύνσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται σαφώς για ένα μέτρο το
οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να λάβει μετά τα τελευταία
επεισόδια που έγιναν με πρωταγωνιστές βουλευτές και οπαδούς της Χρυσής
Αυγής.Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ενημέρωσε στα μέσα της εβδομάδας τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την απόφασή του αυτή και ζήτησε να κοινοποιηθεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
«Η αστυνομία δεν πρόκειται να μείνει απαθής μπροστά σε αδικήματα όπως είναι η αντιποίηση αρχής ή η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, ακόμη κι όταν αυτή προέρχεται από μέλος του Κοινοβουλίου» φέρεται να είπε στους ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας, θέλοντας να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή.
Η κίνηση αυτή, που επιβεβαιώνει τη σταθερή επιλογή του υπ. Δημόσιας Τάξης να αντιμετωπίσει σκληρά τέτοιου είδους φαινόμενα, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μέτρων το οποίο έχει ήδη αποφασίσει να υλοποιήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα αυτά είναι:
-
Η εμπλοκή της Κρατικής Ασφάλειας, οι άνδρες της οποίας αναλαμβάνουν να
παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μελών του ακροδεξιού χώρου γενικότερα.
-
Η αποστολή οδηγιών σε όλα τα αστυνομικά τμήματα για να βρίσκονται σε
ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτού του μηνύματος, εντάσσεται και η σύσταση να
μην εξαιρούνται ακόμη και βουλευτές όταν αυτοί παραβιάζουν τον νόμο.
Την τελική απόφαση βέβαια θα τη λαμβάνουν οι εισαγγελικές αρχές, αλλά
υπάρχει -σύμφωνα με πληροφορίες- η ερμηνεία ότι ακόμη και κακούργημα να
μη διαπράττεται, το αστυνομικό όργανο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει
στη σύλληψη και την παραπομπή στο Αυτόφωρο μέλους του Κοινοβουλίου.
- Παρακολούθηση, σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον επικεφαλής της Μ. Σφακιανάκη, συγκεκριμένων ιστοσελίδων που διακινούν υλικό και πληροφορίες σχετικά με κινήσεις ακροδεξιών οργανώσεων στη χώρα.
Δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε να υπάρχει δύναμη σε κάθε? πανηγύρι που γίνεται στη χώρα και για τον λόγο αυτόν δίδεται έμφαση στην πρόληψη επεισοδίων (όπως αυτά που συνέβησαν στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι) και κατόπιν στην καταστολή τους.
Σε ισχύ παραμένει η απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.για την παύση της διάθεσης των αστυνομικών που έχουν επιφορτισθεί με την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής.
«Η απόφαση αποσκοπεί» σύμφωνα με την ανακοίνωση «στο να αποφεύγεται η άνευ υπαιτιότητας των παρισταμένων αστυνομικών συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων και η σύγκρουση καθηκόντων ανάμεσα στα καθήκοντα προστασίας που τους έχουν ανατεθεί και στην υποχρέωσή τους για καταδίωξη και σύλληψη των παρανομούντων».Ο υπ. Δημόσιας Τάξης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά, ο οποίος στηρίζει απόλυτα αυτή την πολιτική και έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι «όλοι θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και κανείς δεν είναι υπεράνω αυτών».
Ρυθμίσεις
Ο κ. Δένδιας επίσης είναι σε «ανοιχτή γραμμή» και με τον υπ. Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος προωθεί ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, με τιμωρία η οποία θα υπερβαίνει τα 3 χρόνια και θα περιορίζει τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπή της.
Σε αυτούς τους βασικούς άξονες θα στηριχθεί και το επόμενο διάστημα η κυβερνητική γραμμή, καθώς η άποψη που διατυπώθηκε για να κηρυχθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή δεν βρίσκει πολλούς συμμάχους στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου