Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ- ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι Έλληνες μέτοχοι δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις μεγαλύτερες του αναμενομένου αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι αδιάθετες μετοχές, σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, θα περάσουν στα χέρια ξένων ομίλων, οι οποίοι θα πατήσουν γερά πόδι στο (πρώην) ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ποιος είναι αυτός ή αυτοί που με.....
τις ενέργειες ή και τιος παραλήψεις τους, συνειδητά ή ασυνείδητα, άνοιξαν την… Κερκόπορτα στους ξένους;

Όχι, δε είμαστε ούτε υπέρ του «ασύδοτου» και «για τα συμφέροντα της παρέας μας» ελληνικούmanagement, ούτε κατά της εισόδου ξένων ομίλων στο τραπεζικό σύστημα. Είμαστε όμως αντίθετοι με το «αναγκαστικό ξεπούλημα» των ελληνικών τραπεζών σε ξένους, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση, όπως έδειξε και η κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά… Άγιοι και «σοφοί» ήταν, σε σχέση με τους δικούς μας, όσον αφορά την τραπεζική.

Το ελληνικό management, με τις αδυναμίες του, την εξυπηρέτηση «φίλιων δυνάμεων», τα λάθη του, αποδείχθηκε 1000 φορές ικανότερο από το management των ξένων, νυν «σωτήρων» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μάλιστα, αν οι κυβερνήσεις με τον … τρόπο τους, δεν υποχρέωναν τους Έλληνες managers να φορτώνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με ομόλογα του Δημοσίου και αν δεν είχε γίνει το καταστροφικό για τα κεφάλαια των τραπεζών PSI, οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν… οάσεις μπροστά στην κόλαση που οι ξένοι managers οδήγησαν (στις χώρες τους) τις τράπεζές τους.

Αυτοί που άνοιξαν την … Κερκόπορτα, έκαναν ( αν κάποιος δεν τους τραβήξει το αυτί και αλλάξει τα πράγματα) μία επιπλέον σοβαρή ζημιά: Δίνουν κοψοχρονιά τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών στους ξένους, λησμονώντας (;), ότι στην Ελλάδα, όποιος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, ελέγχει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική σκηνή. Με τους δικούς μας, μια έτσι, μια αλλιώς, … τα βρίσκαμε! Άλλωστε, ο ένας γνώριζε τον άλλο και από την καλή και από την ανάποδη. Τι θα γίνει όμως τώρα; Οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν εκεί που οι διεθνείς πιστωτές και τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν, θελήσουν. Πλήρης παράδοση της οικονομίας και του επιχειρείν στους «καλούς τραπεζίτες»!

Πόσο όμως καλοί είναι αυτοί οι τραπεζίτες, πέραν των όσων είπαμε παραπάνω, δεδομένης της καταστροφής που έφεραν στις χώρες τους; Απόδειξη του πόσο καλοί είναι, αποτελούν όλα, μα όλα τα πεπραγμένα στην Ελλάδα, ξένων managers που αναλάμβαναν κατά καιρούς ελληνικές τράπεζες. Ζημιές επί ζημιών και απώλειες μεριδίων αγοράς, σε εποχές που το ελληνικό management στις δίπλα τράπεζες πραγματοποιούσε κέρδη ρεκόρ και μοίραζε απίστευτα μερίσματα στους μετόχους του, μικρούς και μεγάλους.

Πολύ καλά κάνουν οι τροικανοί που θέλουν να ελέγξουν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών. Τα συμφέροντα των συμπατριωτών τους, δανειστών της χώρας μας εξυπηρετούν. Και επίσης καλά κάνουν και …. Παπαγαλίζουν ότι στο εξής, «τέρμα οι επισφάλειες», χρησιμοποιώντας τη μελέτη της BlackRock.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Υ.Γ: Ναι, να μειωθούν οι προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους όταν κέρδη δεν υπάρχουν και όταν στην κοινωνία υπάρχει κρίση, ναι, να φύγουν στελέχη που απέτυχαν παταγωδώς, αλλά όχι να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Στις Ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να … ομιλείται ως πρώτη τουλάχιστον γλώσσα, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Βασίλης Βαλαμβάνος
http://www.bankwars.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: