Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ένα βήμα πριν τη διάσπαση η ΔΗ.ΜΑΡ., πρώτη συγκέντρωση των διαφωνούντων


Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διαφωνούντες με την πολιτική Κουβέλη προμηνύει σημαντικές εξελίξεις εντός της ΔΗ.ΜΑΡ.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Για να ξαναγίνει η ΔΗΜΑΡ το κόμμα της ελπίδας καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς σε διάλογο  
Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου, 11:00 πμ στο Θέατρο Ροές  
Δυόμισι χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς και πέντε μήνες μετά την απόφαση στήριξης στην κυβέρνηση, εκφράζουμε, ως ενεργά ή/και ιδρυτικά μέλη, την αγωνία μας για τον ορατό κίνδυνο απομάκρυνσης του κόμματός μας από τις ιδρυτικές του αρχές.

Η στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά προέκυψε, σε μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία, με σκοπό την αποφυγή της ακυβερνησίας και κυρίως την αποτροπή της χρεωκοπίας.
Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, θα αποκτούσε νόημα αν αλλάζαμε τις πολιτικές των δύο κομμάτων, που πρόσφατα ο λαός αποδοκίμασε κατηγορηματικά, και όχι αν μας οδηγεί να αλλάξουμε εμείς.  
Η απόφαση στήριξης στην κυβέρνηση δεν δικαιολογεί την αθέτηση, τόσο των βασικών στόχων του προγράμματός μας, όσο και της μετεκλογικής Προγραμματικής Συμφωνίας, βάσει της οποίας αποφασίσαμε αυτήν την στήριξη. Δεν δικαιολογεί την αιφνίδια πώληση της ΑΤΕ, τις ιδιωτικοποιήσεις άνευ κοινοβουλευτικού ελέγχου και με το κράτος απόν σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, καθώς και την αναβολή της υλοποίησης μέτρων, ανεξάρτητων από τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις.
Δεν δικαιολογεί ούτε τη στήριξη στην επανάληψη μέτρων αδιέξοδης λιτότητας, με αποτέλεσμα η χώρα να βαίνει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς να διαφαίνεται η έξοδος από την κρίση. Η ύφεση, η ανεργία και η εξαθλίωση των πολιτών καθημερινά διογκώνονται, ενώ το πολιτικό σύστημα, που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και οι κομματικοί μηχανισμοί που ηγεμόνευσαν μέσα από τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, συνεχίζουν να υφίστανται.  
Εκτιμούμε ότι οι βασικές πολιτικές μας αρχές και οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις εξακολουθούν να αποτελούν την αναγκαία και εφικτή εναλλακτική λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.  
Θεωρούμε επίσης απαραίτητη την αποκατάσταση της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη πίστη μας σε ένα κόμμα των μελών, με πραγματικό σεβασμό στη διαφορετική άποψη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της έννοιας της συλλογικότητας.
Δηλώνουμε ότι δεν δύναται στη ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπίζεται η διαφορετική άποψη, εκφραζόμενη στο πλαίσιο των καταστατικών αρχών, ως απειλή για το κόμμα. Υποστηρίζουμε στο ακέραιο το δημοκρατικό πνεύμα που οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς και δεν μας αρκεί να είμαστε ένα κόμμα "λίγο πιο δημοκρατικό" από τα άλλα.  
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη την αποσαφήνιση της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος, μέσα από την προώθηση ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, το οποίο θα αντανακλά και το όραμά μας.
Η απαραίτητη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ οφείλει να γίνεται πάντα με πυρήνα τις θεμελιακές επιλογές μας ως κόμματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως εκφράστηκαν στην ίδρυση του κόμματος.
Με τις θέσεις αυτές, προωθώντας τις διαχρονικές αρχές, τις αξίες και το πολιτικό όραμα της ανανεωτικής αριστεράς, καλούμε τα μέλη και τους φίλους της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμμετάσχουν στο διάλογο, την έναρξη του οποίου οργανώνουμε στις 2 Δεκεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: