Kάθετα αντίθετοι με την λύση που δόθηκε τα ξημερώματα είναι η ομάδα των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Νότιος Αφρική) καθώς θεωρούν ότι η λύση αφορά μόνο τα δυτικά fund, τους προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου που σε ποσοστό 90% είναι ξένοι που τους οφείλονται μεγάλα ποσά και κυρίως οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και τους ραντιέρηδες που θα θησαυρίσουν από την επαναγορά στα 35 λεπτά το ευρώ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων “Aσσοσιέτεντ Πρες” ο θυμός μεταξύ των BRICS είναι τόσο μεγάλος που έχουν αποφασίσει να αποσχισθούν από το ΔΝΤ και να δημιουργήσουν δικό τους παράλληλο «Νομισματικό Ταμείο» καθώς θεωρούν απαράδεκτη την στάση των ΗΠΑ και Ευρώπης, ειδικά στο ελληνικό ζήτημα.
“Το νέο «Νομισματικό Ταμείο», θα επιτρέψει στις χώρες της BRICS να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα παροχής αμοιβαίων πιστώσεων, ένα «παράλληλο» μηχανισμό του ΔΝΤ” αναφέρει το AP.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι επεξεργάζονται την προοπτική δημιουργίας του δικού τους Ταμείου διάσωσης σε περίπτωση κρίσης. Το συνολικό ποσό του Ταμείου, θα φθάσει ακόμα και τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πρόσφατες εκλογές των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) έδειξαν ότι, παρά το αυξανόμενο ειδικό βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία, οι «παλιοί» ηγέτες, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αρνούνται να αλλάξουν την κατανομή των ψήφων στους διεθνείς οικονομικούς Οργανισμούς υπέρ των «νέων» παικτών και ειδικά στο θέμα της Ελλάδας που αποφάσισαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν από την ομάδα των BRICS..
Η απάντηση των ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων σε αυτή τη στάση των «παλιών», ήταν άμεση και δυναμική. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους «Νομισματικό Ταμείο» . Η συζήτηση σχετικά με το μέγεθος του, δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά διέρρευσε η πληροφορία ότι η οικονομική «δεξαμενή» μπορεί να αρκετά εύρωστη.
Το Ταμείο, θα επιτρέψει στις χώρες της BRICS να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα παροχής αμοιβαίων πιστώσεων, ένα «παράλληλο» μηχανισμό του ΔΝΤ αφού ήδη έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στο ΔΝΤ και δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν τελείως.
Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας, κάθε μέλος της ομάδας BRICS θα χρησιμοποιεί κεφάλαια από το Ταμείο σε αξία ίση με τη δική του συνεισφορά, πολλαπλασιαζόμενα με ένα συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή.
Το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί επίσης, για την επίλυση προβλημάτων μεγάλης κλίμακας και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες BRICS, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων λειτουργικών θεμάτων (π.χ. νομισματικές παρεμβάσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις, κ.ά.).
Τέλος, “Πόροι του θα διατεθούν για να βοηθήσουν άλλα κράτη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων με χώρες για τις οποίες η ομάδα BRICS ενδιαφέρεται, όπως είναι η Ελλάδα”, σημείωσε ο αναλυτής της «Investkafe», Ιλιά Ράτσενκοφ. Ας μην ξεχνάμε, ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 150 χώρες των οποίων το ΑΕΠ, υπολογιζόμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), είναι μικρότερο από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Ταμείου «αντι-κρίσης».
Η ιδέα της δημιουργίας του Ταμείου «αντι-κρίσης» αναπτύχθηκε από μια ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τα κράτη-μέλη της BRICS την 10η Ιουνίου 2012. Η ίδια ομάδα, παρεμπιπτόντως, σχεδιάζει τις παραμέτρους λειτουργίας ενός άλλου κοινού θεσμού, της Τράπεζας Ανάπτυξης, οι πόροι της οποίας θα διατεθούν για έργα υποδομής. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της Τράπεζας και του Ταμείου είναι πιθανό να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της BRICS, τον Μάρτιο του 2013, σύμφωνα με τη ρώσικη δικτυακή έκδοση Gazeta.ru.
Δεν είναι γνωστό σε τι νόμισμα και ποιά θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου. Επικρατέστερη είναι η λύση του δολαρίου με εναλλακτικό το ρούβλι και το γουάν.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου