Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής

Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής
Ο εκφραστής του «συστήματος Σημίτη» είχε αμφισβητήσει τη μεθοδολογία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου (που δεν παραιτήθηκε ακόμα) για τη διόγκωση του ελλείμματος μιλώντας στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2010
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν


Υποψίες εγείρει η επιμονή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ψέγει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στην οικονομική πολιτική.
Οι υποψίες γίνονται εντονότερες όταν εκείνος άλλα έχει πει σε κοινοβουλευτικές επιτροπές τόσο για τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στο έλλειμμα, όσο και για το πνεύμα «δημιουργικής λογιστικής» που ακολούθησε κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση!
Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο πλέον για..
ανοικτή αντιπαράθεση από το αποκαλούμενο «σύστημα Σημίτη» προς την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει και επιβεβαιώνει τις πολιτικές επιλογές που ελήφθησαν από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή στην κρίσιμη διετία 2007 – 2009.
«Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν με ιδιαίτερη ευκολία επιτυχίες στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό όπως το βέτο του Βουκουρεστίου, η εθνικώς υπερήφανη πολιτική στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η αποδοτική ενεργειακή διπλωματία και το στρατηγικό πλαίσιο ανάδειξης της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισημαίνουν και προσθέτουν πως όλα αυτά ήταν μέτρα για να έρθουν επενδύσεις, συνάλλαγμα και ζεστό χρήμα για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ενδείξεις της κρίσης. Η “Cosco” και οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν παρά το διετές λαϊκίστικο παραλήρημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, των «κηπουρών» και των γενειοφόρων νομαρχών που τον περιστοίχιζαν αποτελούν έμπρακτα παραδείγματα.

Αντιμέτωπος με το παρελθόν του

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως διαψεύδει τον εαυτό του για όσα έχουν συμβεί στην οικονομική πολιτική από τον καιρό της «ισχυρής Ελλάδας» και του «εκσυγχρονισμού» που επεχείρησε ο κ. Κώστας Σημίτης. Σε ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Λυκουρέντζου στη χθεσινή «Δημοκρατία» αναφέρεται πολύ σωστά ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αντιμέτωπος με το παρελθόν του.
Ας πάμε λοιπόν στα πρακτικά της Βουλής, όπου θα βρούμε ομιλία του σημερινού υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ μίλησε στα μέλη της επιτροπής στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία που εφάρμοσε ο (ποινικώς διωκόμενος και ακόμα στη θέση του) πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου

Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις τόσο από βουλευτές της Ν.Δ., όσο και από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, όχι μόνο απαξίωσε όσα έπραξε ο κ. Γεωργίου αλλά ουσιαστικά άφησε αιχμές και για το σύνολο των πολιτικών χειρισμών που έκανε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν περισσότερο για το θέμα της επαναταξινόμησης, ζητώντας να μάθουν αν ο κ. Γεωργίου έπραξε ορθώς όταν ενέταξε διαχρονικά τα ελλείμματα ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως στο έλλειμμα του 2009.
Από τα πρακτικά
«Όσον αφορά στην επαναταξινόμηση, έχω και εγώ πολλά ερωτηματικά. Εγώ έκανα τη διαπραγμάτευση για την ΟΝΕ. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το σύστημα εθνικών λογαριασμών και τις γκρίζες ζώνες προς όφελός της.
»Δεν ωφελεί εδώ να πας να κάνεις το καλό παιδί, γιατί, όταν οι άλλοι μετακινούν τα goal post, εσύ θα φας γκολ. Δεν έχω καταλάβει. Έκανα το ερώτημα εάν το BBC και η France Telecom είναι μέσα στη γενική κυβέρνηση και δεν έχω πάρει απάντηση. Νομίζω ότι δεν ήταν πολύ σοφό αυτό που έγινε και όπως έγινε», ανέφερε επί λέξει ο κ. Στουρνάρας.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο νυν υπουργός Οικονομίας έψεξε και τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για την απογραφή, αλλά μάλλον επρόκειτο για ρητορικό πυροτέχνημα

Όπως διαπιστώθηκε, η απογραφή ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή για να μην ανακαλύψει «σκελετούς» στις ντουλάπες όπως συνέβη όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990.
Γεγονός το οποίο γνώριζε πολύ καλά ο κ. Αλογοσκούφης και πολύ περισσότερο ο εκφραστής του συστήματος Σημίτη κ. Γιάννης Στουρνάρας ήδη από τον Οκτώβριο του 1993, όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξελέγη ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Έτσι διότι η δική μας μνήμη δεν είναι ασθενής και κυρίως δεν είναι… κοντή. 








Πηγή

1 σχόλιο:

  1. 2007 -2009: το πάρτι της σπατάλης και των διορισμών

    ΕΝΑ από τα πράγματα που μας διακρίνουν είναι η απώλεια μνήμης, συλλογικής μνήμης. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει αλλού, ούτε και με ενδιαφέρει. Μου αρκεί αυτό που συμβαίνει στα καθ' ημάς. Παράδειγμα: έγινε την περασμένη εβδομάδα ολόκληρος θόρυβος - τι θόρυβος, πα-νι-κός! - με την άσκηση ποινικής δίωξης για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009. Υποστηρίχθηκαν του κόσμου οι ανοησίες, έως και ότι αν δεν είχε συμβεί το φούσκωμα, δεν θα πηγαίναμε στο Μνημόνιο!

    - Ανοησία πρώτη: το περίφημο φούσκωμα συνέβη, αν συνέβη τελικά, ΑΦΟΥ είχαμε πάει στο Μνημόνιο και στον διεθνή δανεισμό, γιατί η χώρα θα χρεοκοπούσε.

    - Ανοησία δεύτερη: το έγραψα και την Παρασκευή, το φούσκωμα αφορά μόλις το 1,8% του ελλείμματος. Από 13,6% ανέβηκε στο 15,4%.

    - Ανοησία τρίτη: ασχολούμαστε με το πώς το έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 15,4% και δεν κοιτάζουμε πώς έφτασε έως εκεί!

    ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, κάποιοι έχουν ιδιαίτερα ασθενή μνήμη, και επειδή θεωρώ ότι γύρω από όλο αυτό παίζεται ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να βγει λάδι (και πού ξέρεις, σε λίγο να παρουσιαστεί και ως «εθνικό κεφάλαιο» τρομάρα του) ο Καραμανλής, καλόν είναι να θυμίσουμε ΠΟΙΟΣ πραγματικά ευθύνεται για όλο αυτό το πράγμα!

    ΟΤΑΝ τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διαβεβαίωνε ότι το έλλειμμα κυμαίνεται γύρω στο 3,5% με 4% (με τον πρόεδρο «καθαρές κουβέντες» Αντώνη να είναι λίγο πιο... απαισιόδοξος και να το φτάνει ώς το 4,5%), είχε προηγηθεί ένα ανελέητο πάρτι διορισμών στη διετία 2007-2009!

    ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ αυτού του πάρτι, ο πληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά περίπου 120.000 και το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 25 δισ., ήτοι σχεδόν 10% του ΑΕΠ!

    ΓΙΑΤΙ έγιναν όλα αυτά; Διότι ο μεν αποκαλούμενος και ως «ο καλύτερος πελάτης των χασαποταβερνών Χασιάς και Μεσογείων» τότε πρωθυπουργός τα είχε εντελώς «γραμμένα» - λυπάμαι που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ τη φράση που εκείνος χρησιμοποιεί συχνά για να περιγράψει τη σχετική κατάσταση... -, οι δε υπουργοί του ήταν της λογικής «γαία πυρί μειχθήτω!».

    ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ, τι να ξεχάσω... Από τις αυθαίρετες, χωρίς κανένα προϋπολογισμό παροχές στους αγρότες (τα 500 εκατ. του φίλου μου Σωτήρη «ανεβαίνω στα τρακτέρ» Χατζηγάκη, που ακόμη τα ζητάει η Κομισιόν) μέχρι τις παροχές κάθε είδους σε μισθούς - ο επίσης φίλος μου «είμαι σένιος και το δείχνω» Αβραμόπουλος, ως υπουργός Υγείας, γενναιόδωρος και γαλαντόμος, όπως πάντα, είχε δώσει με μιαν απόφαση 500 ευρώ μηνιαία αύξηση στους γιατρούς, και τα 2/3 τους τα είχε κάνει διευθυντές! Και φυσικά, ο ατέλειωτος «Πάκης» Παυλόπουλος που είχε αφήσει να διορίζονται από παντού - πόρτες, παράθυρα, χαραμάδες, φεγγίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή