Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τουρκία: Απανωτές οι σφαλιάρες στον Σαμαρά

samaras_erdogan_aozΠώς βλέπουν οι Τούρκοι την επίσκεψη…
(Το παρόν είναι μετάφραση αποσπάσματος σημερινού άρθρου της Χουριέτ) 
Άν ληφθεί υπόψη το ιστορικό της ενέργειας, με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανή ένταση μεταξύ των δύο πρωτευουσών.


Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η ανάγκη στην Ελλάδα για φθηνότερη ενέργεια είναι πιο έντονη από ποτέ, ενώ η ίδια ανάγκη ισχύει και για την Τουρκία, δεδομένου ότι με μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η ζήτηση ενέργειας της από την άποψη της ποσότητας είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα.
Τα ευρήματα των Κύπριων και Ισραηλινών έχουν δημιουργήσει ενθουσιασμό, ενώ η Τουρκία φαίνεται να μετατοπίζει τις δραστηριότητες εξερεύνησης του από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Υπάρχει πρόσφατα μια εστίαση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά οι εμπειρογνώμονες που έχω μιλήσει, καθώς και οι εκθέσεις που έχω διαβάσει, δεν δείχνουν ένα πιθανό λόγο για “πόλεμο”. Συνεπώς, είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσουμε το χρόνο λήψης της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να παραπονεθεί στον ΟΗΕ για την Τουρκία …λίγο πριν από μια υψηλού προφίλ επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνονται να πείθονται ότι αυτό έγινε για εσωτερική κατανάλωση, με σκοπό να φιμώσουν “υπερ-εθνικιστικούς-ριζοσπαστικούς” κύκλους που δεν μπορεί να αποδεχθούν την ιδέα ότι η Ελλάδα, έχει περιέλθει σε μια θέση όπου ένας πρώην “εχθρός” τώρα προσφέρει βοήθεια.

Μοιάζει η οικονομική κρίση να θέτει ένα δίλημμα στις τουρκική-ελληνικές σχέσεις: Από τη μία πλευρά, είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την μεγάλη αγορά στα ανατολικά της ως ένας από τους τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η ίδια οικονομική κρίση που γίνεται ένα κρίσιμο κίνητρο για την προώθηση των σχέσεων, γίνεται επίσης ένα εμπόδιο, δεδομένου ότι η οικονομική δυσκολία τροφοδοτεί τον υπερ-εθνικισμό που οδηγεί στην αντιπολίτευση για συνεργασία με την Τουρκία.

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι οικονομικές κρίσεις θα είναι κατάρα ή ευλογία για την τουρκο-ελληνικές σχέσεις.

Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες τελικά έκαναν αμοιβαίες δηλώσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, με την επιθυμία τους να διατηρήσουν καλές σχέσεις αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία“…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου