Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τι «ξημερώνει» για την Κύπρο και την Ευρώπη μετά -και- από το χαράτσι στις καταθέσεις;

medium_5819007607
   Πως θα αντιδράσουν οι Κύπριοι, αλλά και πολλοί Ελληνες που είχαν κατεβάσει τα χρήματα τους στη μεγαλόνησο, από μεθαύριο όταν ανοίξουν κανονικά οι τράπεζες και δουν τις καταθέσεις τους ήδη να έχουν «κουρευτεί» από 6,75% έως και 9,9% αναλόγως του ποσού (κάτω ή πάνω των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα); Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Κύπρο αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την απόφαση – «σοκ» του Γιουρογκρουπ;
   Τι περιβάλλον δημιουργείται στην Ευρώπη μετά την καθιέρωση της λογικής των ολοκληρωτικών αποφάσεων, δηλαδή μέτρων τα οποία προκαλούν πόνο ακόμη και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία έχουν κάποια χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καταφέρουν να σταθούν με σχετική αξιοπρέπεια στη ζωή;

   Οι απαντήσεις σε αυτά και με μια σειρά ακόμη ερωτημάτων τα οποία προκαλούνται με αφορμή -και- τις τελευταίες εξελίξεις, θα δοθούν από αύριο το πρωί. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική της σκληρής και επωφελούς για τη Γερμανία, κυρίως, λιτότητας σε βάρος κυρίως των χωρών του Νότου, ήδη, δοκιμάζει τη συνοχή και τις αντοχές τόσο της «ζώνης του ευρώ» όσο, και κατ” επέκταση, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι και τις γερμανικές εκλογές του Φθινοπώρου θα είναι καθοριστικές για τις τύχες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Κύπρο, πλέον.
   Οι «κουμπάροι» αντιδρούν
  Πάντως, οι πρώτες εικόνες από την Κύπρο, χθες, μετά το άκουσμα της είδησης του χαρατσιού επί των καταθέσεων αφήνουν να ενισχυθεί η άποψη όσων υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της μεγαλονήσου σιγά σιγά θα αφήνουν στο περιθώριο συμπεριφορές συντηρητικές και, φαινομενικά, πειθαρχημένες και θα περνούν όλο και περισσότεροι στο μπλοκ των «αγανακτισμένων». Οι πολίτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν εκνευρισμένοι έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα για να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις πέραν των 600 ευρώ, θεωρείται ότι θα αντιδράσουν ακόμη πιο έντονα από αύριο, όταν καταλάβουν ότι οι καταθέσεις τους ήδη «κουρεύτηκαν» με μια απόφασης που λήφθηκε στις Βρυξέλλες Παρασκευή βράδυ και εφαρμόστηκε μέσα στη «νεκρή» περίοδο του Σαββατοκύριακου.
   Το μπλοκ των αντιδράσεων θα ενισχυθεί και από Ελληνες οι οποίοι είχαν επιλέξει να μεταφέρουν τα λεφτά τους στην Κύπρο τα προηγούμενα δύο χρόνια. Από το χαράτσι θα γλιτώσουν, όπως ερμηνεύονται σε πρώτη φάση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόνο όσοι είχαν καταθέσει τα χρήματα τους σε υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα («από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να δίνει περισσότερες, κρίσιμες και απαραίτητες διευκρινίσεις). Οι υπόλοιποι, όπως αναμένεται από αύριο να διαπιστωθεί, την «πάτησαν». Υπέστησαν και την άγρια φορολόγηση και τις περικοπές εντός Ελλάδος και, τώρα, οι αποταμιεύσεις τους θα υποστούν και ένα «haircut» εκτός συνόρων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: