Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κυβερνητικό ρήγμα. Αποσύρει τους υπουργούς της η ΔΗΜΑΡ;

kouvelisΣε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οδήγησε τελικά η υπόθεση της ΕΡΤ, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου προέκυψε αγεφύρωτη διαφωνία Σαμαρά- Κουβέλη.
Ως εκ τούτου, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται σε απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση, ενώ ενδέχεται να αποφασίσει τη ψήφο ανοχής για το μέλλον.
Οι οριστικές αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σαμαράς και Βενιζέλος απέρριψαν κάθε σενάριο προσφυγής στις κάλπες και -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχίσουν ως δικομματική κυβέρνηση με νέα προγραμματική συμφωνία, κανόνες λειτουργίας και πρόσωπα.
Και οι δύο κάλεσαν τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές για τη συμπεριφορά του.

Οι εξελίξεις αναμένονται πυκνές
: Την Παρασκευή συναντώνται οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τους, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Επίσης, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις Σαμαρά, αλλά και “γαλάζιων” υπουργών που μετέβησαν εκτάκτως στο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δήλωση, στην οποία τόνισε ότι “προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης” και πως “κανείς δεν θέλει εκλογές, κανείς δεν θέλει ακυβερνησία“, για να δώσει τη διαβεβαίωση: “Μας μένουν άλλα 3 χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού“.
Είπε ότι ελπίζει στη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ, για να υπογραμμίσει πάντως ότι “θα προχωρήσουμε όπως και να’ χει με επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας”.
Ο Α. Σαμαράς παρουσίασε και το πλαίσιο της διαφωνίας του με τον κ. Κουβέλη, περιγράφοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Σαμαρά: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Πρώτος έκανε δηλώσεις ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι δεν επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε εκείνον και τον πρωθυπουργό.
“Δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ. Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και όλους τους εργαζόμενους. Η αναδιοργάνωση να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή. Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας”, τόνισε.
Και πρόσθεσε: “Παρά τη διαταγή του ΣτΕ η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, το μαύρο με ό,τι αυτό συμβολίζει παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε”.
“Ναι στην αναδιοργάνωση, ναι στον εξορθολογισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα αλλά όχι σε πράξεις και σε ενέργειες οι οποίες προσβάλουν τη νομιμότητα”, είπε.
“Η κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που τη γνώριζε. Προχώρησε ερήμην των υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι επιλογή άρνησης της συλλειτουγίας”, υπογράμμισε και κατέληξε: “Δεν είναι δικιά μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος”.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε σύντομη σύσκεψη με τα ηγετικά στελέχη και την Κ.Ο του κόμματος όπου ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Αποφασίστηκε να γίνει νέα συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου