Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

12ωρη εργασία και «ειλωτο… κάματα» 15 ευρώ χωρίς ένσημα στα τουριστικά θέρετρα


Το «μεγάλο πάρτι» δεν γίνεται μόνο σε επίπεδο διασκέδασης στα τουριστικά θέρετρα της χώρας αλλά και σε αυτό της «μαύρης εργασίας» Περίπου οι 4 στους 10 κατά μέσο όρο απασχολούνται χωρίς ασφάλιση, είτε λαμβάνουν 15 ευρώ μεροκάματο μετά από 12ωρη εργασίας (!) είτε κάποιες χιλιάδες ευρώ, μηνιαίως (και ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που η κυβέρνηση δείχνει να κάνει εντελώς τα «στραβά μάτια»).
kalokairiΕνδεικτικά αναφέρεται ότι από τους ελέγχους, που διενήργησαν τα κλιμάκια του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, κατά το μήνα Ιούνιο, σε 1.345 εποχικές επιχειρήσεις σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της Εύβοιας, εντόπισαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους επί συνόλου 4.818 (ποσοστό 35%). Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν ύψους 995.000 ευρώ.
Επίσης, σε ελέγχους του ΣΔΟΕ, στο διάστημα από 16 έως 22 Ιουλίου, σε 838 επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές, διαπιστώθηκε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταγράφηκαν 2.020 παραβάσεις (περίπου η μια στις δύο!).

«Στις τουριστικές επιχειρήσεις της Εύβοιας το όργιο αυθαιρεσίας που επικρατεί έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρόσφατα απολύθηκε παράνομα η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Καραμπέτσου, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας, ανάμεσα σε αυτούς ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζομένων επισιτισμού Εύβοιας», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Δημήτρης Στρατούλης και καταλήγουν:
«Οι συγκεκριμένοι εργοδότες αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα επιβίωσης του απασχολούμενου προσωπικού, την ίδια ώρα που οι ίδιοι είναι ασυνεπείς, εναποθέτοντας το επιχειρηματικό ρίσκο στην πλάτη των εργαζομένων και υποκαθιστώντας τις θέσεις απασχόλησης με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους δουλεμπορικών γραφείων, τα οποία ενώ εμφανίζονται ως εταιρίες παροχής προσωπικού για καθαρισμούς, στην πραγματικότητα εφοδιάζουν τα ξενοδοχεία με ειδικότητες όπως σερβιτόρους, μαγείρους, ρεσεψιονίστ, θυρωρούς κ.α.
Επιπροσθέτως, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά σε πολλές επιχειρήσεις έχει συμφωνηθεί επιχειρησιακή σύμβαση με όρους ανειδίκευτου εργάτη (586 Ευρώ μικτά) και με αδιευκρίνιστες μάλιστα συνθήκες υπογραφής. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι σε επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν άνθρωποι 12ωρα και παίρνουν “μαύρο” μεροκάματο 15 ευρώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: