Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μήπως αυτός είναι ο ορισμός της διαπλεκόμενης φαυλότητας;

eurobank ΙΙ*Με αόρατο πρωταγωνιστή τον κ. Σπύρο Λάτση, ως φαίνεται κάποια περίεργα παιχνίδια παίζονται στο επίπεδο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας. 

 Έτσι, όπως επισημάνθηκε και από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Αξία», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια επανιδιωτικοποίησης της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξακολουθεί να τηρείται σιγή ιχθύος από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μία υπόθεση που αναδύει έντονο άρωμα σκανδάλου: την μη ακύρωση της χρηματιστηριακής ανταλλαγής των μετοχών της Eurobank με τίτλους της Εθνικής, από την στιγμή που ακυρώθηκε με εντολή της τρόϊκας η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
   Επί της ουσίας, σήμερα, και παρά την ακύρωση της συγχώνευσης, μέσω της δυνατότητας που τού δόθηκε να ανταλλάξει τις μετοχές του, ο κ. Σπ. Λάτσης (με όποια νομική μορφή…) –ο οποίος επί πέντε ολόκληρα χρόνια δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ στην Eurobank, που είχε κάνει αύξηση κεφαλαίου από το 2007– με μία επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής βρίσκεται σήμερα σε θέση να ελέγξει τον όμιλο, δαπανώντας περί τα 800 εκατ. ευρώ αν ασκήσει τα warrants που κατέχει στα χέρια του, και έτσι να φθάσει στο 9,03% της τράπεζας.

Πέρα όμως από την παραπάνω διάσταση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, παρά το «απαγορευτικό» που είχε τεθεί από την τρόϊκα, εξακολουθεί να απασχολεί και την πλευρά Λάτση, καθώς και την διοίκηση της Εθνικής –η οποία την περίοδο της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ συνεργάστηκε στενά με τον μεγαλοεπιχειρηματία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια (άνω του 10% της ανακεφαλαιοποίησης) που θα διασφάλιζαν την διοικητική αυτονομία της σε σχέση με το ΤΧΣ, καθώς και την παραμονή του ελέγχου σε ελληνικά επιχειρηματικά χέρια. 

Και τούτο καθώς έχουν προκύψει ορισμένες παράμετροι που «βραχυκυκλώνουν» την προσπάθεια πώλησης της Eurobank από το ΤΧΣ, ιδιαίτερα από την στιγμή που η τράπεζα φέρεται να χρειάζεται άμεσα περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 2-2,5 δισεκατ. ευρώ.
Συμπληρώνουμε υπενθυμίζοντας πως το εν λόγω “επιχειρηματικό” όνομα οπωσδήποτε σχετίζεται και με τα όσα γίνονται -και κυρίως ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ- στον χώρο της ενεργειακής αυτάρκειας της πατρίδας μας και της ελληνικής Α.Ο.Ζ. .

 http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/11/12/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου