Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χάσαμε έως και το 40% του μισθού μας – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη -
Μειώσεις μισθών από 10% έως 40% έχουν υποστεί μέσα στα τρία τελευταία χρόνια περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί σε εφαρμογή «μνημονιακών» νόμων, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτονται στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ειδικότερα ότι από το 2011 μέχρι και σήμερα, ένα ποσοστό εργαζομένων που αθροιστικά φτάνει στο 64% είχαν μειώσεις μισθών, είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε με επιχειρησιακές, είτε με μετατροπή σύμβασης,
είτε ακόμη και με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις! Συγκεκριμένα στη σελίδα 56 της έκθεσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον  το 28,7% των μισθωτών, είχαν μειώσεις αποδοχών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, το 27,5% είχαν μειώσεις µέσω κλαδικών και οµοιοεπαγγελµατικών συλλογικών συµβάσεων, και το 7,8% είχαν μειώσεις λόγω µετατροπής συµβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία!
Ειδικά για τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, στην έκθεση επισημαίνεται ότι, κατά κανόνα, προβλέπουν προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%!

Στο ΙΚΑ ασφαλίζονται περίπου 1.950.000 εργαζόμενοι, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που σημαίνει ότι το 64% όσων είχαν μειώσεις μεταφράζεται σε περίπου 1,3 εκατ. μισθωτούς που έχασαν μέρος του μισθού με τα μέτρα του Μνημονίου.

Το μέγεθος αυτό της προσαρμογής όμως δεν είχε αντίκρισμα στην αύξηση της απασχόλησης και παρά τις μειώσεις μισθών η ανεργία αυξήθηκε και οι νέοι δεν μπορούν να βρούν δουλειά, ούτε με τα 511 ευρώ που είναι ο νόμιμος κατώτατος μισθός μέχρι τα 25! 

Για το 2014 η Τ.τ.Ε προβλέπει ότι οι μειώσεις μισθών θα συγκρατηθούν σε μέσα επίπεδα 1,5%, ότι στις τράπεζες οι αποδοχές θα πέσουν κατά 6,3% και ότι στο Δημόσιο θα μείνουν σταθερές.

Αναλυτικά, στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνοντας τα ακόλουθα για το κόστος εργασίας:

«Η μεγάλη μείωση των μέσων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας συνεχίστηκε και το 2013. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2013 οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 7,4% (2012: -6,6%).

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται:
(α) στις θεσμικές ρυθμίσεις του Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012 για την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας,
(β) στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής
(γ) στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης, που επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

Το 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 (όταν με τον Ν. 4021 τροποποιήθηκε το σχετικό νομικό πλαίσιο) υπερβαίνει τις 1.397.

Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν “πάγωμα” αποδοχών ή προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013 η μέση μείωση ήταν 5,9% (σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ). Υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.

Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι ο στόχος του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (Ν. 4046/Φεβρ. 2012) για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία θα φθάσει το 21,7%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: