Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«Διαλύστε το ευρώ, καταστρέφει μια γενιά» υποστηρίζει ο νομπελίστας Πισσαρίδης!

PissaridesΌταν ένας νομπελίστας οικονομολόγος, μέχρι πρότινος ισχυρός υποστηρικτής του ευρώ ζητάει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος, επειδή έχει «δημιουργήσει μια χαμένη γενιά ανέργων νέων», αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους (ακόμα και όσους έχουν παρωπίδες).
Η εντυπωσιακή στροφή έναντι του ευρώ έγινε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Κύπριο οικονομολόγο και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Σε ομιλία του στο London School of Economics, όπου διδάσκει, ο καθηγητής Πισσαρίδης κατηγόρησε το ευρώ ότι «διχάζει την Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται δουλειά για να «αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ στις διεθνείς αγορές» και η «εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης».

Ο κ. Πισσαρίδης διατύπωσε την πρότασή του για το ευρώ ως εξής: «Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή μιας ad – hoc χάραξης πολιτικής και με ασυνεπείς πολιτικές ελάφρυνσης χρέους. Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες».
Επίσης, εξηγώντας γιατί είχε πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να ενταχθεί η Κύπρος στη νομισματική ένωση το 2008, ο καθηγητής Πισσαρίδης ομολόγησε: «ξεγελάστηκα. Τότε, το ευρώ φαινόταν τέλεια ιδέα. Αλλά τώρα γύρισε μπούμερανγκ. Συγκρατεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και διχάζει την Ευρώπη. Η τωρινή κατάσταση δεν μπορεί να στηριχτεί».
Ο νομπελίστας της οικονομίας παραχώρησε χθες, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, συνέντευξη στο Star και την Πόπη Τσαπανίδου, εξηγώντας την αλλαγή στάση του. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγεί στις αγορές το 2014 (ο Γ. Στουρνάρας μάς υπόσχεται έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες και πράσινα άλογα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: