Του Περικλή Αθανασόπουλου
Για να τελειώνει το παραμύθι με τους πλειστηριασμούς ας δούμε ένα
κλασικό παράδειγμα στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού
πληθυσμού μιας μεσαίας αστικής οικογένειας.
Την
περίοδο των εύκολων δανειοδοτήσεων από τις Τράπεζες του 2000, πολλές οικογένειες θέλωντας να βάλουν το κεφάλι τους σ' ένα κεραμύδι, αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σπίτι.
Εχοντας ένα ποσόν περίπου 10-20% μετρητά τα οποία αρκούσαν για τους φόρους μεταβίβασης πήραν και ένα δάνειο ύψους 150.000-180.00 ευρώ για ένα σπίτι περίπου 100m2 απο μια τράπεζα με επιτόκιο 5%.
Εχοντας ένα ποσόν περίπου 10-20% μετρητά τα οποία αρκούσαν για τους φόρους μεταβίβασης πήραν και ένα δάνειο ύψους 150.000-180.00 ευρώ για ένα σπίτι περίπου 100m2 απο μια τράπεζα με επιτόκιο 5%.
Για αυτό το ύψος του δανείου διαμορφώνεται μια δόση περίπου 1.000-1.100 ευρώ μηνιαίως με μηνιαία έσοδα περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως.
- Μείωση του μισθού κατά 40% άρα 1.200 ευρώ το μήνα.
- Μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου κατά 60%.
- Έχει αποπληρωθεί σχεδόν το 45% του δανείου και παραμένει ανεξόφλητο υπόλοιπο περίπου 80-90.000 ευρώ.
- Αύξηση των φόρων κατά 20%.
- Πραγματική μείωση του εισοδήματος κατά 60%.
- Πολλοί δανειολήπτες έχουν συνάψει ρύθμιση με τις τράπεζες με διετή παράταση με αποπληρωμή μόνο τους τόκους οπότε θα αυξηθεί το υπόλοιπο κατά περίπου 1-1.5%.
- Η δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμένου τελικά είναι 300-400ευρώ μηνιαίως.
Με όλα τα παραπάνω πρακτικά πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:
- Παράταση του χρόνου αποπληρωμής.
- Πλειστηριασμός.
Αν έρθουμε στην πρώτη περίπτωση της παράτασης για να γίνει η εξόφληση
απαιτούνται ακόμα 30-40 χρόνια με ένα επιτόκιο 5%, δηλαδή 10-12 χρόνια που πληρώνει και 30-40
που θα πληρώνει, 42-52 χρόνια, και στην περίπτωση που πήρε το δάνειο στα 35-40,
θα πληρώνει μέχρι τα 77-87 του χρόνια.
Αν έρθουμε στην δεύτερη περίπτωση με τον πλειστηριασμό αφού έχει
μειωθεί η εμπορική αξία κατά 50-60%, η τράπεζα θα εισπράξει λιγότερα από την οφειλή
και θα στραφεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και έτσι
μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο και το πατρικό.
Δεν συζητάμε τις περιπτώσεις:
- Αν κάποιος έχει χάσει την δουλειά του.
- Αν κάποιος έχει πάρει και δεύτερο δάνειο.
- Αν έχει παιδί που σπουδάζει.
ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΩΜΕΝΟΣ…ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…!!!
Φανταστείτε τι θα γίνει οταν ο δανειολήπτης γίνει συνταξιούχος με 600 ευρώ σύνταξη μηνιαίως....!!!
Μέσα σε δύο χρόνια έζησα τα πάντα! Με υπονόμευαν συνεχώς….
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Παπανδρέου:
Γράφει ο Ν Βράχος Νοέμβριος 2011.
«Έζησα πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει κρίση, να χρεοκοπείς σε λίγα χρόνια και να μην έχεις μέσα να το αντιμετωπίσεις…
Τι θα πει απειλή από τις αγορές και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα…
Τι θα πει μοναξιά, να παλεύεις μόνο σου, με ένα πολιτικό σύστημα που υπονόμευε τα πάντα και εργαζόταν για την πάρτη του κι όχι για την Ελλάδα. Ήθελαν να με ρίξουν για να αναλάβουν αυτοί.
«Είμαι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσα»
----------------------
ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2010.
Γιατί Πρόεδρε δεν προσφεύγεις σε εκλογές αφού τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα;
Η απάντηση ήταν μοναδική: Αν προσφύγουμε σε εκλογές τώρα, μέχρι να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση η κατάσταση της χώρας ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ! Θα χρεοκοπήσουμε και θα χαθούν τα πάντα. Και αυτή ήταν η αλήθεια.
Ρωτήσαμε τον Αντώνη Σαμαρά:
===============
Κύριε Σαμαρά , γιατί επιμένεις σε εκλογές και δεν συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση να σωθεί ο τόπος τώρα που υπάρχει καιρός;
Κι η απάντηση ήταν μοναδική: Εγώ έχω πρόγραμμα και σε 18 μήνες θα σώσω την Ελλάδα. Θέλω να κυβερνήσω μόνος μου, ώστε να μπορώ να κάνω ότι ΕΓΩ!! Ξέρω πως είναι σωστό.
YΓ
Ο Παπανδρέου παραιτήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα….
Ο Σαμαράς ανέλαβε και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ την Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι, υπονομεύουν ο ένας το άλλον και όλοι μαζί τον Σαμαρά, που μαζί του, διέλυσαν τη χώρα επί τρία χρόνια τώρα.
Άραγε στις εκλογές ποιος..εαυτός μας ψηφίζει;
ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΚΡΙΣΗ…
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αυτόν τον τρόπο προέκυψε η κρίση που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την πτώχευση και την έξοδο της από την ευρωζώνη, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο σήμαρα ο λαός μας υποφέρει, βασανίζεται και αγωνιά για το αύριο, ενώ τα τρωκτικά της πολιτικής οργιάζουν …
Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε επισκεφτεί με πάσα μυστικότητα δύο φορές την Αθήνα, για να εξηγήσει στον Καραμανλή τη σοβαρότητα της κατάστασης και να τον πείσει να λάβει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει τον κατήφορο, αλλά χωρίς επιτυχία.
Ο Καραμανλής δεν έκανε απολύτως τίποτα παρότι γνώριζε ότι το καράβι της Ελλάδας πορευόταν κατευθείαν στα βράχια, γιατί "σκέφτηκε" ότι θα του ήταν βολικό να πετάξει την "καυτή πατάτα" στον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εντωμεταξύ έκανε το λάθος να ζητάει επιμόνως πρόωρες εκλογές.
Η προσφυγή στις κάλπες και η εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας πρόσφερε στον Καραμανλή τη δυνατότητα να αποτραβηχτεί από την πολιτική σκηνή αφήνοντας πίσω του μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, γεγονός που εξάγεται και από τις επιστολές που είχε στείλει το 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας και είχαν δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Το Βήμα, στις 31 Ιουλίου 2011.
Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, πράγματι, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, ο Δούκας είχε προειδοποιήσει τον Καραμανλή για όλα όσα θα συνέβαιναν και ότι το κράτος θα χρειαζόταν άλλα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2009, ποσό το οποίο στο τέλος έφτασε τα 48 δισεκατομμύρια. Οι προσπάθειες του Δούκα είχαν επιβεβαιωθεί και από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τότε υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε την σοβαρότητα της κατάστασης.
"Αλλά στις προτάσεις μου για τη λύση του προβλήματος, ο Καραμανλής απάντησε 'βλέπουμε πιο μετά'", υποστήριξε ο Αλογοσκούφης. Ακόμη κι ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο άνθρωπος που έφερε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατηγόρησε τον Καραμανλή ότι ακολούθησε μια λαϊκίστικη πολιτική επιβαρύνοντας τη δημόσια διοίκηση με άλλους 150.000 υπαλλήλους και ότι μέσα στα πεντέμισι χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 130 δισεκατομμύρια, φτάνοντας το 2009 το 129% του ΑΕΠ, από το 95,4% όπου ήταν το 2003.
[[Ένα άρθρο αφιερωμένο στην ελληνική οικονομική κρίση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, επαναφέρει το ζήτημα των ευθυνών όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που όπως προκύπτει από το κείμενο γνώριζε τη σοβαρή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήδη από την αρχή του 2008- αλλά και εκείνων της ελληνικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο συντηρητικός Κώστας Καραμανλής]].
Απειλεί να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει ο Κώστας ο Καραμανλής
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφασισμένος να πει «όχι» στη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ εάν ο Γιάννης Στουρνάρας συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος φέρεται ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και επί 13 χρόνια προέδρου της ΝΔ, συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό μέτωπο του κόμματος, όπου ο κ. Στουρνάρας αποτελεί «κόκκινο πανί» για μεγάλο αριθμό νεοδημοκρατών.
Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει αρνητική άποψη για τον κ. Στουρνάρα, αλλά σπεύδει να τον διαχωρίσει από τον πρωθυπουργό, τον οποίο όπως λέει στηρίζει. Βάσει του ρεπορτάζ, ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά δεν ξεχνάει όσα έχει πει οι υπουργός Οικονομικών για την «καταστροφική» διετία 2007-2009.
Πηγή: In.gr
Σχόλιο : Δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Γιάννη Στουρνάρα αλλά ο Κώστας ο Καραμανλής προσπαθεί με το ζόρι να μου τον κάνει συμπαθή.
Δεν το χωρά το μυαλό μου ότι ο άνθρωπος που διέλυσε τη χώρα και στη συνέχεια μετετράπη στον πιο σιωπηλό και ράθυμο βουλευτή των τελευταίων δεκαετιών μας απειλεί κιόλας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, δεν θα συνεχίσει δηλαδή να εισπράττει χωρίς προφανή λόγο τη βουλευτική αποζημίωση.
Τι καταλογίζει στον Στουρνάρα; Ότι απλώς διάβασε τους αριθμούς της καταστροφικής διακυβέρνησης Καραμανλή, όπως τους έχει διαβάσει ο οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός και διεθνής φορέας. Πόσο άλλο θράσος;
always i used to read smaller articles or
ΑπάντησηΔιαγραφήreviews that as well clear their motive, and tht iss also
happenng with thyis article which I am reading here.
Feel free tto visit my web blog: live india tv
I don't even know the way I finished up here, but I believed
ΑπάντησηΔιαγραφήthyis put up was great. I don't realize who you're but definitely you are going to a famous blogger in case you aren't already.
Cheers!
My website :: homepage
Itts liike you read my mind! Youu seem to know a lot
ΑπάντησηΔιαγραφήabout this, like you wrote the ebook in it oor
something. Ibbelieve that you could do with a few p.c.
to drive thee message home a bit, but oter than that, this
is excellent blog. A great read. I will definitely be back.
my site ... streaming movies html5
Everything said made a tton of sense. However, consider this, suppose you composed a catchier post title?
ΑπάντησηΔιαγραφήI mean, I don't want to tell you how to run your website, however suppose
you added a headline tto possibly geet folk's attention?
I mean "ΔEΙΤE ΤΟ ΣΧEΔΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙA ΝA ΜAΣ EΧΟΥΝ ΜΙA ΖΩΗ ΣΤΟ EΝΟΙKΙΟ AΦΟΥ ΜAΣ ΠAΡΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ AΛΛA KAΙ ΤΟ ΠAΤΡΙKΟ...!!!" is kinda boring.
You could look at Yahoo's front page and watch how they create post titles to grab viewerfs interested.
You might add a related video or a pic or two too grab readers interested about everything've written.
Just my opinion, it mjght make your blpg a little bit morte interesting.
My web site - streaming movies greek subtitles ()
wonderful points altogether, you just received a new reader.
ΑπάντησηΔιαγραφήWhat coild you suggest in regards to your publish thwt you
simply made a few days ago? Any sure?
Here is my website - webpage