Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Δάκτυλο κυβέρνησης στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών

soma_epitheorΣε μια πολύ σοβαρή καταγγελία, σε σχέση με την οποία οι πολιτικοί –και μη- αρμόδιοι θα πρέπει άμεσα να δώσουν επίσημες διευκρινήσεις (ειδάλλως, εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν την τακτική της «ένοχης» σιωπής, τα συμπεράσματα θα είναι προφανή), προχώρησε, χθες, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Νομού Αττικής. Σύμφωνα με το ΣΕΤΗΠ, η κυβέρνηση φέρεται να παρενέβη στο έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) με στόχο να «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια των 450 απολυμένων της Hellas on Line (HOL).
Με βάση την καταγγελία του ΣΕΤΗΠ,
χθες, 30 Ιανουαρίου, είχε οριστεί εργατική διαφορά στο ΣΕΠΕ κεντρικού τομέα Αθήνας μεταξύ 3 από τους 450 εργαζομένους που επέστησαν τις μαζικές απολύσεις από την Hellas on line και της επιχείρησης. «Στην εν λόγω συνάντηση η αρμόδια επιθεωρήτρια εργασίας, σε προφανή συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να εκτελέσει τα καθήκοντα της με τη σαθρή δικαιολογία ότι εκκρεμεί συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ του σωματείου μας, της HOL και της διεύθυνσης αμοιβής εργασίας του υπουργείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου στην οποία επισημαίνεται ότι οι συνάδελφοι τους έκαναν σαφή προς την επιθεωρήτρια τα εξής:
α) Οτι πρόκειται για 2 τελείως ξεχωριστές διαδικασίες, αφού η σημερινή ήταν εργατική διαφορά σε ατομικές καταγγελίες των συναδέλφων ενώ η διαδικασία που επικαλέστηκε η επιθεώρηση είναι μεταξύ του συνδικάτου και της HOL και είναι συμφιλιωτικού χαρακτήρα.
β) Οτι, πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων αφού επρόκειτο για ατομικές καταγγελίες των συναδέλφων.
γ) Ένα από τα προεδρικά διατάγματα που παραβίασε η επιχείρηση κάνει ξεκάθαρο πως αρμόδιος να εξετάσει και να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα στην επιχείρηση είναι ο συγκεκριμένος επιθεωρητής εργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΣΕΤΗΠ, η επιθεώρηση εργασίας, όχι μόνο δεν προχώρησε σε εξέταση της υπόθεσης για να μπει στην ουσία, «αλλά ούτε καν έδωσε αναβολή για μετά τις 4/2 (οπότε και θα γίνει η συμφιλιωτική διαδικασία). Πολύ απλά, αποφάσισε ότι δε θα εξετάσει την υπόθεση ακολουθώντας πιστά το υπόμνημα της HOL»!
Κάλεσμα
Μετά από την εξέλιξη αυτή, η ΣΕΤΗΠ αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Καλούμε σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες να καταδικάσουν την στάση του ΣΕΠΕ που κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και του ειδικού του γραμματέα ακολουθεί ξεκάθαρα και πιστά τις εντολές των “υγιών” και μη εργοδοτών. Προτείνουμε δε στο υπουργείο εργασίας την μετατροπή του ονόματος της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε “Σώμα Επιθεώρησης Εργοδοσίας” γιατί με αυτή τη στάση ξεσκεπάζεται πλήρως.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και εργοδότες. Ανάπτυξη που περνάει μέσα από τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, της κατάργηση του κατώτατου μισθού κ.λπ. που στα πλαίσια της ΕΕ γίνονται νόμος και καθεστώς για τους εργαζόμενους. Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν τώρα στο συνδικάτο, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας με οργανωμένη και συγκροτημένη πάλη, απέναντι στους εργοδότες και τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, με βάση τις ανάγκες μας».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: