Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο Τσαυτάρης διαλύει το δημιούργημα του Βενιζέλου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης με σχέδιο νόμου, έρχεται να διαλύσει τον ΕΦΕΤ ύστερα από 15 χρόνια, τον οποίο δημιούργησε - ως υπουργός του Κ. Σημίτη- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που τοποθέτησε τον κ. Τσαυτάρη στη (συγ)κυβέρνηση με το Σαμαρά στη θέση που βρίσκεται σήμερα. 
Όπως αναφέρει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή: «Η ανάγκη που οδήγησε στην δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ήταν η αντιμετώπιση του κατακερματισμού και της πολυνομίας στον έλεγχο της ασφάλειας και της υγιεινής τροφίμων και στην προστασία του καταναλωτή. Στον ΕΦΕΤ συνυπήρξαν επιστήμονες από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που μπορούσαν με σφαιρικότητα και επάρκεια να αντιμετωπίσουν συνολικά το ζήτημα. Στα 15 χρόνια της ύπαρξης του ο ΕΦΕΤ ανταποκρίθηκε στην αποστολή του λειτουργώντας όχι με αντίληψη αστυνόμευσης της αγοράς, αλλά οργανώνοντας πολιτικές και ελέγχους, που οδήγησαν στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στην χώρα».

Με το Σ/Ν καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τον ΕΦΕΤ ως σημείο επαφής με την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων που προέρχονται από τρόφιμα (RASSF), με την EFSA και τον Codex Allimentarious.
 Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση Βενιζέλου στην «ανταρσία» του υπουργού του, η απόφαση του οποίου (για κατάργηση του ΕΦΕΤ) ήδη προκαλεί αντιδράσεις και από φορείς καθώς η δράση του Φορέα όλα αυτά τα χρόνια κρίνεται θετική.


MATRIX24


Δεν υπάρχουν σχόλια: